ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μπορεί το Πάσχα να μη συνηθίζουμε να δωρίζουμε βιβλία, αλλά σοκολατένια αυγά και λαμπάδες, όμως τα παιδιά πάντα γοητεύονται από τις γεμάτες λέξεις σελίδες. Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά! (Πατάκης) λοιπόν! Το βιβλίο των Βαγγέλη Ηλιόπουλου και Βασιλικής Νίκα, σε εικονογράφηση Θανάση Δήμου, θα ξετρελάνει τα μικρά σας, καθώς έχει σχήμα αυγού και περιέχει πολλές δραστηριότητες σχετικά με τα πασχαλινά έθιμα. Στο Βάφουμε αυγά, καλή μας Πασχαλιά (Ψυχογιός), η Σοφία Παράσχου περιγράφει την αξέχαστη εμπειρία της Νεφέλης και του Αλέξανδρου που έβαψαν τα πασχαλινά αυγά με τη βοήθεια της γιαγιάς, της μαμάς, του μπαμπά και της ζωγράφου θεία Έφης. Ένα αυγό τώρα συναντάει έναν σοκολατένιο λαγό που έχασε το αυτί του! Τι θα συμβεί; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς πάνω σε ένα τσουρεκάρ και ποιος θα σώσει το φοβητσιάρικο κουλουράκι απ’ τα επιθετικά καλτσούνια; Οι απαντήσεις στο βιβλίο Θ’ αυγό του Γιώργου Λεμπέση (Ψυχογιός).
Η Χρυσάνθη Καραΐσκου στο Αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα (Διάπλαση) γράφει μια χιουμοριστική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα αυγό που απεχθανόταν το κόκκινο χρώμα! Προτιμούσε να το κάνουν ομελέτα ή αυγολέμονο, παρά να το βάψουν κόκκινο! Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας (Ψυχογιός) της Γιώτας Φώτου μιλάει για ένα κορίτσι που θέλει οπωσδήποτε ένα δυνατό κόκκινο αυγό για να σπάσει εκείνα όλων των άλλων. Η κόκκινη κοτούλα τής υπόσχεται ένα αυγό με γερό τσόφλι. Το κοριτσάκι αναλαμβάνει τη φροντίδα της και μαθαίνει ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός από τα κοριτσάκια, φαίνεται ότι αυγά θέλουν και τα λαγουδάκια. Ένας μικρός λαγός ονειρεύεται να διακοσμήσει το καλύτερο πασχαλινό αυγό, για να γίνει βοηθός του Λαγού του Πάσχα. Όταν όμως βρίσκει ένα αυγό που έχει πέσει από τη φωλιά του, το λυπάται και προσπαθεί να το κρατήσει ζεστό, μέχρι να εκκολαφθεί το πουλάκι. Όλα αυτά στο Πασχαλινό Αυγό (Μεταίχμιο), της Ζαν Μπρετ.
Άλλος ένας λαγός ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, μόνο που αυτός έχει όνομα και λέγεται Πασχάλης. Ο λαγουδάκος έχει χάσει το κέφι του γιατί μετακομίζει από το αγρόκτημα όπου γεννήθηκε σε μια πόλη. Ο Πασχάλης δυσκολεύεται να συνηθίσει την καινούργια του γειτονιά, ώσπου ανήμερα το Πάσχα όλα αλλάζουν σαν από θαύμα. Το Πάσχα του Πασχάλη της Μαρίας Ανδρικοπούλου (Τετράγωνο) είναι μια διασκεδαστική ιστορία για τις δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πασχαλινά βιβλία είναι το Άμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό, της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (Καστανιώτης). Ξέρεις τι θα γίνει άμα τον βάψεις; Αρχικά, θα θυμώσει. Θα σουφρώσει τη μυτούλα και θα κατεβάσει τ’ αυτιά. Μα όσο θα γυρνάς τις σελίδες, όλο κάτι θα σκαρώνει, για να γίνει αυτό το Πάσχα ο καλύτερός σου φίλος.
Περνάμε τώρα σε κάτι διαφορετικό. Πιάνοντας τον χολιγουντιανό παλμό, το Μεταίχμιο μας προτείνει μια ιστορία, με εικονογράφηση, εμπνευσμένη από τις ταινίες της Disney, Το Πάσχα του Μπάρμπα, σε κείμενο της Κίρστεν Λάρσεν. Πλησιάζει το Πάσχα στα Μπουζί της Ωραίας Ελένης και ο Μπάρμπας δεν βλέπει την ώρα να τον επισκεφθεί το Πασχαλινό Αμαξάκι για να γεμίσει το λάστιχό του με καλούδια! Όμως ο Κεραυνός Μακουίν ανησυχεί. Τι θα γίνει αν δεν φανεί το Αμαξάκι; Ο Κεραυνός σκαρφίζεται ένα σχέδιο για να μην γκρεμιστούν τα όνειρα του φίλου του. Κλείνοντας, επιστρέφουμε στα κλασικά και σας προτείνουμε Αγαπημένες Ιστορίες για το Πάσχα (Μίνωας). Τις υπογράφουν σημαντικότατοι λογοτέχνες όπως ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τέλλος Άγρας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ευγένιος Ζαλόκωστας.