ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΖΑΣ

Υπάρχει πάντα ένα λεωφορείο που περνάει στη ζωή καθενός από εμάς. Εσύ κράτα τα μάτια ανοιχτά: μην χάσεις το δικό σου.

roza

Από τις Εκδόσεις Κόκκινο κυκλοφορεί το βιβλίο Το λεωφορείο της Ρόζας, μια συγκλονιστική ιστορία, γραμμένη από τον Fabrizio Silei, σε μετάφραση του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, και εικονογραφημένη με κινηματογραφικό στυλ από τον Maurizio A.C.Quarello, που παίζει με τα φλας-μπακ και θυμίζει τον Αμερικανό ζωγράφο Έντουαρντ Χόπερ. Πρόκειται για την ιστορία της Αφροαμερικανίδας Ρόζα Παρκς, που την 1η Δεκεμβρίου του 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα, πηγαίνοντας κόντρα στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ.
rozas-busΝτιτρόιτ, μουσείο Χένρι Φορντ. Καθισμένος σε ένα παλαιό λεωφορείο, ένας παππούς διηγείται στον εγγονό του τους φυλετικούς διαχωρισμούς στην Αμερική των νεανικών του χρόνων: στα σχολεία, στα μπαρ, στα λεωφορεία.Του διηγείται επίσης πώς, την 1η Δεκεμβρίου του 1955 στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, μια γυναίκα, η Ρόζα Παρκς, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν Λευκό και ξεκίνησε έτσι το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων των Μαύρων στις ΗΠΑ. Μια ιστορία που ο παππούς ξέρει από πρώτο χέρι: ήταν εκείνο το βράδυ στο ίδιο λεωφορείο, καθόταν δίπλα στη Ρόζα. Αλλά δεν είχε το κουράγιο της…
«Ήθελα να σου ζήτήσω συγνώμη» ψέλλισε ο παππούς στον Μπεν «συγγνώμη που δεν είχα το θάρρος της Ρόζας»

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω.

Share Button
ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΖΑΣ
5 (100%) 3 votes


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *