ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Και φέτος το καλοκαίρι, ένας ήλιος ελευθερίας, φαντασίας και δημιουργικότητας λάμπει στη Στέγη. Οικογένειες, παιδιά και έφηβοι θα δροσιστούν κολυμπώντας μέσα σε τέχνη, χρώματα και ιδέες. Εργαστήρια εμπνευσμένα από τη μουσική, το θέατρο και το χορό, αλλά και τις περιοδικές εικαστικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στη Στέγη. Με στόχο την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, τη συνεργασία με Έλληνες δημιουργούς, αλλά και την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, η Στέγη περιμένει όλη την οικογένεια σε ένα χώρο ανοιχτό σε όλους.

Θέατρο

Βρισκόμαστε μαζί εδώ και τώρα: Στο θεατρικό εργαστήριο που διοργανώνει φέτος η Στέγη, τα παιδιά ανακαλύπτουν ταviewpoints, μια τεχνική θεατρικού αυτοσχεδιασμού, που τα εξοικειώνει με την κίνηση στο χώρο και το χρόνο μέσα σε μια σκηνική δράση. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με στοιχεία όπως ο ρυθμός, η επανάληψη, η αρχιτεκτονική του χώρου, η χειρονομία, η μουσική κ.ά. Στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργήσει την ομαδικότητα μεταξύ των παιδιών. Η ομάδα, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες, θα μπορεί να αυτοσχεδιάζει αλληλεπιδρώντας άμεσα και αυθόρμητα με το περιβάλλον της. Αυτή η δημιουργική διαδικασία θα οδηγήσει σε μια παρουσίαση-παράσταση φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά, για γονείς και φίλους, στην τελευταία συνάντηση. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ηθοποιό Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και την ηθοποιό και εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής Ίριδα Νικολάου.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και Παρασκευή 4 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα) 
 
writing letters

Graffiti

Writing Letters: Στο εργαστήριο αυτό θα εξερευνήσουμε το graffiti και την εξέλιξή του μέσα από το πρίσμα των γραμμάτων (tags, throw ups, quick pieces, rollers). Οι έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα στυλ γραφής, να πειραματιστούν με τεχνικές και υλικά, από τα προσχέδια και τη μικρή διάσταση μέχρι το τελικό κομμάτι στον τοίχο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι έφηβοι να βρουν την προσωπική τους φόρμα γραφής, μέσα από την ελευθερία έκφρασης και κίνησης που προσφέρει η «τέχνη του δρόμου». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον graffiti artist, εικονογράφο και muralist Ιωάννη Λαμπράκη και τον γραφίστα Βίκτωρα Γκόγκα. Και οι δύο ασχολούνται με την τεχνική της μεταξοτυπίας (screen print).

Απευθύνεται σε: Έφηβους 13-16 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 23 Ιουνίου έως και Παρασκευή 27 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Paste up: Σε αυτό το καλοκαιρινό εργαστήριο θα μιλήσουμε για την «τέχνη του δρόμου», εστιάζοντας στην τεχνική του «paste up».  Οι έφηβοι, επηρεασμένοι από παλιές γκραβούρες και την αισθητική της χαρακτικής, θα σχεδιάσουν μέσα από γραμμές ένα μικρό poster. Στο τέλος του εργαστηρίου το πρώτο τους poster θα είναι έτοιμο για αφισοκόλληση! Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Σταμάτη Μήτσιο.

Απευθύνεται σε: Έφηβους 13-16 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 30 Ιουνίου έως και Παρασκευή 4 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)
 
graffiti_paste up_2

Doodling: Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά εξερευνούν την τεχνική του «doodling» δηλαδή το γρήγορο σκιτσάρισμα ή αλλιώς αυθόρμητη και ελεύθερη ζωγραφική.  Ο υπερδραστήριος εγκέφαλος των παιδιών, αναζητώντας τρόπους να εκτονωθεί, είναι ικανός να δημιουργήσει αφηρημένες ζωγραφιές, ασυνείδητα σχέδια και ολόκληρες συνθέσεις από φιγούρες, σχήματα, μοτίβα και αντικείμενα. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα, εικονογράφο και street artist Μανώλη Ηλιόπουλο και τη γραφίστρια και character designer Νάντια Στασινού.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 7 έως και Παρασκευή 11 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)
 
kalokairina_ergastiria_2014_4_xl

Αυθεντικό παιχνίδι

Ένα εργαστήριο που περιέχει τη δροσιά και τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού εμπνευσμένο από το Αυθεντικό παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση. Αυθεντικό παιχνίδι είναι ο φυσικός και πηγαίος τρόπος που έχουν τα παιδιά να παίζουν. Μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, το παιχνίδι αυτό εξελίσσεται σε έναν τρόπο επικοινωνίας που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επαφή με τον εαυτό και την ομάδα. Κρατώντας τον αυθορμητισμό και τη χαρά του Αυθεντικού παιχνιδιού, τα παιδιά θα παίξουν και θα εκφραστούν ελεύθερα με το ρυθμό, την κίνηση, τα χρώματα, τον πηλό. Το ελεύθερο παιχνίδι μετατρέπεται σε μουσικά ταξίδια μέσα από εικαστικές δημιουργίες, κινητικές δράσεις και αυτοσχεδιασμούς! Ένα εργαστήριο που σέβεται απόλυτα την προσωπικότητα του κάθε παιδιού, αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και του μαθαίνει να επιλέγει τρόπους έκφρασης μέσω της τέχνης και του ελεύθερου παιχνιδιού. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Καλαντζοπούλου, την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Βάνα Κολιοπούλου, τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου, τη χορεύτρια Ευγενία Σιγαλού και τη μουσικό Έλενα Ιωάννου.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 5-7 ετών
Διάρκεια εργαστηρίου: Δευτέρα 7 Ιουλίου έως και Παρασκευή 11 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)
kalokairina_ergastiria_2_xl.151358
 
Κόστος συμμετοχής: 45 € και για τις πέντε συναντήσεις του κάθε κύκλου. Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%. Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί. 
Κρατήσεις: 213 017 8002 και education@sgt.gr  
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου. Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο.