ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ

Παλιά, οι μανάδες έκλαιγαν αν το παιδί τους έτρωγε «ξένο» ψωμί, αν βρισκόταν δηλαδή στην ξενιτιά. Σήμερα, οι μανάδες κλαίνε αν το παιδί τους πίνει «ξένο» γάλα. Το ξένο γάλα είναι πολύ πιο τρομαχτικό από το ξένο ψωμί. Εντάξει, το ψωμί το τρως μεγάλος, ενήλικος, δεν θα πάθεις και κάτι. Αλλά γάλα πίνεις από την πρώτη μέρα που γεννιέσαι και σε καθορίζει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Εκεί που οι προηγούμενες γενιές είχαν επαναπαυτεί σε μπουκάλια και μπιμπερόν, έρχονται οι νέες να τις επιπλήξουν με την υπεροψία του νεοφώτιστου. Το λένε οι γιατροί, έρευνες, τα μαιευτήρια, η ξαδέρφη μου η Σούλα, που έδωσε ξένο γάλα και τώρα ο Γιαννάκης σκοτώνει σκουλήκια στο νηπιαγωγείο και τα δίνει στην Ελενίτσα για να τον αγαπήσει (και αυτή ανταποκρίνεται· τι περιμένεις, ούτε αυτή θήλασε). Όχι, πολυγαμίες και ελεύθερες σχέσεις δεν χωράνε όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού σου: «αποκλειστικός» θηλασμός. Οι φαντασιώσεις απόλαυσης ξένου γάλακτος πρέπει να παραμείνουν φαντασιώσεις. Η μάνα θα θυσιαστεί για το παιδί της σε αυτήν τη νέα μαρθαβουρτσοποίηση της μητρότητας: ταλαίπωρη, άυπνη, κλαίουσα, κάνει το ιερό καθήκον της για το καλό του παιδιού της. Στύβει τα βυζιά της με το χέρι ή με τον μηχανικό της φίλο –αλήθεια, ποιο θήλαστρο να προτιμήσουμε, το επαγγελματικό ή το μεντελάκι; Εξαρτάται για τι το θες φυσικά– μην τυχόν και ξυπνήσει ο αμόλυντος από το ξένο άγγελος και δεν έχει γάλα μανουλίτσας.
Αυτό το νέο ανάθεμα κατά του ξένου ερείδεται πάνω σε μια new age αντίληψη της φύσης. Η φύση ξέρει, η φύση θέλει μόνο το καλό, εμείς οι άνθρωποι επεμβαίνουμε με πολιτισμούς και τεχνολογίες και τα κάνουμε όλα σκατά. Προκαλούμε καρκίνους, υπογονιμότητα, παχυσαρκίες, υπερκινητικά παιδιά, μαθησιακές δυσκολίες, τάση προς τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το αλκοόλ, την πορνογραφία, τα τσιπς με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι (και τα δύο είναι ξένα προς το φυσικό, άρα λογικό να σχετίζονται). Υπάρχουν έρευνες, μελέτες, στατιστικές, αριθμοί, πίνακες, που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Το λένε και οι νέοι γιατροί (οι παλιοί δεν είναι πια έμπειροι, είναι της παλαιάς σχολής, το νέο δεν είναι μόδα, είναι η ανακάλυψη της αλήθειας που αγνοούσαν οι γέροι), το λένε και οι νοσοκόμες στα μαιευτήρια, όπου υπάρχουν και ειδικές νοσοκόμες αποκλειστικού θηλασμού, οι οποίες στην ανάγκη γνωρίζουν να δημιουργούν συνειρμούς κολάσεως στην biologically challenged μάνα με τις επίπεδες θηλές ή τη χαμηλή παραγωγή του υγρού της ζωής. Το λένε όλες όσες κατάφεραν να αποτελούν αποκλειστική πηγή τροφής για το παιδί τους, με έπαρση ή σεμνά και ταπεινά: απλά έκαναν το καθήκον τους ως σωστές μητέρες.
Γιατί ασφαλώς δεν μπορείς να δίνεις ξένο γάλα και να είσαι σωστή μητέρα, είναι κάτι σαν τις πανελλήνιες της μαμαδοσύνης. Γυναίκες που δεν έχουν ξαναγεννήσει και είναι μες στο άγχος, με την κοιλιά να κοιτάει τον πλανήτη Άρη (ή όποιον τυγχάνει να συναστρίζεται εκείνη την ώρα τέλος πάντων), φωνάζουν σαν τις υστερικές στον άντρα τους να μην ξεχάσει να τονίσει στη ρεσεψιονίστ του μαιευτηρίου ότι θέλουν αποκλειστικό θηλασμό. «Αποκλειστικό»!
Εννοείται υπάρχει και η συνωμοσιολογία. Τι τους κάνουν εκεί μέσα που τα πάνε λεχουδάκια; Ρε, μπας και τους δίνουν ξένο γάλα στα κρυφά και για αυτό δεν μου θηλάζει; Μπας και τους δίνουν επειδή δεν θηλάζει και το βλέπουν πεινασμένο; Μπας και θηλάζει, αλλά δεν χορταίνει, οπότε του δίνουν και έξτρα μερίδα; Μπας και οι νοσοκόμες βαριούνται και δεν παίρνουν στα σοβαρά το λειτούργημά τους και τους δίνουν ξένο γάλα για να ξεμπερδεύουν και να σταματήσουν να γκρινιάζουν; Μπας και είναι ευσυνείδητοι λειτουργοί που καταλαβαίνουν ότι το παιδάκι δεν τρέφεται σωστά από τον θηλασμό και το βοηθάνε χωρίς να το λένε στη μάνα, για να μην την αγχώσουν παραπάνω; Για να μην πούμε για τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν τα βρεφικά γάλατα. Σίγουρα δίνουν ποσοστά, μπόνους, ταξίδια, δωρεάν καφέδες κ.λπ. σε όσους εξασφαλίζουν την κατανάλωση του προϊόντος τους. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά, μιλάμε για την υγεία του παιδιού.
Μακριά από το «ξένο» γάλα λοιπόν, κάτι παραπάνω ήξεραν οι αρχαίοι, κάτι παραπάνω ξέρει η φύση, κάτι παραπάνω ξέρουν οι νέοι γιατροί, κάτι παραπάνω ξέρουν τα μαιευτήρια με τις τεράστιες αφίσες μιας φύσης πιο πράσινης κι από τα βιολογικά (άντε, με λίγο μπλε της θάλασσας και του ουρανού και λίγο κίτρινο του ήλιου), με τις χαρούμενες μαμάδες και τα υγιή, χοντρά μωρά να γελάνε φαφούτικα σε λιβάδια χωρίς κυτταρίτιδα (photoshop), χωρίς τα παχιά σκατά αγελάδας να χαλάνε το τοπίο και τη φαντασιακή ευωδία. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι καθήκον, δοκιμασία, εφιάλτης. Και όπως κάθε μεγάλο όραμα, η χειρότερη στιγμή είναι η στιγμή της διάψευσης των προσδοκιών, της διάψευσης των προηγούμενων ερευνών, της αναίρεσης των δεδομένων. Αλλά συνήθως αυτή η στιγμή αργεί να έρθει και όταν έρθει αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά. Η σιγουριά και ο φανατισμός δίνουν τη θέση τους στην παραίτηση ή την κυνική αποδοχή. Το ξέραμε εξάλλου ότι οι θεωρίες αλλάζουν. Ήμασταν έτοιμοι από καιρό. Εμείς πάντως κάναμε το καθήκον μας. Ή αυτό που νομίζαμε ότι ήταν το καθήκον μας. Μήπως αυτό που μας επέβαλλαν ως καθήκον;
Ε, εντάξει, πολλά μας επιβάλλονται, αυτά τουλάχιστον είναι για καλό. Η γυναικεία απελευθέρωση ήταν για τα σίξτις, για τις φεμινίστριες που έκαιγαν τα σουτιέν τους και είχαν θέματα με τα πραγματικά αρσενικά (όλοι ξέρουμε τι τους χρειάζεται για να στρώσουν). Καλά όλα αυτά, αλλά εδώ μιλάμε για μητρότητα, δεν χωράνε ιδεολογίες και ψευτοδικαιώματα. Η υγεία του παιδιού μας uber alles. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολυτέλειες, για να μην πούμε ότι και αυτά είναι ξενόφερτα, εδώ είναι Ελλάδα, έχουμε αιώνες παράδοσης ανενδοίαστης υποταγής. Δεν αναφερόμαστε καν στο όνειδος της μαμοσύνης, αυτές που επιλέγουν να μη θηλάσουν για να μην τους πέσει το στήθος και μετά δεν αρέσουν στους άντρες, στον άντρα τους ή στον εαυτό τους. Το lifestyle και το σεξουαλίζειν πάνω από την υγεία του μωρού; Δηλαδή, συγχύζομαι και μόνο που το σκέφτομαι.
Αν ο φόβος του ήρωα του Κάφκα ήταν η μεταμόρφωσή του σε κατσαρίδα, η επιθυμία των σύγχρονων μαμάδων είναι η μεταμόρφωσή τους σε αγελάδες. Απλά να κατεβάζουν γάλα ‒ αυτό. Αυτή είναι η νέα προσφορά της επιστήμης της ψυχολογίας, που όπως πάντα δείχνει ότι απωθημένο της ήταν να σπουδάσει ιατρική ή βιολογία. Αντισώματα, προφυλάσσει από μελλοντικές ασθένειες, άντε ενισχύει και τον δεσμό μητέρας-βρέφους, για να βάλουμε και κάτι ψι μέσα, μη μας θεωρήσουν και θεραπαινίδα της βιολογίας. Τώρα θα μου πεις γιατί μια μάνα που κλαίει πάνω από τη ματωμένη ρόγα της και ένα παιδί που σπαράζει και δεν θέλει να θηλάσει ενισχύει τον δεσμό μάνας-βρέφους; Ίσως θα πρέπει να μελετήσουμε τα συναισθήματα που αναπτύσσονται σε σαδομαζοχιστικές καταστάσεις. Σίγουρα είναι ισχυρά…
Ονειρεύομαι μια πολιτεία όπου οι μαμάδες θα επιδοτούνται για να κάθονται σε κρεβάτια κλινικής για τουλάχιστον έναν χρόνο, με λεχωνοδιατροφολόγους να επιμελούνται της σωστής διατροφής τους, με μηχανικά θήλαστρα πάνω από κάθε κρεβάτι, τα οποία σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα θα εφαρμόζουν στα πρησμένα στήθη και θα αρμέγουν το γάλα το επιούσιο. Θα παρέχεται τηλεόραση, wi-fi, και διάδρομος γυμναστικής, όπως και ψυχολογική υποστήριξη (η οποία συνίσταται σε παραλλαγές του «σκάσε και κάν’ το»). Στο τέλος του χρόνου πλαστικοί χειρουργοί θα αναλαμβάνουν δωρεάν (για τις μαμάδες, όχι για τους φορολογούμενους) αποκατάσταση στήθους, κοιλιάς και λοιπών. Η ρινοπλαστική δεν καλύπτεται.

