ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΒΑΡΚΟΥΛΑ

Βουτιά σε αρχαίους μύθους, κουπί παρέα με νεροβούβαλα και ερωδιούς, ακολουθώντας τους μαιανδρισμούς και τις υπόγειες διαδρομές του νερού. Πάμε βαρκάδα; Φοράμε καπέλα, σωσίβια, αντηλιακό και μπαίνουμε οικογενειακώς σε πλάβες, καραβάκια, βάρκες και κανό για υδάτινες διαδρομές σε λίμνες και ποτάμια ανά την Ελλάδα.
Κερκίνη: παρέα με τα νεροβούβαλα

Πού: Εκεί ψηλά στον Νομό Σερρών, η υδάτινη Εδέμ, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους για βαρκάδα ανάμεσα σε χαλιά από νούφαρα, παρέα με βουβάλια, φλαμίνγκο και κορμοράνους. Προτού σαλπάρετε για την υδάτινη βόλτα, ελάτε για ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης, στο χωριό ΚερκίνηΕδώ τα παιδιά θα περιεργαστούν ταμπλό και μακέτες γεμάτες πληροφορίες για τον υγροβιότοπο που φιλοξενεί πάνω από 10.000 πουλιά, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κατόπιν, μπαίνετε σε παραδοσιακές πλάβες που κινούνται με εξωλέμβια μηχανή χαμηλού θορύβου και, με «τιμονιέρηδες» τους έμπειρους βαρκάρηδες της περιοχής, γλιστράτε απαλά στα νερά.
Tip: Φορέστε ρούχα σε απαλούς, παστέλ τόνους γιατί τα χτυπητά χρώματα ταράζουν τα πουλιά, ιδιαίτερα τις μάνες που κλωσούν τα μικρά τους. Πείτε στα παιδιά να μη φωνάζουν ή γελάνε δυνατά γιατί χαλούν την ησυχία των πλασμάτων της λίμνης. Ηighlight, η στιγμή που η πλάβα ζυγώνει ένα κοπάδι νεροβούβαλους, ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα, καθώς δροσίζονται βυθισμένοι στα λασπόνερα, προσθέτοντας στην Κερκίνη μια πινελιά Φαρ Ουέστ.
Πώς: Για τη βαρκάδα απευθυνθείτε στο Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο «Οικοπεριηγητής» στην Κερκίνη (www.oikoperiigitis.gr). Υπολογίστε αποστάσεις: Αθήνα-Σέρρες 590 χλμ., Σέρρες-Κερκίνη 45 χλμ.
Πρέσπες: πλώρη με τους αργυροπελεκάνους
Πού: Η βόλτα στην απέραντη σαν πέλαγος Μεγάλη Πρέσπα είναι λόγος να αψηφήσετε τα χιλιόμετρα μέχρι την άλλη άκρη της Βορειοδυτικής Ελλάδας και να οδηγήσετε έως εδώ πάνω. Με αφετηρία τη Φλώρινα, χαράζετε πορεία για τις λίμνες-σύνορα που ενώνουν με τα ασάλευτα νερά τους Ελλάδα, Αλβανία και FYROM. Κανένας γεωφυσικός χάρτης βιβλίου γεωγραφίας δεν μπορεί να προετοιμάσει τα παιδιά για το θέαμα της live ακουαρέλας των λιμνών. Στα γραφεία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, στο χωριό Λαιμός, ενημερωθείτε για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε παιδιά, όπως το «Παίζουμε με τα ψάρια», το «Ταξίδι στον βυθό» ή η «Οδύσσεια του Ατρόμητου πελαργού».
Tip: Ακολουθήστε την ταμπέλα για το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Ο περίπατος στην πλωτή πεζογέφυρα, που ενώνει το νησάκι καταμεσής της λίμνης με τη στεριά, θα ενθουσιάσει τα παιδιά, καθώς τρέχουν και αιωρούνται πάνω από το νερό! Στον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων ψάξτε για τις αγελάδες-νάνους που χουζουρεύουν ακίνητες στις όχθες της λίμνης. Νιτσεράδες, καπέλο, αντηλιακό και βγείτε με τους ψαράδες για βαρκάδα στο πέλαγος της Μεγάλης Πρέσπας. Περνάτε από ακρογιαλιά σε ακρογιαλιά με λευκά βότσαλα, λιμνίσιες αμμουδιές που θα ζήλευε και το Αιγαίο. Ερωδιοί σαν αγάλματα, στους βράχους, ποζάρουν αγέρωχοι στον φακό και αργυροπελεκάνοι βουτούν για την ψαριά στο Τριεθνές, τη σημαδούρα στη λίμνη που ενώνει τρεις χώρες.
