ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ. ΕΝΑ ΚΟΜΙΚ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Άννα Φρανκ. Ένα κόμικ-βιογραφίαΟι εκδόσεις Πατάκη γνωρίζουν στους νεαρούς αναγνώστες ένα ξεχωριστό κορίτσι, μέσα από το βιβλίο «Άννα Φρανκ. Ένα κόμικ-βιογραφία». Πρόκεται για μία βιογραφία γραμμένη από τον Σιντ Γιάκομπσον, εικονογραφημένη από τον Έρνι Κολόν σε μετάφραση της Μαρίζα Ντεκάστρο που εκδίδεται σε συνεργασία με το μουσείο «Σπίτι της Άννας Φρανκ» στο Άμστερνταμ.

Η Άννα Φρανκ έγραφε το ημερολόγιό της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Σκόπευε να το εκδώσει. Ακούγοντας τον εξόριστο στο Λονδίνο Ολλανδό Πρέσβη να ανακοινώνει μέσα από το ραδιόφωνο πως μετά τη λήξη του πολέμου θα αναζητούσε ντοκουμέντα (ημερολόγια, γράμματα κ.ά) για τα εγκλήματα της γερμανικής κατοχής, είχε μάλιστα ξεκινήσει να το επιμελείται για να το εκδώσει. Δεν πρόλαβε… Έγινε ηρωίδα χωρίς τη μεσολάβηση κανενός επισήμου.

Άννα Φρανκ. Ένα κόμικ-βιογραφία

Βρισκόµαστε στο 1918 και η Ευρώπη βγαίνει µε δυσκολία από τον εφιάλτη του Α΄ Παγκοσµίου πολέµου: µία σύγκρουση που σφραγίστηκε από τις µάχες των χαρακωµάτων, όπου πάνω από εννέα εκατοµµύρια στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και είκοσι εκατοµµύρια περίπου τραυµατίστηκαν. Ο Γερµανοεβραίος Όττο Φρανκ είναι ανάµεσα στους λίγους τυχερούς που επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς στην πατρίδα τους. Μία Γερµανία βαριά τραυµατισµένη από τη φρίκη που έχει µόλις βιώσει, αφόρητα πιεσµένη από το βάρος των πολεµικών αποζηµιώσεων που πρέπει να πληρώσει.

article-1305641-0AE67071000005DC-941_634x373

H ζωή όµως είναι φτιαγµένη για να συνεχίζεται κι ενώ η παγκόσµια πολιτική τάξη µπαίνει σε νέες βάσεις, όπως ορίστηκαν από τον πόλεµο, εκατοµµύρια άνθρωποι αρχίζουν πάλι να ζουν, προσπαθώντας, µέρα µε τη µέρα, να σβήσουν τις αναµνήσεις της βίας: το ίδιο κάνει και ο υπολοχαγός Φρανκ και η σύζυγός του Έντιθ, οι οποίοι το 1925 είναι ένα νεαρό ερωτευµένο ζευγάρι, που βλέπει την ευτυχία του να κορυφώνεται µε τη γέννηση δύο υπέροχων κοριτσιών. Μέσα στην ασφάλεια της οικογένειας Φρανκ, η γλυκιά, ήσυχη Μαργκό και η µικρότερη και πιο ζωηρή Άννα περνούν γαλήνια παιδικά χρόνια, παρόλο που τα τερτίπια της παγκόσµιας ιστορίας και οι συνέπειες της εθνικής πολιτικής δυσχεραίνουν κάθε µέρα όλο και περισσότερο τη ζωή όλων.

Η Άννα είναι µια ανέµελη παιδούλα τριών χρόνων όταν το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόµµα κερδίζει για τα καλά έδαφος στο γερµανικό κοινοβούλιο και τεσσάρων χρόνων µόλις όταν ο Αδόλφος Χίτλερ χρίζεται καγκελάριος. Ακόµη δεν µπορεί να διαβλέψει τον νέο εφιάλτη που θα ζήσει η ίδια και εκατοµµύρια άλλοι Εβραίοι: τον εφιάλτη µιας χαµένης ζωής, µιας αξιοπρέπειας που κοµµατιάζεται και ποδοπατείται, τον ατέλειωτο τρόµο εξαιτίας της ανθρώπινης αγριότητας, που η Άννα, έφηβη ήδη κι αναγκασµένη να κρύβεται από τους ναζιστές σε ένα µυστικό καταφύγιο, περιγράφει, µέρα µε τη µέρα, στο περίφηµο ηµερολόγιο που θα την κάνει αργότερα διάσηµη, όσο και ο Shoah, ένα εξαιρετικά δυνατό πρόσωπο-σύµβολο.

Το βιβλίο Άννα Φρανκ. Ένα κόμικ-βιογραφία κλείνει µε τη µαρτυρία του µοναδικού επιζώντα, του πατέρα της Άννας, αναφορικά µε την ανακάλυψη και δηµοσίευση του ηµερολογίου.

Άννα Φρανκ, βιβλίο, κόμικ, εκδόσεις Πατάκη

Ο Sid Jacobson έχει διατελέσει εκδότης, αρχικά της Harvey Comics –για την οποία έχει δηµιουργήσει ήρωες κόµικς που έχουν αφήσει εποχή, όπως ο Ρίκι Ρικ και ο Κάσπερ– και στη συνέχεια της Marvel Comics· επιπλέον έχει συγγράψει πολυάριθµες ιστορίες µε πρωταγωνιστές κλασικούς χαρακτήρες της Hanna & Barbera. Ο Jacobson και ο Ernie Colon, εικονογράφος του Άννα Φρανκ, έχουν επίσης συνυπογράψει το 9/11 Report: A Graphic Adaptation, µια πρωτότυπη απόδοση των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεµβρίου 2001. 

Ο δηµιουργός κόµικς Ernie Colón είναι Αµερικανός, γεννηµένος στο Πουέρτο Ρίκο. Αρχικά σεναριογράφος και στη συνέχεια εικονογράφος της Harvey Comics (όπου εργάστηκε για πάνω από είκοσι χρόνια, προτού στραφεί στο ελεύθερο επάγγελµα), συνεργάστηκε µε τον Sid Jacobson στις σειρές Κάσπερ και Ρίκι Ρικ και έχει δηµοσιεύσει πολλές φορές έργα του σε σηµαντικά αµερικάνικα περιοδικά τρόµου, όπως το Eerie και το Vampirella. Έχει εργαστεί σε σηµαντικές εταιρίες όπως η DC Comics και η Marvel Comics, ενώ µαζί µε τον συγγραφέα του Άννα Φρανκ έχουν στο ενεργητικό τους πολλά άλλα έργα, ανάµεσά τους το Che – A Graphic Biography. 

«Το πιο συγκινητικό µε την Άννα Φρανκ, αυτό που την έκανε τόσο δυνατό σύµβολο, δεν είναι τόσο ο αναγκαστικός εγκλεισµός της στη σοφίτα του Prisengracht ad Amsterdam ή το τραγικό της τέλος, δεν είναι ούτε η ζωντάνια της. Είναι το γεγονός ότι υπήρξε µια “φυσιολογική” έφηβη. Εβραία, καταδιωγµένη, θύµα, πάνω απ’ όλα όµως ένα κορίτσι της ηλικίας της. Όχι µία σούπερ ηρωίδα. Μια συνηθισµένη έφηβη. Κι από την άποψη αυτή, της καθηµερινής ηρωίδας, η Άννα της ιστορίας µας ξεπερνά όλες τις άλλες, ακόµα και την Άννα του ηµερολογίου». Siegmund Ginzberg, Repubblica 

Leave a Reply