ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Ή ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ;

πώς θα αγαπήσει το παιδί μας το μπάνιο στη θάλασσαΌποτε κι αν ξεκινήσουμε με φίλους μια συζήτηση για την «πρώτη φορά στη θάλασσα», πάντα καταλήγουμε στο ότι κάποιοι από εμάς ήταν παιδιά που λάτρευαν το νερό και κάποιοι άλλοι (οι περισσότεροι, ίσως) έχουν μονάχα δυσάρεστες αναμνήσεις. Πίεση από τους γονείς, εξαναγκασμός αρκετές φορές (με απότομο πέταγμα στο νερό σε ουκ ολίγες των περιπτώσεων), αρνητική σύγκριση με άλλα παιδιά, μέχρι και τιμωρία… Όλα αυτά, όλοι τα θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια… Ίσως κι εσείς να ξέρετε μια ανάλογη ιστορία ή να ήσασταν εσείς ο πρωταγωνιστής στη δική σας «μπανιοπεριπέτεια».
Καταγεγραμμένα όλα λοιπόν, στη μνήμη μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν και πάντα σε κάποια ανύποπτη στιγμή ξανάρχονται στην επιφάνεια, γεμίζοντας μας με δυσάρεστες αναμνήσεις και φοβίες για κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε για όλους να είναι μονάχα μια απολαυστική κι ευχάριστη εμπειρία. Από την εποχή που εμείς ήμασταν παιδιά, μέχρι σήμερα, που έχουμε πια τα δικά μας αγγελούδια και αλλάξαμε θέσεις με τους γονείς μας, πόσα έχουν αλλάξει άραγε στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τη θάλασσα ή την πισίνα;
family-beach-activity
Έχουν αλλάξει τα μέσα, όχι η νοοτροπία
Στις μέρες μας, σε όποια περιοχή κι αν κατοικούμε, υπάρχει κάποιο κολυμβητήριο όπου μπορούμε να στείλουμε το παιδί μας για εκμάθηση κολύμβησης από εξειδικευμένους προπονητές. Ανθεί παράλληλα και η βρεφική κολύμβηση, όπου το μωρό μας απολαμβάνει το νερό και τα παιχνίδια μέσα σε αυτό και το πιο σημαντικό μοιράζεται αυτές τις όμορφες στιγμές αγκαλιά με τον γονιό του. Υπάρχουν, επίσης, οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, αλλά και ημερήσιες απασχολήσεις παιδιών, στις περισσότερες από τις οποίες το κολύμπι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Επίσης, έχει αλλάξει η γνώση και η ενημέρωση. Υπάρχει το διαδίκτυο, περιοδικά, ειδικά βιβλία, επομένως όποιος επιθυμεί μπορεί να βρει πληροφορίες και να ενημερωθεί. Ταυτόχρονα, οι νέοι γονείς αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους, πάνε διακοπές, απολαμβάνουν τον κοινό χρόνο.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει όμως είναι η νοοτροπία, η αντίληψη και η συμπεριφορά κάποιων γονιών απέναντι στα παιδιά τους. Ακόμη και σήμερα παρακολουθούσα δεκάδες οικογένειες που απολάμβαναν το μπάνιο τους σε μεγάλο υδροψυχαγωγικό πάρκο της Αττικής. Είχα εστιάσει σε γονείς με παιδιά έως 7-8 ετών. Παρακολουθούσα τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούσαν να βάλουν τα παιδιά τους να κολυμπήσουν εκεί όπου δεν πατούσαν ή να τα κάνουν να βάλουν το κεφάλι μέσα στο νερό. Γονείς που με το ένα χέρι κρατούσαν την υπερχείλιση της πισίνας (σημάδι ότι και η δική τους κολυμβητική ικανότητα δεν ήταν και η καλύτερη), που στο 98% των περιπτώσεων είχαν πάρει θέση απέναντι από το παιδί τους και όχι δίπλα του, ήταν έτοιμοι να τα μαλώσουν στην άρνηση ή στην αποτυχία τους. Γονείς που στο 10λεπτο, έβρισκαν μια αφορμή κ σταματούσαν την προσπάθεια! Με άλλα λόγια, είδα ελάχιστους γονείς  να έχουν τα παιδιά τους απλά αγκαλιά και να παίζουν μαζί στο νερό, όμορφα, ήρεμα χωρίς «τώρα χτύπα τα πόδια σου, φύσα το νερό κτλ), χωρίς προσδοκίες γενικότερα, απλά να είναι στο νερό ΜΑΖΙ και να περνάνε καλά.

nature-beach-sea-photography-kids-children-485x728
Γνωρίστε και αγαπήστε το νερό μαζί
Το νερό (είτε η θάλασσα, είτε η πισίνα) για κάθε παιδί που δεν είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί από προπονητή είναι απλά συνδεδεμένο με παιχνίδι και άγνοια. Παιχνίδι στα πολύ ρηχά ή στην αμμουδιά για τις ακτές, βουτιές και κυνηγητό στο πλακόστρωτο για τις πισίνες και παντελής άγνοια κινδύνου! Είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε γονιό να μάθει στο παιδί του κολύμπι, είναι όμως πολύ εύκολο να κάνει το παιδί του να αγαπήσει το νερό. Χρειάζεται απλά, να λειτουργήσει το ΜΑΖΙ. Μαζί στα ρηχά, να χτυπάμε ποδαράκια στο νερό, μαζί να παίζουμε στην άμμο και να φτιάχνουμε κατασκευές, μαζί στα πιο βαθιά, πάντα αγκαλιά, να λέμε όμορφες ιστορίες για ψαράκια και τραγουδάκια. Με τα πιο μεγάλα μας παιδιά, να έχουμε μάσκα και βατραχοπέδιλα και πάντα μαζί, δίπλα, να χαζεύουμε το βυθό, να τα εξοικειώνουμε με το υποβρύχιο περιβάλλον. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;
  • Ψάξτε για κοχύλια, καβούρια ή περίεργες πέτρες, βγάλετε φύκια από το νερό και δώστε τα να τα κρατήσουν, να μάθουν να μη φοβούνται ό,τι άγνωστο.
  • Περπατήστε ξυπόλητοι στην άμμο, τρέξτε εκεί που σκάει το κύμα, μαζέψτε «θησαυρούς»
  • ΝΑ τα σεβόσαστε, να ΜΗΝ τους πετάτε ξαφνικά νερό στα μάτια, να μην τα πιέζετε να κάνουν κάτι παραπάνω από ό,τι επιθυμούν, να μην τα πετάτε απότομα στο νερό, να μην τα βουλιάζετε ξαφνικά μέσα σε αυτό, χωρίς να τα έχετε προειδοποιήσει. Όλα αυτά έχουν μονάχα το αντίθετο αποτέλεσμα!
  • Αφιερώστε χρόνο και πολλή από την υπομονή σας, έως ότου τα μικρά μέλη της οικογένειας αγαπήσουν αυτή την δραστηριότητα και με την πρώτη ευκαιρία στείλτε τα σε κάποιον σύλλογο, ώστε να μάθουν σωστή κολύμβηση.
  • Μην αφήνετε ΠΟΤΕ τα παιδιά σας μόνα τους στο νερό – ειδικά φορώντας φουσκωτά μπρατσάκια ή σωσίβια τα οποία ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ξεφουσκώσουν και το παιδί σας να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο – Να είστε πάντα σε απόσταση μέχρι 2μ ώστε να μπορέσετε να επέμβετε, όποτε χρειαστεί.

download

Να έχετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι! 

Η Μάνια Μπικώφ είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής και διευθύντρια στο LIFEGUARD HELLAS TRAINING CENTER 

Leave a Reply