Πώς: Οι λίμνες απέχουν 630 χλμ. από Αθήνα, 45 χλμ. από Φλώρινα.
Αχέροντας: στον μύθο του Άδη
Πού: Στην αρχαιότητα ο Αχέροντας προξενούσε δέος, οδηγώντας στο βασίλειο του Άδη, όπως έμαθαν τα παιδιά στο βιβλίο της ιστορίας «…Ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες». Μονάχα ο Όμηρος μπορεί να περιγράψει το ποίημα που συνθέτει η φύση στις εκβολές του ποταμού. Αρχέγονοι θρύλοι με φόντο ένα τοπίο σχεδόν ανέγγιχτο από τις χιλιετίες, στο αέναο ταξίδι του Αχέροντα στη Δυτική Ήπειρο, διατρέχοντας σε 64 χιλιόμετρα τρεις νομούς –Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα– μέχρι το Ιόνιο. Στους αρχαίους χρόνους, η φύση με τις βαθιές χαράδρες, τα τυλιγμένα στην ομίχλη έλη, συνδέθηκε με τα μυστήρια του Κάτω Κόσμου, τις διηγήσεις για το βασίλειο του Πλούτωνα που ανέκαθεν μάγευαν μικρούς και μεγάλους. Σήμερα, στις εκβολές του Αχέροντα δεν θα ανταμώσετε (μπρρ…) τον ψυχοπομπό Ερμή, αλλά νεροχελώνες και λιβελούλες στα νερά του Όρμου Αμμουδιάς, απολαμβάνοντας μια ειδυλλιακή βαρκάδα στο οικοσύστημα του Δέλτα. Ο διάπλους με καραβάκι καταλήγει στο χωριό Μεσοπόταμος, κοντά στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
Tip: Αν θέλετε, φτάνετε οδικώς (5 χλμ. από τις εκβολές Αχέροντα) στη Ζώνη του Λυκόφωτος της ελληνικής μυθολογίας. Λούπινα και κουκιά περιελάμβανε η δίαιτα στην οποία υποβάλλονταν οι προσκυνητές προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους στο βασίλειο του Άδη. Περιηγηθείτε τον χώρο του Νεκρομαντείου και φανταστείτε τους ιερείς να κινούνται αθέατοι στους μυστικούς διαδρόμους της ιερής κρύπτης…
Πώς: Αθήνα-Αμμουδιά Πρέβεζας 430 χλμ. μέσω γέφυρας Ρίου στην Αθηνών-Πατρών.
Κεφαλονιά: βαρκάδα στη λίμνη 
Πού: Αν βρεθείτε στο νησί του Ιονίου, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας την εμπειρία της υδάτινης διαδρομής στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Θυμίζει joy ride σε θεματικό πάρκο αναψυχής, με τη διαφορά ότι το ατμοσφαιρικό σκηνικό δεν είναι προϊόν τεχνολογίας, αλλά 100% έργο της φύσης. Λέγεται πως η λίμνη πήρε την ονομασία της από μια νύμφη που χάθηκε στα νερά γιατί ο θεός Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της. Η εικόνα που θα αντικρίσετε είναι εξίσου ποιητική, με μια γερή δόση Ιντιάνα Τζόουνς για τους μικρούς εξερευνητές της παρέας. Κατεβαίνετε το υπόγειο τούνελ για τη λίμνη, μπαίνετε στη βάρκα χωρίς καρίνα και ο βαρκάρης-ξεναγός δίνει λεπτομέρειες για την ιστορία, το βάθος του νερού, σπρώχνοντας απαλά το σκαρί με το κουπί στα ενδότερα του λιμνοσπήλαιου με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Κομμάτι της οροφής έχει υποχωρήσει λόγω παλαιότερων σεισμών, αφήνοντας τον ήλιο να περνά και να βάφει το χρώμα το νερών μπλε ελεκτρίκ, ηλιαχτίδες που παιχνιδίζουν στους βράχους σαν λέιζερ.
Tip: Μετά την κατάδυση στην υπόγεια λίμνη, κάντε τη βουτιά σας σε ένα από τα διαδοχικά, μικρά ακρογιάλια ανάμεσα στη Σάμη και την Αγία Ευφημία, με φόντο την Ιθάκη. Τα πιτσιρίκια θα κολλήσουν με τα λευκά βότσαλα με τις μαύρες μονοκοντυλιές, σαν παράξενα ιδεογράμματα γραμμένα με σινική μελάνη…
Πώς: Οδηγείτε προς Σάμη και, δύο χιλιόμετρα πριν από το λιμάνι, ακολουθείτε την ταμπέλα για την υπόγεια λίμνη.

Leave a Reply