Πώς φτιάχνεται μια επιτυχημένη ψαρόσουπα

«Θα έρθω μαζί σου! Φοβάμαι μόνος!» του είπε το φοβητσιάρικο ψαράκι. «Θα σε κλείσω φυλακή και δεν θα μπορείς να πας πουθενά», απάντησε αγανακτισμένο το κακόψαρο και σχημάτισε ένα τετράγωνο στην άμμο γύρω από τον ροφό. «Εδώ θα μείνεις, φυλακισμένος για πάντα!» συμπλήρωσε με το γνωστό του γέλιο και χάθηκε στα σκοτεινά νερά. Ο Βαγγέλης (ο ροφός) έμεινε ακίνητος μέσα στο αυτοσχέδιο τετράγωνο. Δεν είχε ξαναμπεί φυλακή, δεν ήξερε πώς είναι μια φυλακή και δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει ως φυλακισμένος. Αφού τον είχε «φυλακίσει» το κακόψαρο… αυτό πρέπει να ήταν η φυλακή κι εκεί έπρεπε να μείνει.
Το πιο παράξενο για τα παιδιά απόσπασμα του νέου παραμυθιού, Ψαρόσουπα 2: Επιχείρηση τάπα (εκδ. Ψυχογιός), του Γιώργου Λεμπέση. «Μαμά, γιατί ο ροφός δεν βγαίνει έξω από το τετράγωνο, αφού δεν υπάρχουν κάγκελα;» ρωτά, εύλογα, ένας μικρός αναγνώστης 6 ετών. Η μαμά ξεροκαταπίνει, αφού σκέφτεται ότι εκείνη, όπως και τόσοι άλλοι «σοφοί» γονείς, συχνά εγκλωβίζονται σε «φυλακές» με αόρατα κάγκελα. Συνέχεια της γνωστής Ψαρόσουπας, η Επιχείρηση τάπα ακολουθεί μια εξίσου πετυχημένη πορεία, η οποία ήταν η αφορμή να συναντηθούμε με τον Γιώργο Λεμπέση.

 

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παιδικό βιβλίο;
Καθαρά για λόγους μάρκετινγκ· κάποια στιγμή από τη θέση του διευθυντή παραγωγής, που κατείχα για πολλά χρόνια σε μια μεγάλη εταιρεία, θέλησα να δημιουργήσω ένα θεματικό φεστιβάλ. Στην προσπάθειά μου να φτιάξω μια ιστορία με δυνατούς ήρωες, μου ήρθε η πρώτη ιδέα της Ψαρόσουπας, η οποία τελικά μου άνοιξε ένα καινούργιο παράθυρο στη ζωή μου.
 

Απ’ την πρώτη ανάγνωση είναι ξεκάθαρες οι αναφορές στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Δεν είμαι ακτιβιστής, αλλά αγαπώ πολύ τη φύση και εντοπίζω σημεία που δείχνουν ότι την εγκαταλείπουμε. Ωστόσο, η Ψαρόσουπα ξεκινά από το περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά θίγει και πολλά κοινωνικο-θρησκευτικά θέματα. Για παράδειγμα, στην ιστορία υπάρχουν οι τσούχτρες, οι οποίες, φορώντας παρωπίδες, πιστεύουν μια προφητεία που λέει ότι τα νερά βράζουν και θα διασωθούν μόνο εκείνες. Οι τσούχτρες αυτές καθρεφτίζουν τον εγωκεντρισμό ενός θρησκόληπτου και τη δύναμη που έχουν οι θρησκείες να μαζικοποιούν και να κατευθύνουν ολόκληρες κοινωνίες. Ένα ανθρωπιστικό κομμάτι του παραμυθιού έχει να κάνει με τον Βρασίδα, ο οποίος λέει ότι για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Έτσι ξεπερνάει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, αλλάζει ο ίδιος και τελικά καταφέρνει να φέρει τη λύτρωση στην ιστορία μας.
Γιατί θελήσατε να έχει συνέχεια αυτό το παραμύθι;
Η Ψαρόσουπα εμπορικά είναι το πιο επιτυχημένο βιβλίο μου. Οπότε, για να μην κρυβόμαστε, σας λέω ότι υπάρχουν εκδότες από πίσω και μια ολόκληρη ομάδα που βλέπει την αγορά –και καλά κάνει, γιατί όταν δημοσιεύεις την τέχνη σου είναι και εμπόριο– οι οποίοι ζήτησαν να βγει και δεύτερο βιβλίο και πιθανόν και τρίτο. Η δεύτερη ιστορία, λοιπόν, ήθελα να είναι μία απόλυτη συνέχεια της πρώτης. Στο πρώτο βιβλίο καταγράφεται το ταξίδι ενός παγόβουνου μέχρι τη Μήλο και στο δεύτερο περιγράφεται η επιχείρηση επιστροφής του στον Βόρειο Πόλο.
 
Στην Επιχείρηση τάπα μιλάτε και για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Ήθελα να μιλήσω για αυτά πολύ περισσότερο, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ έντονο πια. Ωστόσο, από τις εκδόσεις θεωρήθηκε ότι θα ήταν κάπως σκληρό για τα παιδιά. Συμφώνησα λέγοντας «ναι, θα κάνουμε πιο ανάλαφρο το βιβλίο, αλλά θα μιλήσω ειλικρινά». Πιστεύω ότι, ειδικά σε αυτήν την εποχή, που πέφτουν οι μάσκες, πρέπει να μιλάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Βέβαια είναι άλλο να μιλάς με σκληρές εικόνες και ά8ό 9„·*?”ϊ€mΐkxkhήresult19ΨE

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *