ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ή ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα παιδιά και οι έφηβοι που «καθηλώνονται» επί ώρες κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση έχουν πολύ μειωμένες πιθανότητες να ακολουθούν ένα «μενού» πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Αντιθέτως, το ημερήσιο διατροφικό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει ανθυγιεινές επιλογές, όπως οι καραμέλες και τα αναψυκτικά. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ύστερα από μελέτη σχεδόν 13.000 μαθητών, οι οποίοι παρακολουθούσαν 2,5 ώρες τηλεόραση καθημερινά κατά μέσο όρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, για κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης ημερησίως, τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού έως και της Γ΄ Γυμνασίου αντιμετώπιζαν 5% λιγότερες πιθανότητες να καταναλώνουν λαχανικά σε καθημερινή βάση καθώς και 8% λιγότερες πιθανότητες να τρώνε τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα. Συγχρόνως κάθε επιπλέον ώρα απέναντι από την οθόνη της τηλεόρασης οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών – συνδεόταν, για παράδειγμα, με αύξηση των πιθανοτήτων κατανάλωσης αναψυκτικού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κατά 24%. Η πολλή τηλεόραση φάνηκε επίσης να σπρώχνει τα παιδιά προς τα ταχυφαγεία: η τηλεθέαση αύξανε τις πιθανότητες να τρώνε πρόχειρο φαγητό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά 14%. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για την παχυντική επίδραση της τηλεόρασης αφορά τις διαφημίσεις που κατευθύνουν τα παιδιά προς ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Leave a Reply