ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΙΣ ΦΟΡΤΕΤΣΕΣ

Κρυφτούλι στις πολεμίστρες και στους προμαχώνες, ταξίδι με τη χρονομηχανή στην εποχή των Φράγκων και των Βυζαντινών. Ατρόμητοι κουρσάροι με σιδεράκια στα δόντια και ντελικάτες δεσποσύνες με κοτσιδάκια, εμπρός για νέες περιπέτειες: να αλώσουμε απόρθητα κάστρα και να κατακτήσουμε μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές φορτέτσες σε Πελοπόννησο και Στερεά.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Προφίλ: Η εικόνα του θεόρατου βράχου της Μονεμβασιάς, που αναδύεται από τη θάλασσα ζωσμένος οχυρωματικά τείχη, ξυπνά στη φαντασία μικρών και μεγάλων εικόνες από σφοδρές πολιορκίες και μάχες στα χρόνια των Βυζαντινών. Η «Ανθομύριστη Καστροπολιτεία» θυμίζει περισσότερο Γιβραλτάρ παρά τοπίο της λακωνικής γης. Διαβαίνοντας την πύλη του κάστρου, λοξοδρομήστε ανηφορικά στο κεντρικό λιθόστρωτο με τα μαγαζιά και τα ταβερνάκια και πάμε για βόλτες στο καλντερίμι που ανηφορίζει από την Κάτω έως στην Πάνω Πόλη του κάστρου, ανάβαση που θα σας πάρει περίπου μισή ώρα. Η θέα συναρπαστική, ένα μωσαϊκό από κεραμιδένιες στέγες, τρούλους από τις  βυζαντινές εκκλησιές με φόντο το γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους.
Γνωριμία: Με Φράγκους, Ενετούς, Βυζαντινούς, Τούρκους κατακτητές που πολιόρκησαν με λύσσα τον βράχο-φυσικό οχυρό στους 16 αιώνες της πολυτάραχης ιστορίας του. Ανεβείτε στον Γουλά να θαυμάσετε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μικρογραφία εκείνης στην Πόλη, και βάλτε με τον νου σας τις σκιές των πολεμιστών να γλιστρούν ανάμεσα στις πολεμίστρες. Επίσης, γνωριμία με τον Μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσο που παρομοίασε τον βράχο με «Πέτρινο καράβι μου, που με ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο». Η προτομή του δεσπόζει στο πατρικό του σπίτι, κοντά στην πύλη.
Τip: Ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί μέσω γέφυρας από τη νέα πόλη έως την είσοδο της καστροπολιτείας. Επειδή, όμως, το πάρκινγκ κοντά στο κάστρο είναι δύσκολο και για να μην κουραστούν τα παιδιά στον ποδαρόδρομο, προτιμήστε το δημοτικό πουλμανάκι με συχνά δρομολόγια έως την πύλη. Σταθείτε στην πλατεία του κάστρου απέναντι από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού: τα παιδιά κάνουν ουρά για καβαλαρία στο σιδερένιο κανόνι!
Πού: Η Μονεμβασιά απέχει 320 χλμ. από Αθήνα, μέσω Τρίπολης-Σπάρτης.

ΚΡΥΦΤΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ
Προφίλ: Ρομαντισμός και μνήμες ’21 στο κάστρο του Ναυπλίου που δεν είναι ένα, αλλά δύο, το στεριανό Παλαμήδι και το θαλασσινό Μπούρτζι. Σύμφωνα με τον θρύλο, 999 σκαλιά οδηγούν στο κάστρο που έχτισε το 1685 στην αργολική πολίχνη ο Γάλλος Λα Σαλ για λογαριασμό των Ενετών. Στην πραγματικότητα υπολογίζονται σε 857, αλλά δεν παύουν να είναι πολλά, ειδικά για παιδιά και κουρασμένους αστούς, οπότε πάρτε καλύτερα τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που βγάζει στο φρούριο της δεύτερης ενετικής περιόδου. Απολαύστε το πλάνο-πανοραμίκ του Ναυπλίου, ψηφιδωτό από κόκκινα κεραμίδια σε κοντράστ με το γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Κατηφορίστε από το Παλαμήδι για να πάρετε το καραβάκι που θα σας βγάλει στο Μπούρτζι. Τα παιδιά θα απολαύσουν τόσο τη βαρκάδα, παρέα με γλάρους και θαλασσοπούλια, όσο και τις γκρανγκινιόλ ιστορίες για τη θαλασσινή φορτέτσα, τόπο κατοικίας των δημίων στα χρόνια των Ενετών.
Γνωριμία: Mε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος φυλακίστηκε στον Μιλτιάδη, έναν από τους οκτώ προμαχώνες του κάστρου, στα ταραγμένα χρόνια της αντιβασιλείας.

Τip: Απόλυτο must για μικρούς αλλά και μεγάλους, το τουριστικό τρενάκι που κάνει σλάλομ στους δρόμους της πόλης, περνώντας ξυστά από τα τραπέζια στις ταβέρνες, για ξενάγηση στο Ναύπλιο με γεύση από λούνα παρκ. Οπωσδήποτε παγωτό και παιχνίδι στην αρχοντική πλατεία Συντάγματος ενώ εσείς αράζετε στα καφέ.
Πού: Το Ναύπλιο απέχει 147 χλμ. από την Αθήνα μέσω Εθνικής Αθηνών-Τρίπολης.

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
Προφίλ: Ούτε ένα ούτε δύο αλλά πέντε οχυρωματικά διαζώματα ζώνουν τη Ναύπακτο από την κορυφή του λόφου μέχρι το ενετικό λιμάνι, μετατρέποντας την περιήγηση στο κάστρο σε χορταστική περιπέτεια. Πολύχρωμες ψαρόβαρκες τραμπαλίζονται στο κύμα μέσα στο μικρό κλειστό λιμάνι που την εποχή των Ενετών έκλεινε με αλυσίδα για τον φόβο των πειρατών. Τίποτα στην ειδυλλιακή εικόνα δεν θυμίζει τη συντριβή μες στο λιμάνι του οθωμανικού στρατού από τους Δυτικούς στη ναυμαχία του 1571. Ακολουθήστε την ταμπέλα «προς κάστρο» και πάρτε το ανηφορικό καλντερίμι για τη φορτέτσα της Ναυπάκτου, με τείχη της κλασικής, της βυζαντινής, της ενετικής, της οθωμανικής εποχής. Διαβείτε τη Σιδερόπορτα προς τις πάνω γειτονιές με τις λεμονιές και τις μανταρινιές στις αυλές-μεσοτοιχία με τα τείχη, παίξτε κρυφτό στις επάλξεις.
Γνωριμία: Mε τον μπουρλοτιέρη Γιώργο Ανεμογιάννη, το άγαλμα του οποίου στέκει στο παλιό λιμάνι. Τετ α τετ με τον Μιχαήλ Θερβάντες, ποζάροντας μπροστά στο άγαλμα του Ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη που πολέμησε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Τip: Επισκεφθείτε τον πύργο-μουσείο Μπότσαρη, στο πλακόστρωτο δρομάκι βόρεια της πλατείας του λιμανιού, για ταξίδι στο 1571 μέσα από πίνακες και χάρτες σχετικούς με τη ναυμαχία.
Πού: Η Ναύπακτος απέχει 222 χλμ. από Αθήνα, από την Εθνική Αθηνών-Πατρών.

resalto 1

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΣΤΡΑ
Προφίλ: Ολόκληρη η ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι συμπυκνωμένη στην επικράτεια της  καστροπολιτείας με τις μεγάλες περγαμηνές. Περιδιαβαίνοντας τις εκκλησιές και τα ανάκτορα τα παιδιά θα μπουν στο κλίμα της εποχής των Παλαιολόγων χωρίς να ανοίξουν βιβλίο. Ίντριγκες, μηχανορραφίες, θρύλοι και ιστορικές αλήθειες ζωντανεύουν σε κάθε βήμα στο ατμοσφαιρικό κάστρο.
Γνωριμία: Mε τον πρίγκιπα των Φράγκων, Γουλιέλμο Β΄ Βιλλαρδουίνο που, το 1249, έχτισε το κάστρο του Μυζηθρά στην κορυφή ενός λόφου για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα. Συνάντηση νοερή με τον προτελευταίο στη σειρά Δεσπότη του Μιστρά και τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο.
Tip: Η φύση κλέβει την παράσταση από τα μνημεία, μεταμορφώνοντας τον αρχαιολογικό περίπατο σε υπαίθριο μάθημα βοτανολογία  «Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά;»: εσείς θα παίξετε στον Μιστρά το παιχνίδι με τις αγριομαργαρίτες;
Πού: Η καστροπολιτεία του Μιστρά βρίσκεται 6 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης.

ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ
Προφίλ: Αγέρωχο και επιβλητικό, το κάστρο της Κορώνης δεσπόζει πάνω από το πέλαγος σαν αετοφωλιά, με τις πελώριες καλοδουλεμένες πέτρες του, τις βίγλες της φρουράς. Ο περίπατος εδώ θα σας ταξιδέψει σε εποχές άγριες και ηρωικές. Στη Μεθώνη εντυπωσιάζει ο όγκος του κάστρου που ύψωσαν οι Ενετοί τον 13ο αιώνα, από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα στη Μεσόγειο. Διαβείτε την πέτρινη γέφυρα με τα δεκατέσσερα τόξα και κάντε τη βόλτα σας ανάμεσα στα χαλάσματα των σπιτιών των Ενετών, έως τη νότια πλευρά του κάστρου με το νησάκι Μπούρτζι, οχυρωμένο με οκταγωνικό φρούριο.
Γνωριμία: Με τον Ιμπραήμ πασά, τον Μοροζίνι και τον φοβερό πειρατή Μπαρμπαρόσα στην Κορώνη. Περιζήτητη για τη στρατηγική θέση της, η μεσσηνιακή πόλη μπήκε κατά καιρούς στο στόχαστρο Φράγκων, Ενετών, Τούρκων κατακτητών. Στη Μεθώνη, φλας μπακ στο 1500, όταν ο σουλτάνος Βαγιαζίτ εισέβαλε στο κάστρο και προχώρησε σε λεηλασίες.
Tip: Τα παιδιά σας αγαπούν τις ιστορίες με φαντάσματα; Επισκεφθείτε την Κορώνη την ημέρα της Αναλήψεως κι ακούστε από τους ντόπιους την ιστορία για τη βασιλοπούλα που πήδηξε με το άλογό της από το κάστρο στη θάλασσα για να μην την πιάσουν οι Τούρκοι. Λένε πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιστρέφει και στοιχειώνει το σημείο…
Πού: Με αφετηρία την Καλαμάτα η Κορώνη απέχει 52 χλμ. και η Μεθώνη 63 χλμ. από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

ΧΡΗΣΙΜΑ
➜ Καπέλο και αντηλιακό, γιατί καίει ο ήλιος εκεί ψηλά στις επάλξεις
➜ Κλειστά παπούτσια για να μην τσιμπούν τα αγκάθια και τρακτερωτή σόλα γιατί οι πέτρες στα καλντερίμια γλιστρούν
➜ Νερό και ελαφρύ σνακ γιατί, με μαθηματική ακρίβεια, θα σας πουν «διψάω και πεινάω» στον πιο απομακρυσμένο προμαχώνα

Leave a Reply