ΔΕΚΑ ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ: ΔΕΚΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Δέκα μαύρες γάτες σ' ένα βιβλίο

Μπορεί ένας μαύρος γάτος υποχόνδριος, να χωρέσει σ’ ένα βιβλίο μ’ έναν μαύρο γάτο ιδιότροπο; Κι αν γίνεται, πώς μπορεί δίπλα τους να στριμωχτεί ένας τσιγκούνης μαυρόγατος με μια αλλοπαρμένη μαύρη γάτα; Κι όλα αυτά μαζί, γίνεται ν’ αγκαλιαστούν με μια απόμακρη μαύρη γάτα και με μια αλτρουίστρια; Κι αν τώρα βρεθεί ένας δειλός μαύρος γάτος, είναι δυνατόν να κάνει παρέα με μια απαισιόδοξη μαυρόγατα; Και μια γάτα καλόβουλη μπορεί στ’ αλήθεια να συγκατοικήσει με μια γάτα φαντασμένη; Τελικά, χωράνε δέκα διαφορετικές προσωπικότητες σ’ ένα βιβλίο; Το καινούργιο βιβλίο της συγγραφικής-δημιουργικής ομάδας Σακαράκα με τίτλο «Δέκα μαύρες γάτες σε ένα βιβλίο» (εκδ. Εντύποις) αποδεικνύει ότι χωράνε, καθώς μέσα από δέκα διαφορετικές ιστορίες, αποδίδονται παραμυθένια δέκα διαφορετικές προσωπικότητες.

Η ομάδα Σακαράκα 

Αλλά και η ίδια η συγγραφική ομάδα αποτελείται από δέκα διαφορετικές προσωπικότητες. Οι Χριστίνα Αβδίκου, Μυρτώ Αντωνοπούλου, Λιλή Γάτη, Αναστασία Καρανάσιου, Δήμητρα Κίτσου, Μαρία Κλίνη, Έρη Παπαμιχαλοπούλου, Ναταλία Ρεντίνα, Μαρία Ρουμελιώτου και Φίλιππος Τσαουσέλης συναντήθηκαν πριν από χρόνια σε κάποιο σεμινάριο δημιουργικής γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και μετά από λίγο καιρό αποφάσισαν να πειραματιστούν με μια κοινή έκδοση. Το «Δέκα σκιάχτρα σε ένα βιβλίο» (εκδ. Εντύποις) ήταν η πρώτη τους συγγραφική απόπειρα, όπου και τότε έγραψαν από μία διαφορετική ιστορία ο καθένας επάνω σε έναν κοινό τίτλο. «Μας παρακίνησε η Λιλή Γάτη» θυμάται η Μυρτώ Αντωνοπούλου «και είναι πράγματι αξιοπερίεργο πως και εμείς οι δέκα, είμαστε τόσο διαφορετικοί άνθρωποι» μας είπε.

Δέκα μαύρες γάτες σ’ ένα βιβλίο

Τι θα πει εκπαιδευτικές ιστορίες;

Οι ιστορίες απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και στους γονείς τους και, ενώ χαρακτηρίζονται εκπαιδευτικές, δεν είναι σε καμία περίπτωση διδακτικές. Ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας συνίσταται στο είδος του βιβλίου που περιέχει προτάσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς με στόχο την ενίσχυση της εικόνας του παιδιού και συμβουλές της Αμάντας Μπικάκη, Ψυχολόγου Παιδιού & Εφήβου-Ψυχοθεραπεύτριας, ΒSc, MSc, για τις συμπεριφορές των παιδιών. «Στην πραγματικότητα αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, χαρίσματα και ελαττώματα, και ότι παρ’ όλα αυτά μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά» λέει η Μυρτώ Αντωνοπούλου. Όσο για τους γονείς που προσπαθούμε να φτιάξουμε ή να αλλάξουμε όσα θεωρούμε άσχημα στον χαρακτήρα του παιδιού μας, η ψυχολόγος Αμάντα Μπικάκη προειδοποιεί ότι είναι άδικος κόπος: «Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τον χαρακτήρα των παιδιών. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους υποδείξεις ότι τα χαρακτηριστικά τους σε κάποιες περιπτώσεις της ζωής θα τα ωφελήσουν και σε άλλες θα τα δυσκολέψουν» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου.

Παρουσίαση  

Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τους συντελεστές του βιβλίου και τις ιστορίες των τετράποδών τους, δεν έχετε παρά να βρεθείτε το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 18:30, στο Loukoumi Bar & Loukoumi #10, Πλατεία Αβησσυνίας 3 & 10, στο Μοναστηράκι. Την εικονογράφηση έκαναν οι Χριστίνα Αβδίκου και Χριστίνα Χρονοπούλου, ενώ την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου η Αμάντα Μπικάκη, Ψυχολόγος (ΒSc, MSc)-Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιού, Εφήβου & Ενήλικα.

Leave a Reply