ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Απλωμένη στην υγρή αγκαλιά του Βοσπόρου, η Κωνσταντινούπολη δεν μοιάζει μόνο με εξωτικό χαρμάνι από Βυζάντιο και Ισλάμ, μιναρέδες και ουρανοξύστες, σούσι και ντονέρ κεμπάπ. Όπως θα διαπιστώσετε σε κάθε βήμα σας, η κοσμοπολίτικη «πέρλα της Ανατολής» είναι μια μητρόπολη εξαιρετικά φιλική προς τα παιδιά. Teenagers με σχολικές τσάντες σε εκδρομή (ή κοπάνα;) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ανεβαίνουν στα ξύλινα παγκάκια για να φωτογραφηθούν με φόντο το Μπλε Τζαμί και τους έξι μιναρέδες. Στη γέφυρα του Γαλατά, ο παππούς διδάσκει στον εγγονό την τέχνη της καλής ψαριάς, πώς να δολώνει το καλάμι για να πιάσει «zargana, levrek, barbunya» στα νερά του Βοσπόρου. Ντουζίνες τα πιτσιρίκια στις παιδικές χαρές που θα συναντήσετε παντού στην Κωνσταντινούπολη, όλες υπερσύγχρονες και εργονομικές, για τραμπάλα μέχρι το δειλινό δίπλα στα τείχη του Θεοδοσίου. Τα παιδιά διεκδικούν με αξιώσεις το δικό τους κομμάτι σε τούτη τη χαοτική μεγαλούπολη με τα είκοσι εκατομμύρια ψυχές που ενώνει το πεπρωμένο Ασίας και Ευρώπης στο πιο σουρεαλιστικό παραμύθι.

konstantinoupoli-300x224
Στην Πόλη, τελευταία λέξη της παιχνιδο-μόδας για τα αγόρια είναι οι σβούρες. Όχι εκείνες οι west μεταλλικές, με τους δράκους στη διακόσμηση και τους εκτοξευτήρες, αλλά σβούρες ξύλινες ρετρό, πολύχρωμες κι οριεντάλ, σε σχήμα σταγόνας, που η πιτσιρικαρία εκσφενδονίζει στα πλακόστρωτα της πλατείας Σουλτάναχμετ κι εκείνες στροβιλίζονται σαν νάνοι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες. Μην περιμένετε οδηγίες χρήσεως, ξεσηκώστε στον δρόμο το κόλπο πώς να πετάς τη σβούρα με το κορδόνι κι αγοράστε την στα παιδιά για λίγες τουρκικές λίρες από τους πλανόδιους.
Όσο για τα κορίτσια, όσα είναι ακόμα άγουρα για να φορέσουν τη μαντίλα, θα τα δείτε να βολτάρουν στον πεζόδρομο του Γαλατά φορώντας στα μαλλιά, αντί για στέκες και κορδέλες, λεπτεπίλεπτες γιρλάντες faux λουλουδιών, στεφανάκια από μικροσκοπικά ρόδα και μαργαρίτες. Οι μεγαλύτερες κοπέλες, μαζί με τις μαμάδες τους, ανάγουν την ισλαμική μαντίλα της Εμινέ Ερντογάν, συζύγου του πρωθυπουργού της Τουρκίας, σε στιλιστικό statement: θα τις δείτε να κυκλοφορούν παντού, στο Σκεπαστό Παζάρι, στην αγορά των μπαχαρικών, στα βαποράκια που σεργιανίζουν τον Κεράτιο Κόλπο, στο γιγάντιο εμπορικό κέντρο Cevahir, ντυμένες με μαντίλες στο κόκκινο της φωτιάς, λουλουδάτες, κλαρωτές, μονόχρωμες ή ακόμα και σινιέ, όπως οι καρό Burberry!
Αγχώνεστε τι ελαφρύ θα μπορέσουν να φάνε τα παιδιά στην πόλη όπου, όπως μας δίδαξε κι η Πολίτικη Κουζίνα με την τρυφερή ιστορία του μικρού Φάνη, δεν υπάρχει πιάτο χωρίς «μια πρέζα μπαχάρι»; Χαλαρώστε γιατί στην Κωνσταντινούπολη έχετε στη διάθεσή σας, σε κάθε σας βήμα, απίστευτη γκάμα επιλογών σε street food, πολύ πιο υγιεινού από το junk που κυκλοφορεί στις μητροπόλεις της Δύσης. Πείνασαν μετά το ξεποδάριασμα στα sokak του παζαριού Kapali Carsi; Δώστε τους για σνακ μαστιχωτό κουλούρι με παχιά στρώση σουσαμιού, κάστανα μεγάλα σαν μανταρίνια από τα καροτσάκια που φέγγουν σαν πυγολαμπίδες τη νύχτα στο Ταξίμ, σουβλάκι-καλαμάκι με ανανά, ολόδροσο καρπούζι με τη φέτα, σερβιρισμένο με γάντι. Και για τη δίψα, ολόφρεσκος χυμός πορτοκάλι ή ρόδι, που θα στύψουν μπροστά σας στα κιόσκια με τις τεράστιες ταμπέλες «vitamin», σωστά αξιοθέατα με φόντο την Αγια-Σοφιά και τον Πύργο του Γαλατά.

