Η ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΟΥΛΑ ΤΗΣ

Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη μιλάει στο Τaλκ για το νέο της βιβλίο “Η Στιγμούλα είναι δυνατή”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

-Μιλήστε μας για το νέο σας παραμύθι “Η Στιγμούλα είναι δυνατή”. Ποια είναι η ιστορία που αφηγείστε και σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε; Τι σας ενέπνευσε να τη γράψετε; «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα την Στιγμούλα, μια μικρή σταγόνα και απευθύνεται σε παιδιά 2-7 ετών. Σε αυτήν την ιστορία συναντάμε την «Στιγμούλα» μετά από καιρό, πιο ώριμη. Στα ταξίδια της έχει δει πολλά, αλλά για πρώτη φορά συναντάει ένα άνυδρο χωριό και αποφασίζει να δει τι συμβαίνει. Σε αυτή της την περιπέτεια, η Στιγμούλα μαθαίνει τα παιδιά για την δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας, αυτή της θέλησης, και πόσο αυτή μεγαλώνει όταν ενώνεται με την δύναμη των άλλων. Επίσης το βιβλίο μιλάει για την αχαριστία, τις δεύτερες ευκαιρίες και την δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα οικολογικό πλαίσιο που διδάσκει τα παιδιά πώς να μην σπαταλάνε το νερό και γιατί αυτό είναι πολύτιμο, σαν τις στιγμές μας. Η ιδέα ήρθε όταν θέλησα να μιλήσω στην κόρη μου για κάποια σημαντικά θέματα και κατάλαβα ότι μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία μπορούσα να της εξηγήσω πολλές και πολύπλοκες έννοιες. Χρησιμοποίησα το νερό ως όχημα και συνδύασα τις πολύτιμες σταγόνες νερού με τις πολύτιμες στιγμές. Μου αρέσει μια ιστορία να έχει νοήματα σε πολλά επίπεδα και να υποστηρίζει διαφορετικές αναγνώσεις.   

-Πώς φέρνει το παραμύθι της Στιγμούλας τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και πώς  καταφέρνει να τους εμπνεύσει το σεβασμό προς αυτή; Η Στιγμούλα είναι δυνατή» δείχνει στα παιδιά το αποτέλεσμα της αλαζονείας των ανθρώπων. Τα παροτρύνει να εκτιμάνε και να αγαπάνε το νερό «κάθε στιγμή», ενώ παράλληλα φυτεύει τον σπόρο της οικολογικής συνείδησης. Τα βιβλία όμως δεν είναι  παρά μόνο το έναυσμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση. Αυτή η συζήτηση και η εφαρμογή των ιδεών στην καθημερινότητά μας είναι που μετατρέπει το δίδαγμα σε βίωμα.  

Πιστεύετε ότι τα παιδιά σήμερα έχουν οικολογική συνείδηση; Αν όχι, τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει αυτόΈχω κάνει περισσότερες από πενήντα παρουσιάσεις τον τελευταίο χρόνο, πολλές από αυτές σε σχολεία στην Αθήνα και την επαρχία. Έχω δει προ-νήπια με οικολογική συνείδηση και παιδιά δημοτικού που δεν ξέρανε τα βασικά. Ήταν φανερό ότι η δουλειά που γίνεται από τους δασκάλους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η διαπαιδαγώγηση μπορεί να ξεκινήσει από ιδιαίτερα μικρή ηλικία με μικρά, καθημερινά πράγματα και να γίνει πιο οργανωμένα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Το πιο σημαντικό ρόλο όμως τον παίζει το σπίτι και η οικογένεια. Οι γονείς επηρεάζουν τρομακτικά πολύ τα παιδιά τους, κυρίως βέβαια, με το παράδειγμά τους και λιγότερο με τα λόγια τους.

-Οι μεγάλοι είμαστε συχνά άπληστοι και αχάριστοι και δυστυχώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με πολλές παροχές που θεωρούν, λανθασμένα, δεδομένες.Μπορούμε μέσα από την παιδική λογοτεχνία να… βάλουμε εμείς οι ίδιοι μυαλό, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το απαραίτητο μέτρο στη διαπαιδαγώγησή τους; Έχουν επικοινωνήσει αρκετοί γονείς μαζί μου λέγοντας μου πόσο επηρέασαν και τους ίδιους τα βιβλία μου. Νομίζω τα απλά λόγια που χρησιμοποιούν τα παιδικά βιβλία αυτής της ηλικίας και οι βασικές έννοιες που πραγματεύονται βάζουν συχνά και τους γονείς σε σκέψεις. Είναι μια παράδοση που πάει πίσω στους αιώνες, όπου στα χωριά διηγούνταν παραμύθια αρχικά για να περνάει η ώρα, αλλά και για να διδάσκονται οι ενήλικες και όχι τόσο τα παιδιά. Γι’ αυτό πολλά παραδοσιακά παραμύθια είναι τόσο σκληρά, γιατί εξ αρχής δεν ήταν για τα παιδιά. «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» είναι ένα τέτοιο παραμύθι με πολλαπλά επίπεδα και ερμηνείες, αλλά ειδομένα μέσα από το πρίσμα μιας εύθραυστης τρυφερότητας.  

Το βιβλίο έχει ένα ηθικό δίδαγμα, το “Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις”. Θεωρείτε το διδακτισμό απαραίτητο σε ένα παιδικό παραμύθι; Απαραίτητο όχι. Τα βιβλία δεν είναι όλα ίδια, το καθένα μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς. Στα δικά μου βιβλία το δίδαγμα είναι κάτι που μου αρέσει να υπάρχει, γιατί θεωρώ τον χρόνο του γονιού με το παιδί του πολύτιμο. Θα ήθελα, λοιπόν, τα βιβλία μου να διασκεδάζουν, αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνουν κάτι τους μικρούς αναγνώστες.  

-Το βιβλίο μιλάει επίσης για τη δύναμη της συλλογικότητας. Πόσο σημαντική είναι για ένα παιδί η ένταξή του στην ομάδα και πώς μπορούμε να του δώσουμε να καταλάβει ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει; Η συλλογικότητα και ο σεβασμός στον διπλανό μας είναι ίσως για εμάς τους Έλληνες μια έννοια, η οποία θα έπρεπε να διδάσκεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στα σχολεία. Είναι αυτό που μας λείπει. Λειτουργούμε πολύ καλά ως μονάδες, ξέρουμε να επιβιώνουμε μόνοι μας, αλλά συχνά εις βάρος των άλλων. Δυστυχώς κάπου στην πορεία ξεχάσαμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία και αν δουλέψουμε μαζί μπορούμε τα πάμε καλύτερα και τελικά να ωφεληθούμε όλοι. Τα βιβλία, οι δράσεις, το παράδειγμά μας σε καθημερινή βάση είναι αυτά που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; Να περιμένουμε και νέα περιπέτεια της Στιγμούλας; Μόλις δυο μήνες μετά την κυκλοφορίας του, το βιβλίο δείχνει να έχει μεγάλη απήχηση τόσο στα παιδιά και τους γονείς, όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αν συνεχίσει αυτή την πορεία, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια. Προς το παρόν ετοιμάζω μια άλλη σειρά βιβλίων με τις εκδόσεις Διόπτρα και γράφω ένα θεατρικό που μου ζητήθηκε με ήρωα την «Στιγμούλα».

16d0f1cb733fc7146ba1972805967bc5

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. 
Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing, sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. 
Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (Εκδόσεις Διόπτρα) είναι το δεύτερο της βιβλίο. 
Έχει μια κόρη 6 ετών. 

Leave a Reply