Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

μετάβαση στις στερεές τροφέςΗ μετάβαση στις στερεές τροφές από την αποκλειστική σίτιση με γάλα προβληματίζει πολλούς νέους γονείς. Μερικά μωρά ενθουσιάζονται με την πρώτη τους κουταλιά. Άλλα, πάλι, αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν τι περιέχει το κουτάλι. Όπως και να έχει, το τάισμα με το κουτάλι σηματοδοτεί μια σημαντική φάση για τη ζωή του μωρού, εκείνη της μετάβασης από την αποκλειστική θρέψη του με γάλα στον νέο κόσμο των στερεών τροφών. Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή στην ηλικία μεταξύ πέντε και επτά μηνών. Μέχρι τώρα οι ειδικοί υποδείκνυαν στους γονείς να εξαντλούν τουλάχιστον το εξάμηνο διότι συσχετίζονταν η πρώιμη έναρξη της θρέψης με στερεές τροφές με την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί η παιδίατρος Μάιρα Μυλωνοπούλου, «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της αμερικανικής παιδιατρικής εταιρείας, αυτός ο συσχετισμός αμφισβητείται με επιστημονικά ευρήματα και αναμένονται νέες επικαιροποιημένες οδηγίες στους παιδιάτρους».

Φυσικά υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο για το πρώτο του πιάτο. Για παράδειγμα, το αντανακλαστικό του σπρωξίματος της γλώσσας πρέπει να έχει εξαφανιστεί ή μειωθεί. Το μωρό μπορεί να στηρίξει από μόνο του το κεφάλι του – ακόμη κι αν δεν μπορεί να ανακαθίσει από μόνο του, θα πρέπει να είναι ικανό να κρατάει όρθιο το κεφάλι του. Επίσης, το μωρό πρέπει να… ενδιαφέρεται για το φαγητό, π.χ. να παρατηρεί το φαγητό των μεγάλων, να απλώνει τα χεράκια του για να πιάσει το φαγητό κ.ά.
Δοκίμασε!
Για μεγάλο διάστημα οι στερεές τροφές λειτουργούν συμπληρωματικά στη βασική τροφή του μωρού, δηλαδή στο γάλα (μητρικό ή γάλα σε σκόνη). Αυτό θα είναι και η δικλίδα ασφαλείας για σας ώστε να μην ανησυχείτε για το πόσο τρώει το μωρό. Ο τρόπος που θα το μυήσετε στα νέου τύπου γεύματα εξαρτάται από τον χαρακτήρα του παιδιού και τη σχέση που έχει με το φαγητό, δηλαδή το γάλα του. Μια καλή τακτική που συνήθως αποδίδει είναι να το βάλετε στο καρεκλάκι του δίνοντάς του ένα κουταλάκι να κρατά ώστε να αποσπάται η προσοχή του. Ενδείκνυται η πρώτη κουταλιά να περιέχει κρέμα με βάση το ρυζάλευρο, απλά διότι το ρύζι είναι η τροφή με τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργία στο μωρό. Δώστε του την ευκαιρία να το μυρίσει και να γευτεί ελεύθερα. Βάλτε περίπου κουταλάκι του γλυκού ρυζάλευρο κοντά στα χείλη του. Μπορεί να το απορρίψει, αλλά κι εσείς μπορείτε να… επαναλάβετε την προσπάθεια δυο τρεις φορές ακόμη. Το πιθανότερο είναι ότι τις πρώτες φορές το περισσότερο φαγητό που βρίσκεται στο κουτάλι θα καταλήξει στο πιγούνι ή στη σαλιάρα του μωρού. Το πρώτο όπως και αρκετά από τα γεύματα στη μεταβατική αυτήν φάση θα τελειώσει με το τάισμά του με γάλα. Με το κάθε τάισμα αυξάνετε την ποσότητα. Χρειάζονται μία έως τρεις εβδομάδες μέχρι το μωρό να μπορεί να καταναλώσει όλη την κρέμα και να λειτουργούν οι κουταλιές συμπληρωματικά με το γάλα. Πολύ σημαντικό είναι στο μωράκι σας να προσφέρετε ποικιλία γεύσεων, τις οποίες κατά καιρούς θα επαναφέρετε με υπομονή, ακόμη και αν αυτό δείχνει ότι δεν τις αποδέχεται πρόθυμα στην αρχή. Και αυτό επειδή έχει αποδειχθεί ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε ποικιλία νέων τροφίμων ήδη από μικρή ηλικία, με υπομονή και επιμονή, χωρίς πίεση, είναι σημεία-κλειδιά που το βοηθούν να αποκτήσει ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.
Μπουκιά-μπουκιά

Μετά το ρυζάλευρο σειρά έχουν τα φρούτα, λαχανικά, που αποτελούν την πιο σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Ιδανική αρχή γίνεται με μήλο ή αχλάδι που μπορεί να λιώσετε με λίγο γάλα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το ίδιο φρούτο για δυο τρεις μέρες αυξάνοντας την ποσότητα. Στη συνέχεια προσθέστε την μπανάνα. Η σύνθεση της φρουτόκρεμας εξαρτάται από την εποχή και τα φρούτα που μπορείτε να βρίσκετε. Αν το μωρό σας δυσανασχετεί στην αρχή μην απογοητεύεστε και συνεχίστε την προσπάθεια. Μετά από μία εβδομάδα περίπου η ίδια διαδικασία θα γίνει για το απογευματινό γεύμα. Τώρα μπορεί να προστεθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού και κρέμα από δημητριακά και γάλα. Μετά τη φρουτόκρεμα και την απογευματινή κρέμα, ακολουθεί το πρώτο μεσημεριανό γεύμα του μωρού. Στην αρχή περιέχει καρότο και πατάτα, μετά και κολοκυθάκι. Σταδιακά περνάτε στην ποικιλία λαχανικών με ρύζι, αργότερα ζυμαρικά, και μετά κοτόπουλο ή κρέας (χωρίς την πέτσα). Μετά τον 7ο μήνα το μωρό μπορεί να φάει μοσχάρι, το οποίο σημειωτέον αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου. Μετά τον 9ο μήνα μπαίνει στο πιάτο του μωρού ψάρι (συνήθως φρέσκος μπακαλιάρος) που θα συνοδεύεται από λαχανικά. Επίσης από τον 11ο μήνα και μετά, στο διαιτολόγιο προστίθεται και ο κρόκος αυγού – το ασπράδι όπως και το μέλι συνίσταται να αποφεύγονται μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές. Ο κάθε γονιός οφείλει να ακολουθήσει τις οδηγίες του παιδιάτρου του.  

Leave a Reply