ΤΕΛΙΚΑ, ΠΩΣ ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΠΙΠΙΛΑ;

Εάν έχεις ένα ή δύο νήπια που έφτασε η ώρα να κόψουν την πιπίλα, μην στενοχωριέσαι! Δεν είσαι μόνη σου… Είναι και αυτό ένα “project” της ηλικίας, που καλούμαστε οι γονείς – οι μαμάδες κυρίως θα έλεγα- να βγάλουμε εις πέρας. Αυτή τη φάση περνάω λοιπόν κι εγώ – θεωρητικά πάντα, γιατί προσπαθώ να το πάρω απόφαση!

Πιπίλα λοιπόν, μια μεγάλη πρόκληση! Και ένα άγχος για τους περισσότερους γονείς, γιατί ως γνωστόν η μακροχρόνια χρήση της πιπίλας (μετά τα 3 – 4 χρόνια) μπορεί να συνεπάγεται και κάποια οδοντικά προβλήματα. Και εδώ που τα λέμε δεν είναι μόνο αυτό. Για μένα τουλάχιστον, η πιπίλα αποτελεί έναν από τους κυριότερους, καθημερινούς συμμάχους μου! Γιατί είναι το φάρμακο για κάθε στιγμή κούρασης, νύστας και όποιας γκρίνιας συνοδεύεται. Με το που μπει η πιπίλα, η γκρίνια φεύγει, η κούραση καταλαγιάζει και έρχεται ένας ωραίος, γλυκός ύπνος.

Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι πως το κόψιμο της πιπίλας δεν είναι τόσο θέμα του παιδιού όσο θέμα της μαμάς! Μου το επιβεβαίωσε και ο παιδοδοντίατρος. “Η πιπίλα κόβεται εύκολα, αν το πάρει απόφαση η μαμά!” Πρέπει να οπλιστεί με υπομονή, ψυχραιμία και θέληση! Άρα για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, πρέπει να είμαστε στη φάση να το υποστηρίξουμε!

Τακτικές υπάρχουν. Διαλέγετε και παίρνετε!

1. Καταστρέψε (κόψε) την πιπίλα!
Ήμουν ιδιαίτερα τυχερή με τα δίδυμα αγόρια μου, γιατί στα 2μισυ άρχισαν να δαγκώνουν και να κόβουν μόνοι τους τις πιπίλες τους με αποτέλεσμα να μην τις θέλουν πια! Αν δεν σας συμβεί από μόνο του, βάλτε το χεράκι σας… το κόλπο μπορεί να πιάσει!

2. Αντικατάστησε την πιπίλα με κάτι άλλο!
Προσπάθησε να αντικασταστήσεις την πιπίλα με κάτι άλλο που δίνει στα παιδιά ασφάλεια, όπως μια μικρή κουβέρτα, ένα αρκουδάκι ή ένα αγαπημένο μπλουζάκι της μαμάς. Μπορεί τα παιδιά να μην ξεχάσουν αμέσως την πιπίλα, αλλά πολλοί γονείς ισχυρίζονται ότι σταδιακά το παιδί τους κατάφερε να την αποχωριστεί.

3. Μείωσε σταδιακά τη χρήση της!
Υπάρχει η προσέγγιση “μεγάλωσες πια, τέλος η πιπίλα!”, αλλά υπάρχει και η τακτική που με πολλή συζήτηση μπορούμε να ελαττώσουμε τη χρήση της πιπίλας σταδιακά. Στην αρχή επιτρέπουμε τη χρήση της όσο είμαστε μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια προσπαθούμε να την περιορίσουμε μόνο για τον ύπνο. Αν καταφέρουμε αυτά τα δυο, τότε μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο κάτω, να πάει δηλαδή το παιδί για ύπνο χωρίς τη βοήθεια της πιπίλας. Το πιο πιθανό είναι να την αναζητήσει ένα δυο βράδια και μετά θα την ξεχάσει.

4. Πάρε τη βοήθεια της νεράιδας!
Είναι μια γνωστή ιστορία, η νεράιδα της πιπίλας, που παίρνει τις πιπίλες από τα παιδιά που μεγάλωσαν και δεν τις χρειάζονται πια και τις πάνε σε μικρά μωράκια που δεν έχουν και κλαίνε! Ως επιβράβευση στα “μεγάλα” παιδιά γι’ αυτή τους την απόφαση, η νεράιδα φέρνει ένα όμορφο δώρο! Η νεράιδα μπορεί φυσικά να αντικατασταθεί και από κάποιον ήρωα που το παιδί θαυμάζει και ενδεχομένως ενθουσιαστεί που θα έρθει στο σπίτι του και θα του φέρει δώρο.

5. “Χάσε” την πιπίλα!
Χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία! Φρόντισε να εξαφανίσεις όλες τις πιπίλες από το σπίτι και να κρατήσεις μόνο μια, με την οποία θα έρχεται σε επαφή το παιδί. Κάποια στιγμή (τη μέρα που θα είσαι έτοιμη!) η πιπίλα αυτή θα χαθεί… Θα πρέπει να το σκηνοθετήσεις βέβαια, να του ζητήσεις βοήθεια, να ψάξετε μαζί να την βρείτε – φυσικά δεν θα τη βρείτε πουθενά!-. Λογικά θα το αποδεχθεί, ίσως όχι αμέσως, αλλά μετά από λίγες μέρες.

Με τα μεγάλα αγόρια μου ήμουν τυχερή, γιατί δεν θυμάμαι πολλές δυσκολίες, σαν να έγινε από μόνο του. Μια δυο μέρες κλάμα μόνο και αυτό ήταν! Με τον μικρό μου περνάω αυτή τη φάση διαφορετικά και διαπιστώνω πως μάλλον οι αντοχές μου είναι πιο περιορισμένες… Επέλεξα την τακτική της νεράιδας, αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι θα έπρεπε να είναι ο Μακουίν στη θέση της. Συζήτηση κάνουμε πολύ για το πότε θα έρθει, αλλά ακόμη δεν την έχουμε “καλέσει”. Ίσως γιατί δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, μαμά και παιδί ή μάλλον μόνο η μαμά; Που θα πάει όμως, θα το πάρω απόφαση!

Τα πρώτα βράδια θα είναι δύσκολα! Ας είμαστε πρετοιμασμένοι! Καλύτερα να περιμένουμε τα χειρότερα και που ξέρεις, μπορεί η πιπίλα να φύγει από τη ζωή μας πιο εύκολα απ΄ότι περιμένουμε! Νομίζω ότι το πιο σημαντικό από τη στιγμή που το πήραμε απόφαση και επιλέξαμε μια από τις παραπάνω τακτικές, είναι να μείνουμε σταθεροί στην απόφαση και στους κανόνες που θέσαμε! Εγώ σκέφτομαι από τώρα την μετά πιπίλα εποχή! Αυτή που δεν θα τρέμω μην φύγω από το σπίτι και την ξεχάσω… και αυτό μου δίνει κουράγιο!

Καλή μας επιτυχία! Και αν έχετε κι εσείς τη δικιά σας επιτυχημένη τακτική, μοιραστείτε την μαζί μας! Σας ευχαριστώ!

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, στο οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα!  

Leave a Reply