ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΗΜΗ| ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

18010938_10154749641662955_5615622537700292985_nΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μια μικρή διάσημη» με εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη.

Η Θεοδοσία ονειρευόταν να γίνει διάσημη. Κι έγινε! Παίζει στην τηλεοπτική σειρά «Οδοντόβουρτσες στο ηλιοβασίλεμα». Την αναγνωρίζουν όλοι στον δρόμο, της ζητάνε αυτόγραφα, συμμαθητές και συμμαθήτριες τη θαυμάζουν, δίνει συνεντεύξεις… Η Θεοδοσία είναι ενθουσιασμένη. Όμως, απ’ την άλλη, κουράζεται πολύ, τα γυρίσματα συχνά είναι βαρετά, δεν έχει καθόλου χρόνο για να παίζει με τις φίλες της και πρέπει πάντα να προσέχει τι λέει… Είναι ζωή αυτή για ένα μικρό κορίτσι; Και τι θα κάνει όταν της προτείνουν να γίνει πρωταγωνίστρια σε μια καινούρια τηλεοπτική σειρά;

mia-mikri-diasimi

Το «Μια μικρή διάσημη» είναι ένα βιβλίο με πρωτότυπο θέμα που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω και απομυθοποιεί την έννοια του διάσημου παιδιού, που ίσως πολλοί μικροί αναγνώστες θα ήθελαν να είναι. Ο έμπειρος Μάκης Τσίτας αφηγείται μια απλή ιστορία, η οποία εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες με πολύ όμορφο τρόπο ότι το να είσαι διάσημο παιδί δεν είναι (τουλάχιστον πάντοτε, γιατί, καλώς ή κακώς, έχει και τις χάρες του) ωραίο, γιατί πολύ απλά, χάνεις την παιδική σου ηλικία και δεν μπορείς να κάνεις όλα αυτά τα οποία κάνουν οι συνομήλικοί σου και τα οποία επιθυμείς διακαώς. Γιατί σε ξέρουν όλοι και σε κοιτάνε και σε παρακολουθούν. Γιατί δεν έχεις χρόνο. Γιατί καμιά φορά βαριέσαι πολύ. Γιατί κουράζεσαι. Γιατί έχεις… δουλειά. Γιατί, με άλλα λόγια, μπαίνεις στον κόσμο των μεγάλων πριν από την ώρα σου και μάλιστα “υπηρετώντας” κάτι εντελώς ανούσιο. Όλο αυτό μάλλον δεν αξίζει τον κόπο. Αυτό που αξίζει είναι μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο, ένα παγωτό χωνάκι, ένα μπάνιο με τις φίλες σου, το παιχνίδι με τις κούκλες σου. Αυτό που αξίζει είναι η παιδικότητά σου. Η ευτυχία σου.

Ο Μάκης Τσίτας, με τον τρόπο του, κλείνει το μάτι και στους γονείς εκείνους που θέλουν (για λόγους οικονομικούς και ψυχολογικούς) να βγάλουν τα παιδιά τους στο… γυαλί. Γιατί καλώς ή κακώς από εκείνους επηρεάζονται τα παιδιά. Εκείνοι καλλιεργούν φιλοδοξίες και επιβάλλουν νοοτροπίες. Εκείνοι επιλέγουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν τα παιδιά τους σε τόσο μικρή ηλικία. Επειδή σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει μια θεία Δέσποινα, με κονέ στη μικρή οθόνη, επειδή σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένας μπαμπάς που δεν τον χαλάει καθόλου η ιδέα να γίνει το παιδί του διάσημο, επειδή σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει μια μαμά που η αντίσταση και η λογική της θα καμφθούν μπροστά στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το παιδί της, αυτό το βιβλίο προειδοποιεί και τους ενήλικες, που θαμπώνονται από την ψεύτικη λάμψη της βιομηχανίας του τηλεοπτικού θεάματος, που ακόμα καλά κρατεί, παρά την είσοδο της κοινωνίας μας στην ψηφιακή εποχή.  Τους ενήλικες που δεν διστάζουν να θυσιάσουν το παιδί τους στο βωμό της δόξας και του κέρδους.

Καλή ανάγνωση!

tsitas-photo

Βιογραφικό: Ο Μάκης Τσίτας είναι συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Στίχους του μελοποίησαν ο Τάκης Σούκας, ο Γιώργος Σταυριανός και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει δεκαεφτά βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες. Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες. 

Leave a Reply