ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Στις 14 Δεκεμβρίου στήθηκε μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλατα που οργανώνουν οι Γιατροί του Κόσμου. Η ημέρα περιελάμβανε διάφορα events, όπως παιδικό θέατρο, ποδηλάτες, τύμπανα. Το βράδυ, όμως, έφερε μια σιωπηλή διαμαρτυρία για τα παιδιά της πόλης που μπορεί να κοιμούνται νηστικά.
Πόσα παιδάκια κοιμούνται νηστικά; Πολλά πια. Ακόμα και μωρά δεν έχουν γάλα να πιουν και υπάρχουν μεγαλύτερα παιδάκια τα οποία αρρωσταίνουν επειδή τρώνε από τους κάδους σκουπιδιών. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή τους για να τα βοηθήσουν. Χωρίς χρήματα και ανταποδοτικά οφέλη. Η Λιάνα Μαϊλή είναι μία από αυτούς. Παιδίατρος στο επάγγελμα και εθελόντρια στους Γιατρούς του Κόσμου, ξεκίνησε με τη συνάδελφό της, παθολόγο, Έλενα Μακροπούλου το Πολυιατρείο Περάματος (με τη στήριξη του δήμου και των Γιατρών του Κόσμου), που παρέχει βοήθεια σε παιδιά και μεγάλους.

Ποιοι ζητάνε τη βοήθειά σας;
Όταν, πριν από τρία χρόνια, ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια θεωρούσαμε ότι θα έρθουν πολλοί ξένοι. Όμως τότε περίπου έκλεισε η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και έμειναν πολλοί άνθρωποι χωρίς δουλειά. Έτσι, τελικά, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι αυτοί που χρειάζονταν τη βοήθειά μας ήταν Έλληνες, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Στην αρχή έρχονταν με ντροπή, γιατί ο Έλληνας είναι και λίγο περήφανος για να ζητήσει βοήθεια. Όταν, όμως, δεν έχεις να ταΐσεις τα παιδιά σου, οι ντροπές υποχωρούν. Το 90% των ανθρώπων που έρχονται στο Πολυιατρείο είναι Έλληνες. Πλέον μας επισκέπτονται από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Μια μητέρα μάς έφερε το παιδί της με οτοστόπ από την Κόρινθο. Όλοι αυτοί οι απολυμένοι, που έχουν παιδιά –κυρίως βλέπουμε γονείς με παιδιά– δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Ξεκινήσαμε προσφέροντας ιατρική βοήθεια, αλλά πλέον δίνουμε βρεφικό γάλα, που είναι πολύ ακριβό. Μας έχουν έρθει μητέρες που δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο του λεωφορείου για να πάνε το παιδί τους σε νοσοκομείο. Γιατί πρέπει να σας πω ότι, εκτός από εμάς, στην προσπάθεια αυτήν συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές κλινικών, γιατροί, όλοι εθελοντικά. Υπάρχει δηλαδή ένα δίκτυο ιατρών που μας βοηθάει στα νοσοκομεία όταν τους στέλνουμε επείγοντα περιστατικά. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

Φανταζόσασταν το μέγεθος των προβλημάτων; Σας εξέπληξε κάτι;
Οι Γιατροί του Κόσμου έβγαλαν το 2012 μια ανακοίνωση προς τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που έλεγε ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μια επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση. Κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν ότι άνθρωποι που βοηθήθηκαν από εμάς επέστρεψαν να ανταποδώσουν. Κάποιος για παράδειγμα που είναι άνεργος έρχεται και μας βοηθάει να φτιάξουμε τις κούτες με τα τρόφιμα, ή κάποιος που γνωρίζει ηλεκτρολογικά προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άλλους συνανθρώπους.

Να μιλήσουμε με νούμερα. Πόσους έχετε βοηθήσει στο Πολυιατρείο;
Μέσα στο 2012 έχουμε βγάλει κάρτα σε 450 παιδιά. Μαζί με τους μεγάλους είναι συνολικά 1.600 άτομα.

Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζετε συνήθως;
Οι παιδιατρικές ασθένειες είναι κατά κύριο λόγο λοιμώξεις, ιογενείς ή μικροβιακές. Είχαμε περιστατικό μωρού με διάρροιες γιατί η μαμά του δεν είχε να του δώσει γάλα και αφυδατώθηκε. Έρχονται παιδιά με γαστρίτιδα γιατί τρώνε από τα σκουπίδια. Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά που δεν έχουν ασφάλεια δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Μιλάμε δηλαδή για μια υγειονομική βόμβα. Σε λίγα χρόνια αυτά τα παιδιά θα είναι επίνοσα για πολλές ασθένειες, όπως είναι η πολιομυελίτιδα. Η τωρινή υφυπουργός Υγείας είπε ότι θα φροντίσει να διαθέτουν τα νοσοκομεία εμβόλια. Το ελπίζουμε. Πρέπει να σας πω ότι ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας φαρμακευτικές εταιρείες και μας δίνουν εμβόλια· επίσης ο Όμιλος Υγεία-Μητέρα κάθε τρίμηνο μας δίνει ένα μπάτζετ εμβολίων, αλλά και ιδιώτες μέσω χορηγιών. Από τη μία, είναι οι ασθένειες που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση. Από την άλλη, όμως, είναι και η ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται αυτά τα παιδιά.

Παρέχετε και τέτοια βοήθεια;
Αυτό είναι το δεύτερο βήμα. Το πρώτο στοίχημα ήταν να εξασφαλίσουμε τους εμβολιασμούς, αλλά και βιβλιάρια υγείας. Εδώ και δύο χρόνια τα μωρά φεύγουν από τα μαιευτήρια χωρίς βιβλιάριο υγείας. Το κράτος δεν τυπώνει πια, δίνει ένα χαρτί, το οποίο μπορεί και να σκιστεί. Σε αυτήν τη φάση λοιπόν έχουμε βάλει το δεύτερο στοίχημά μας, να στηρίξουμε ψυχολογικά τα παιδιά. Βλέπουμε παιδιά με κατάθλιψη και φοβερό άγχος. Μερικά ενώ έχουν μάθει να ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους, αρχίζουν πάλι να «βρέχονται», πράγμα που δείχνει ότι υφίστανται ψυχολογικό στρες. Πολλά παιδιά μιλάνε και για τον θάνατο. Στο Πολυιατρείο έχουμε ήδη τρεις ψυχολόγους που στηρίζουν τους ενήλικες και σύντομα θα έχουμε παιδοψυχίατρο και παιδοψυχολόγο.

Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία του εθελοντισμού;
Μπορεί να επιβαρυνόμαστε πολύ ψυχολογικά από όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε, αλλά παίρνουμε και πολλή δύναμη. Μια ζωγραφιά από έναν μικρό ασθενή μπορεί να σε κάνει να «πετάξεις». Ίσως με όλα αυτά που περνάει η χώρα ξεπηδήσουν πράγματα που ήταν κρυμμένα. Η ανάγκη να απλώσεις το χέρι στον άλλον και να δεχτείς το χέρι που σου απλώνεται. Να σταματήσεις να κοιτάζεις τη ζωή από έξω, αλλά από μέσα και κατάματα. Όλα αυτά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και αυτό είναι το μεγάλο κίνητρο για έναν εθελοντή.

Share Button
ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
5 (100%) 1 vote


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *