ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Πάσχα στη ΜάνηΑφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και με διάθεση φευγάτη ελάτε με τα παιδιά να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά στο κάστρο της Μονεμβασιάς, στα χωριά και τους πύργους της Μεσσηνιακής και της Λακωνικής Μάνης, ταξιδεύοντας για Πασχαλιά σε τρεις ονειρεμένες γωνιές του Μοριά. Πάσχα στη Μάνη, λοιπόν! 

Διαδρομή 1: Πασχαλιά στη Μονεμβασιά

«Μαμά, πόσες κόκκινες πασχαλίτσες με μαύρες βούλες χωράνε στη χούφτα μου;» Για να δώσετε απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα της μικρής Ροδούλας θα χρειαστεί να περάσετε το Πάσχα στη Μονεμβασιά. Τέτοια εποχή το κάστρο της ζουζουνίζει και λουλουδιάζει με παπαρούνες και άγριες μαργαρίτες, εξηγώντας γιατί οι Τούρκοι του έδωσαν την ονομασία Μενεξέ Καλέσι, Κάστρο των Λουλουδιών. Αφήστε, όμως, αυτές τις ρομαντικές και ποιητικές αναφορές γιατί έτσι δεν θα καταφέρετε να ξεκολλήσετε τον Δημητράκη από την οθόνη του Nintendo κι ετοιμαστείτε να δώσετε ρεσιτάλ σε ένα αυτοσχέδιο μονόπρακτο. Καθώς ζυγώνετε δηλαδή με το αυτοκίνητο προς τη θαλασσινή καστροπολιτεία του λακωνικού Νότου, περιγράψτε με τους πιο δραματικούς τόνους τον φοβερό σεισμό του 375 μ.Χ. που ξεκόλλησε τον θεόρατο βράχο από τη στεριά. Ύστερα, δείχνοντας τα χαλάσματα του κάστρου στην κορυφή, αναφωνήστε «να τους!» και, πριν προλάβουν τα παιδιά να σας ρωτήσουν «ποιους;», μιλήστε τους για φοβερούς και τρομερούς κουρσάρους, δαιμόνιους Βυζαντινούς έτοιμους να τσουρουφλίσουν με καυτό ρετσίνι και λάδι τους πολιορκητές, ντελικάτες δεσποσύνες που τρέχουν ανάμεσα στις εκκλησιές να υπερασπιστούν την τιμή τους από τους κατακτητές.

DSCN4840
Αν βάλετε τη σωστή δόση θρίλερ στην περιγραφή σας, ακόμα και οι πιο cool έφηβοι της παρέας θα σκαρφαλώσουν στην παλιά πόλη με όρεξη που θα ζήλευε και ο Ιντιάνα Τζόουνς στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Πριν πάρετε τις βόλτες, τα πέτρινα σκαλοπάτια, για την ανάβαση στα άνω τείχη, κάντε μια στάση στην πλατεία του Ελκόμενου Χριστού. Μπροστά στην εκκλησία, το θρυλικό κανόνι έχει κουβαλήσει στη ράχη του –σαν τραμπάλα– γενιές και γενιές παιδιών, κλασική οικογενειακή φωτογραφία με φόντο του Μυρτώου πελάγους το μπλε.
Η καλύτερη πασχαλινή στιγμή σας είναι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στο κάστρο. Φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας στα παιδιά πολύχρωμα φαναράκια, γιατί θα τους χρειαστούν να κρατήσουν αναμμένα τα κεριά στη διαδρομή που ξεκινά από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, διασχίζει το κεντρικό καλντερίμι και καταλήγει στην Παναγία τη Χρυσαφίτισσα. Η εμπειρία μαγική καθώς θα «κυνηγάτε» τον Επιτάφιο σε ένα ζιγκ ζαγκ στα σοκάκια του κάστρου, φωτισμένα από μικρά κεριά στα σκαλιά των σπιτιών, με το μεθυστικό άρωμα του νυχτολούλουδου και τα άστρα αναμμένα σαν πυροτεχνήματα στον ουρανό.
Ώρα για δράση στα Τάλαντα, ένα χωριουδάκι τόσο δα σε απόσταση 20΄ από τη Μονεμβασιά, που κρύβει μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του έντεκα παλιούς αλευρόμυλους! Ακολουθήστε τη ζωγραφιστή ταμπέλα και το λιθόστρωτο μονοπάτι ως τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο, που λειτουργεί κανονικά και βγάζει μπροστά στα μάτια σας φρεσκοαλεσμένο αλεύρι. Η φύση τριγύρω σε ένα national geographic σκηνικό, ρυάκι με μικρούς καταρράκτες, νεροχελώνες που πλατσουρίζουν στις όχθες, λιβελούλες, βάτα, μυρτιές και σάουντρακ το τραγούδι των κοτσυφιών.
Απορία για να λύσουν στην εκδρομή: Γιατί είναι τόσο μπλαζέ οι γάτες της Μονεμβασιάς;

Kardamili_Messinia

Διαδρομή 2: Λαμπρή σε Στούπα και Καρδαμύλη

Για να ξεγελάσετε την γκρίνια τους από τις στροφές, καθώς το αυτοκίνητο κατηφορίζει από την Καλαμάτα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, πείτε στα παιδιά ότι ξέρετε ένα μαγικό μέρος για κρυφτό που λέγεται Καρδαμύλη. Φτάνοντας στην κουκλίστικη κωμόπολη της Έξω Μάνης (35 χλμ. από Καλαμάτα), παρκάρετε και παίρνετε τον χωματόδρομο ακολουθώντας τις ταμπέλες «Πύργος του Μούρτζινου και ναός Αγ. Σπυρίδωνος». Με την άκρη του ματιού σας θαυμάζετε τους στρογγυλούς φεγγίτες και το πυργοειδές καμπαναριό της εντυπωσιακής εκκλησίας του 1685 καθώς δεν ήρθατε εδώ για αρχαιολογικό περίπατο ακριβώς, αλλά κυρίως για να δείξετε στους μικρούς της παρέας τις καλύτερες κρυψώνες ανάμεσα στα χαλάσματα και τις ξερολιθιές. «Φτου ξελευτερία» στις θεόρατες μυλόπετρες του παλιού βυζαντινού ελαιοτριβείου και τα φυλάμε μες στον αρχαίο ελαιώνα με τα φραγκόσυκα και τις αγριοβιολέτες.
Η καλύτερη πασχαλινή σας στιγμή είναι στη Στούπα, 8 χλμ. από την Καρδαμύλη, μια μεσσηνιακή κωμόπολη χτισμένη σε ανθρώπινη κλίμακα και πολύ family friendly τέτοια εποχή, προτού ενσκήψουν το καλοκαίρι τα στίφη των σοφιστικέ τουριστών από την Κορνουάλη. Εδώ, λοιπόν, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο Επιτάφιος κατεβαίνει από την εκκλησία στο κέντρο του χωριού για περιφορά στην ακροθαλασσιά, στον παραλιακό δρόμο της Στούπας. Το θέαμα φαντασμαγορικό, οι πιστοί με αναμμένα κεράκια να ακολουθούν την πομπή και στη θάλασσα φωταγωγημένες οι βάρκες και τα ψαροκάικα. Τον νου σας μην τρομάξετε, γιατί εδώ το έχουν έθιμο την ώρα που περνά ο Επιτάφιος από την παραλία να ρίχνουν βεγγαλικά!
Ώρα για δράση Πάρτε μπάλες, φρίσμπι ή απλώς κατεβείτε για «ρόδες» κι ελεύθερο παιχνίδι στην άπλα της ολυμπιακών διαστάσεων αμμουδιάς της Καλογριάς. Αν είναι όμορφη; Εδώ ήρθε κι έμεινε δυο χρόνια ο Καζαντζάκης και, τόσο σαγηνεύτηκε από το τοπίο, που εμπνεύστηκε τον Ζορμπά.
Απορία για να λύσουν στην εκδρομή (αν τολμήσουν να δοκιμάσουν εδώ το πρώτο μπάνιο της σεζόν): Γιατί είναι τόσο –μα τόσο– παγωμένα τα νερά της Καλογριάς;

mon_back

Διαδρομή 3: Ανάσταση στη Λακωνική Μάνη

Γυμνά βουνά που τώρα την άνοιξη το φασκόμηλο τα βάφει πού και πού μενεξεδένια, γκρίζοι ξερακιανοί βράχοι στο έλεος του ανέμου, πύργοι μοναχοί και γεράκια που πλανάρουν σαν κυρίαρχοι του ουρανού κάτω από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, λείπουν μόνο οι κάκτοι για να πείσετε τους μικρούς σας ταξιδιώτες ότι δεν είστε στη Μέσα Μάνη, αλλά σας κατάπιε κόμικ με τις περιπέτειες του Μίκι στο Φαρ Ουέστ. Οδηγώντας από το Γύθειο για την Αρεόπολη (60 χλμ. από Σπάρτη), προπύργιο της Λακωνικής Μάνης, οι ιστορίες για τους ανυπότακτους Μανιάτες που δεν γνώρισαν ποτέ τον τουρκικό ζυγό, για τις αγρότισσες που απέκρουσαν με τα δρεπάνια τους τα πρωτοπαλίκαρα του Ιμπραήμ, δένουν με το άνυδρο βασίλειο της πέτρας ολόγυρα και εξάπτουν την παιδική φαντασία.
Κορύφωση του σασπένς στη Βάθεια. Φτάνοντας στο θρυλικό χωριό της Ανατολικής Μάνης, δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα για να νιώσετε, μικροί μεγάλοι, πρωταγωνιστές σε ένα ατμοσφαιρικό, μανιάτικο παραμύθι. Πύργοι και πυργόσπιτα, χτισμένα πέτρα στην πέτρα, μοιάζουν να έχουν φυτρώσει μοναχοί τους στον λόφο που ατενίζει θάλασσα. Η βόλτα στην έρημη πολιτεία ζωντανεύει μνήμες από ταραγμένες εποχές, με πειρατείες και εσωτερικούς πολέμους ανάμεσα στις γενιές της Βάθειας. Τώρα, ο αέρας σφυρίζει ανάμεσα στα χαλάσματα των πύργων με τα ανώγια και τα κατώγια και μια γάτα ξεπροβάλλει πυργοδέσποινα στο λιακό…
Η καλύτερη πασχαλινή στιγμή σας είναι στην Αρεόπολη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου στον πλακόστρωτο πεζόδρομο του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού, μέσα στα γραφικά σοκάκια. Η πομπή ξεκινά από τον ναό των Ταξιαρχών με το πανύψηλο καμπαναριό, σαν να ξύνει τον ουρανό. Εδώ, σε αυτήν την εκκλησία του 18ου αιώνα εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν ορκιστούν γονατιστοί, στις 17 Μαρτίου 1821, «Νίκη ή Θάνατος».

diros2_top550
Ώρα για δράση στα Σπήλαια του Δυρού (18 χλμ. από Αρεόπολη). Τι να πουν τώρα στα παιδιά τα πάρκα περιπέτειας από πλεξιγκλάς και φελιζόλ όταν εδώ, την πίστα της δράσης, έχει πλάσει σταλιά σταλιά, εκατομμύρια χρόνια τώρα, η ίδια η φύση. Φορέστε τα πορτοκαλί σωσίβια και μπείτε με τα παιδιά σε βάρκες χωρίς καρίνα για μια αλλιώτικη βαρκάδα στα έγκατα της γης, να αντικρίσετε καταρράκτες, πολυελαίους ή τεράστια μακαρόνια, όπως τέλος πάντων βλέπει ο καθένας τους θεόρατους σταλακτίτες του σπηλαίου της Βλυχάδας. Η υδάτινη διαδρομή θα ενθουσιάσει τα παιδιά, πού να τους πείτε μάλιστα ότι εδώ, μες στο σπήλαιο, το 1987 βρέθηκε σκελετός προϊστορικού πάνθηρα!
Απορία για να λύσουν στην εκδρομή: Πόσα ζεστά καρβέλια να έχει ψήσει άραγε, από το 1780 που λειτουργεί έως σήμερα, ο ιστορικός φούρνος της Μηλιάς στην Αρεόπολη; 

Leave a Reply