ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝA ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

winter-adventuresΑπό Αύγουστο… χειμώνα; Όχι απαραιτήτως. Τον Σεπτέμβρη ο καιρός είναι συνήθως πολύ γλυκός και προσφέρεται για οικογενειακές αποδράσεις, για αλλιώτικη δράση στη φύση και οικολογική ευαισθητοποίηση εξ απαλών ονύχων.

Χελωνονιντζάκια εν δράσει
Πάμε στο Γύθειο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Η αποστολή ξεκινά από το Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων στην 3η μαρίνα Γλυφάδας (ελεύθερη είσοδος τα Σαββατοκύριακα). Μικροί και μεγάλοι ενημερώνονται για την ιστορία και τη βιοποικιλία της caretta caretta μέσα από φωτογραφική έκθεση και περπατούν πάνω στις ράμπες για να παρακολουθήσουν τον Πίου, τη Μίνα, τη Μαρίνα στα νωχελικά τους μακροβούτια. Στις δεξαμενές του κέντρου περιθάλπονται θαλάσσιες χελώνες οι οποίες βρέθηκαν εδώ μετά από διάφορες περιπέτειες και τραυματισμούς και τώρα αναρρώνουν πριν από την απελευθέρωσή τους. Αγοράζοντας για ενθύμιο ένα μολύβι ή ένα μπλουζάκι από το πωλητήριο, βοηθάτε στην τροφή και τα φάρμακα που χρειάζονται για την αποθεραπεία τους. Μπορεί οι χελώνες να μη δείχνουν τον ενθουσιασμό τους, σαν τα σκυλιά που κουνούν την ουρά, αλλά αγαπούν τα παιδιά και το απέδειξαν στη γιορτή τους, καλώντας στις εγκαταστάσεις του κέντρου διάσωσης τους μικρούς φίλους για ζωγραφική, χειροτεχνίες, οικολογικό παραμύθι και όχι μόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Χελώνας. Σας άνοιξε η όρεξη να βοηθήσετε παραπάνω; Συνδυάστε αποδράσεις με οικολογική ευαισθητοποίηση εξ απαλών ονύχων συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού της οργάνωσης Αρχέλων στο Γύθειο Λακωνίας. Γονείς και παιδιά γίνονται μέλη της Χελωνοπαρέας και παίρνουν μέρος σε επιλεγμένες δράσεις μαζί με τους εθελοντές του συλλόγου, όπως οι περιπολίες στην αμμουδιά για να εντοπίζουν και να προστατεύουν τις φωλιές όπου θα γεννήσουν οι χελώνες. Πληροφορίες και αιτήσεις στο www.archelon.gr/. Πριν φύγετε μην παραλείψετε να απολαύσετε τα ουζάκια και τα παστέλια σας στο Γύθειο και, βεβαίως, να κάνετε μια εκδρομή μέχρι τα σπήλαια του Δυρού και τα χωριά της Λακωνικής Μάνης.

Ο Γουίνι και ο Αρκτούρος
Ξέρετε ότι η αρκούδα γεννάει τα μικρά της ενώ ακόμα είναι βυθισμένη σε χειμέριο ύπνο και τα βρίσκει δίπλα της την ανοιξη μεγαλωμένα, ότι ένα νεογέννητο αρκουδάκι ζυγίζει μόλις 200-300 γραμμάρια, ή ότι μια αρκούδα μπορεί να φάει και σαράντα κιλά φουντούκια στην καθισιά της; Αυτές και άλλες απορίες για τον βίο και την πολιτεία του ελληνικού Γουίνι θα λυθούν στα παιδιά (και όχι μόνο) που θα επισκεφθούν το Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου για την καφέ αρκούδα στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής στο Νυμφαίο Φλώρινας. Ξεναγήσεις από ειδικευμένο προσωπικό της περιβαλλοντικής οργάνωσης και πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική εξάπλωση και τη συμπεριφορά της καφέ αρκούδας. Μέσα στη Νίκειο Σχολή λειτουργεί πωλητήριο (λούτρινα αρκουδάκια, T-shirt, κασετίνες, μολύβια, παραμύθια, μέχρι και μωρουδίστικα φορμάκια με σήμα την Άρκτο) για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης καθώς και τα «Αρκτουράκια», ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά 4-12 ετών με παιδαγωγικό εργαστήρι. Επόμενη στάση το Καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου, 800 μέτρα έξω από το χωριό (εισιτήρια: 6€ ενήλικες και παιδιά άνω 12 ετών, 4€ παιδιά 3-12 ετών, τα παιδιά έως 3 ετών δωρεάν. Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ξεναγηθείτε και στο Κέντρο Ενημέρωσης και στο Καταφύγιο του Λύκου). Γνωριμία αυτοπροσώπως με τον Μανώλη, τον Κυριάκο και την παρέα τους, δώδεκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες που βρήκαν φροντίδα και προστασία σε περιφραγμένο χώρο 50 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.350 μέσα σε δάσος οξιάς. Μες στη δροσιά του βουνού, βολτάρουν χαλαρά και παίρνουν το μπάνιο τους στις δύο λιμνούλες του καταφυγίου, μασουλούν παιχνιδιάρικα τα μήλα τους ή περιμένουν με ανυπομονησία τη μερέντα τους!

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
Τον γνώρισαν από την ανάποδη τα παιδιά, για τις πονηριές και τα κατορθώματά του με τα Τρία γουρουνάκια, τη γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα. Καιρός να δουν τον λύκο από κοντά και να διαλύσουν κάποιους μύθους, πως δεν είναι ο κακός του παραμυθιού ή του σινεμά, αλλά πρωτοξάδελφος του σκύλου, προστατευόμενο είδος και κρίκος απαραίτητος για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Στο Καταφύγιο Λύκου του Αρκτούρου στην Αγραπιδιά, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Νυμφαίο, σε περιφραγμένη έκταση μέσα σε δάσος βελανιδιάς, φιλοξενούνται δέκα λύκοι, ύστερα από κατασχέσεις από ιδιώτες που τους χρησιμοποιούσαν παράνομα ως φύλακες. Δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσετε. Ψάξτε με το μάτι σας προσεκτικά μέσα στη βλάστηση του καταφυγιου και, αν είστε τυχεροί, θα δείτε τα περήφανα αυτά ζώα να ξεπροβάλλουν αθόρυβα ανάμεσα στους θάμνους, ακίνητα σαν αγάλματα.

Γούντι, ο τρυποκάρυδος
Ελάτε για ένα πρωινό με γύπες στο βασίλειο του μαυρόγυπα στην εσχατιά της Θράκης. Ανταμώστε τα σπάνια πλάσματα με τις «βιονικές» αισθήσεις σε μια εναλλακτική εξόρμηση δυνατών συγκινήσεων στην καρδιά του τεράστιου δάσους του Έβρου. Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου συμβιώνουν διαφορετικά είδη αρπακτικών, αληθινή Κιβωτός του Νώε για τα όρνια, τον ασπροπάρη αλλά και το ζαρκάδι, την αλεπού ή τις νυχτερίδες, που φωλιάζουν μες στα πεύκα και τις κουμαριές. Έρχεστε σε 45΄ από την Αλεξανδρούπολη και επιλέγετε για τη διαμονή σας κάποιον κοντινό ξενώνα σε Δαδιά, Τυχερό, Λευκίμμη ή Σουφλί. Φορέστε γερά παπούτσια και καπέλο, πάρτε στο σακίδιο νερό και κολατσιό και, με αφετηρία το Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς (πληροφορίες για την κυκλική διαδρομή στο www.dadia-np.gr), ακολουθήστε το μονοπάτι μες στο δάσος για το παρατηρητήριο των αρπακτικών, με μουσική υπόκρουση το ρυθμικό χτύπημα του δρυοκολάπτη πάνω στα δέντρα: «Μπαμπά, ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος, να!». Ακροβολισμένοι στα ξύλινα σκαμπό, σκοπεύετε με κιάλια και τηλεσκόπια την ταΐστρα όπου κάνουν θεαματική εμφάνιση οι μαυρόγυπες και τα όρνια. Οι ξεναγοί της δημοτικής επιχείρησης συστήνουν ησυχία καθώς τα πουλιά, αν και επτακόσια μέτρα μακριά, ακούν μέχρι και τους ψιθύρους ενώ βλέπουν οκτώ φορές καλύτερα από τον άνθρωπο! Οι απίθανες απορίες δεν έρχονται πάντα από τα παιδιά: «πώς πάει ο φύλακας να τα ταΐσει, φοράει κράνος και στολή;» ή «μπορεί ένας γύπας να με σηκώσει ψηλά;»

Σχολείο Μονάχους Μονάχους
Γνωρίζατε ότι όπου κολυμπά η μεσογειακή φώκια είναι δείκτης ότι τα νερά είναι πεντακάθαρα; Αν αγαπάτε, λοιπόν, το κολύμπι και το θαλάσσιο θηλαστικό με το γλυκό μουτράκι ο προορισμός– για όσο ο καιρός επιτρέπει –είναι μονόδρομος: Βόρειες Σποράδες. Πριν πάρετε το δελφίνι για την Αλόννησο από τον Άγιο Κωνσταντίνο, κάντε κλικ στην ειδική για τα παιδιά ιστοσελίδα www.monachoulis.gr της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της μεσογειακής φώκιας MΟm με πρωταγωνιστή στο βίντεο και στα online παιχνίδια τον Μοναχούλη. Ύστερα, δηλώστε συμμετοχή να παρακολουθήσουν τα παιδιά μαθήματα πάνω στο κύμα στην Αλόννησο, ενώ θα απολαμβάνετε λίγες ακόμα μέρες διακοπών στο γαλήνιο και καταπράσινο νησί των Σποράδων.

Leave a Reply