Agia_Sopfia_02

Αγία Σοφία
Όλα όσα έχουν διαβάσει οι μαθητές της Ε΄ δημοτικού στο μάθημα της ιστορίας «Στα βυζαντινά χρόνια», θα ζωντανέψουν μπροστά τους, εδώ στην καρδιά του Σουλτάναχμετ. Πληρώνετε 20 τουρκικές λίρες στην είσοδο και μπαίνετε στο «Ayasofya Museum» για την επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της «Αγίας του Θεού Σοφίας» που εγκαινίασε το 537 ο Ιουστινιανός. Περιστέρια φτερουγίζουν κάτω από τον τρούλο, μετέωρο −  λες− στον ουρανό, ψηφιδωτά ανάκατα με καλλιγραφίες από το Κοράνι, ο Χριστός εν μέσω του Κωνσταντίνου Μονομάχου και της Αυγούστας Ζωής, αλλά και το μιχράμπ, κόγχη στον τοίχο που δείχνει προς τη Μέκκα. Βγείτε από την Güzel Kapi, τη Λαμπρή Πύλη, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο μωσαϊκό με τους βυζαντινούς αυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό να χαρίζουν στην Παναγία την Πόλη και την Αγία Σοφία. Στο museum shop, εκτός από ολόφρεσκο χυμό μήλου-πορτοκαλιού, θα βρείτε γουστόζικα σουβενίρ για παιδιά, μαγνητάκια, κασετίνες, μικρά μουσικά κουτιά με μελαγχολικούς τούρκικους αμανέδες.

agia sofia 2

Πεζόδρομος Istiklal Caddesi
Η πασαρέλα της Πόλης. Διασχίστε με τα πόδια τη γέφυρα του Γαλατά και περάστε στην απέναντι όχθη, το Πέραν των Ελλήνων, Beyoğlu στα τουρκικά. Από τον Πύργο του Γαλατά, επιβιβαστείτε στο κόκκινο ηλεκτροκίνητο βαγόνι του παραδοσιακού τραμ του 19ου αιώνα που θα σας ανεβάσει στην πλατεία Ταξίμ, ρετρό ride σαν σε λούνα παρκ έως την καρδιά της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης. Απλώς χαζέψτε τα πλήθη που ανεβοκατεβαίνουν περπατώντας τον πεζόδρομο με τα μυριάδες καταστήματα, τουρίστες, τσούρμο παιδιά με φανέλες της ομάδας Γαλατασαράι, καλλιτέχνες του δρόμου σε υπαίθριες παντομίμες. Must το παγωτό χωνάκι από τον παγωτατζή-ζογκλέρ κοντά στο Ελληνικό Προξενείο, που χτυπά το καμπανάκι και δίνει ολόκληρο ρεσιτάλ ταχυδακτυλουργίας κατά το σερβίρισμα.

