ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

O IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς» σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων ΑΛΚΗ ΖΕΗ την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με την Άλκη Ζέη για το έργο και τη ζωή της, ανιχνεύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή.


Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της:

Το καπλάνι της βιτρίναςΟ μεγάλος περίπατος του ΠέτρουΚοντά στις ράγιες,
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες τηςΗ μωβ ομπρέλαΘέατρο για παιδιά,
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρωνΑρβυλάκια και γόβεςΟ θείος Πλάτων,
Τα παπούτσια του ΑννίβαΜια Κυριακή του Απρίλη,
Η αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΜε μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
 

Κυκλοφορεί επίσης Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε απόδοση της Άλκης Ζέη και εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το παιδικό παραμύθι της Άλκης Ζέη με τίτλο Γατοκουβέντες, ενώ το Νοέμβριο το Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της ίδιας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ: Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.  Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε  από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). 

Leave a Reply