Παλάτι ΤΟΠΚΑΠΙ
Η επίσκεψη στο παλάτι των Οθωμανών σουλτάνων (με τα πόδια από την Αγια-Σοφιά) θυμίζει βόλτα σε πάρκο καθώς αχανείς κήποι με ρόδα περιβάλλουν το μεγαλοπρεπές σαράι. Οι επισκέπτες ξαποσταίνουν κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων, πίνουν το τσάι τους στο υπαίθριο καφέ και τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στο γρασίδι. Λαβύρινθος το παλάτι, αδύνατο σε μια επίσκεψη να τα δείτε όλα. Μη χάσετε το Χαρέμι (ξεχωριστό εισιτήριο): μπείτε στα άδυτα του χαρεμιού της βαλιδέ σουλτάν και περιπλανηθείτε στους οντάδες, κάποτε γεμάτους οδαλίσκες και χανουμάκια. Στο Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο (απαγορεύονται αυστηρά βίντεο και φωτογραφίες) τα παιδιά θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα διαμάντια-κοτρόνες και τα σμαράγδια, αμύθητης αξίας θησαυρούς των σουλτάνων του 16ου αιώνα, σαν το στιλέτο με τα σμαράγδια που ήθελαν να κλέψουν στο φιλμ του Ζυλ Ντασσέν με τη Μελίνα.

agia sofia 3

Μουσείο Παιχνιδιών
Βυθιστείτε στον ονειρόκοσμο που έπλασε ο Τούρκος ποιητής Sunay Akin, απλώνοντας τέσσερις χιλιάδες παιχνίδια από όλον τον κόσμο, στους τέσσερις ορόφους του παλιού ξύλινου αρχοντικού της οικογένειάς του. Παίρνετε το λεωφορείο από το Kadikoy ως το Göztepe (Dr, Zeki Zeren Sokak 17) στην ανατολική ακτή της Πόλης και ξαναγίνεστε παιδί καθώς περιεργάζεστε με τα πιτσιρίκια το μικροσκοπικό γαλλικό βιολί του 1817, πορσελάνινες κούκλες και γυάλινους βόλους του 19ου αιώνα, παιχνίδια-διαστημομηχανές που αιωρούνται από το ταβάνι, μικροσκοπικά τρένα με πλήρως εξοπλισμένα βαγόνια να φέρνουν βόλτες στις ράγες, τενεκεδένια παιχνίδια και ξύλινους ήρωες παραμυθιών.

vosporo

Κρουαζιέρα στον Βόσπορο
Επιβιβαστείτε στο φέρι μποτ από την αποβάθρα στο Eminönü, δίπλα στη γέφυρα του Γαλατά, για μια θαλασσινή βόλτα μες στου Βοσπόρου τα στενά (διάρκεια 1 ώρα και 45΄). Βγείτε στο κατάστρωμα, αφεθείτε στην αρμύρα της δροσερής αύρας καθώς το καράβι διασχίζει τα 32 χιλιόμετρα της υδάτινης διαδρομής από τον Μαρμαρά έως τη Μαύρη Θάλασσα, περνώντας από τα χωριά του Βοσπόρου που τώρα έχουν γίνει προάστια της Κωνσταντινούπολης. Με συνοδοιπόρους στο ταξίδι κοπάδια γλάρους, φωτογραφίζετε το παλάτι Dolmabahçe στην άκρη της ευρωπαϊκής ακτής και θαυμάζετε τα yali της ανατολικής πλευράς, τα θερινά ανάκτορα των βεζίρηδων χτισμένα σύρριζα στο νερό. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με το ατέλειωτο πήγαινε-έλα μικρών και μεγάλων πλοίων, από μικρά ψαροκάικα μέχρι θηριώδη κρουαζιερόπλοια και φορτηγά πλοία που σφυρίζουν τις κόρνες τους χαρμόσυνα και χαιρετιούνται καθώς περνούν κάτω από τις κρεμαστές γέφυρες του Βοσπόρου, στον αλλοτινό ρου των Αργοναυτών.

Leave a Reply