Share Button
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ: Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ
2.59 (51.79%) 56 votes


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια 124 Σχόλια

 1. Ο/Η Vivika λέει:

  Εγώ θήλασα αποκλειστικά τέσσερα παιδιά με τρομερη βοήθεια γιατί ο θηλασμός είναι κάτι τρομερά απαιτητικό. Και ποτέ δεν κατεκρινα το σκονογαλο και την καθε μανουλα που κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Η κάθε μάνα κάνει ότι αντεχει και πολλές φορές το σκονογαλο είναι απαραίτητο για περιπτώσεις που δεν μπορώ να αναλύσω εδώ και δεν θα είναι του γνωστικού πεδίου των περισσοτερων ούτως ή αλλως, η ουσια ειναι πως οταν δεν υφισταται θηλασμος για οποιον λογο, το σκονογαλο εχει σώσει παιδιά που αλλιώς θα γινόταν τι; Στήθος ή θάνατος; Γιατί ο ΠΟΥ δεν μιλάει για το μητρικό γάλα που είναι γεμάτο χημικά από το σώμα μας; Επίσης σαν νοσηλεύτρια, μάνα τεσσαρων παιδιών, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, και θεία 11 ανηψιων από το σόι μου και το σόι του άντρα μου, πιστεψτε με αδικως τρελαινεστε, το μικρό είτε θηλάσει είτε όχι, βγαίνει εξισου έξυπνο, εξίσου υγιες, και το ίδιο αρρωσταινει. Δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, το εγγυωμαι, δεν χρειαζονται υστεριες. Καλός ο θηλασμός αλλά παίζει κατάσταση και εκεί με τις… Επαγγελματιες συμβουλους που ερχονται με το…αζημιωτο να …σωσουν την ταλαιπωρη μαμα πολλές φορες με τρομερά λανθασμένη και πολλές φορές ψυχοφθόρα παραπληροφόρηση που αγγίζει τα όρια του φασισμου. Το να ισχυριζονται κάποιες όμως ότι είναι καλύτερες μάνες ή ότι το παιδί τους είναι καλύτερο γιατί θήλασε, είναι ρατσισμός και κακία που ρεζιλευει την μητρότητα. Οι φανατικοι που κρινουν την μητροτητα μονο σε διλλημα στηθους η μπιμπερο ας αποβαλλουν άλλου τα ψυχολογικά τους απωθημένα γιατι εχω δει πραγματικά φριχτες συμπεριφορές.Καμιά τυψη, ολες κάνουμε το καλύτερο. Η μητρότητα είναι πολύ περισσότερα από ένα στήθος. Είναι το τι άτομα θα βγάλουμε στην κοινωνία, και τι είμαστε εμείς.

 2. Ο/Η Sia λέει:

  Πολλή κακία ρε φίλε… Καλά, για να μην σε αδικήσω, μπορεί να είναι και άγνοια…

 3. Ο/Η Σοφία Ιωαννίδου λέει:

  Όσες βρίζετε, χάνετε το (όποιο) δίκιο σας. Δεν είναι επιστημονικό άρθρο, αλλά άρθρο γνώμης. Έτσι το βλέπει αυτός και καλό είναι να ακούγεται και αυτή η φωνή. Θεωρώ ότι η υπερβολή του εξυπηρετεί ένα στόχο: Να καταδείξει μια κοινωνική υπερβολή. Εγώ χαίρομαι να δημοσιοεύονται και τέτοια άρθρα αν και δεν συμφνωώ με όσα γράφει, τουλάχιστον εντελώς.

 4. Ο/Η Iris λέει:

  Ξέπεσες και στη λογοκρισία Κωστάκη; Repeat λοιπόν. .
  Έλα ρε Κωστάκη…. Βρίσκεσαι εντός συνδρόμου στέρησης της βυζομπάλας;Μη τζουζεσαι αγορίνα που η βυζοστέρηση από τη μάνα σου, σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα και από ξεπεσμενη υστερική τσατσά σε μπουρδελάκι της Φυλής. Η μήπως αυτό φταίει; Ότι μεγαλώνοντας δίπλα σε βυζάκια τα οποία δεν πιπιλαγες αχόρταγα, εφτασες να φθονεις το γαλατόζουμο νεκταρ που μπορουμε και προσφερουμε οι γυναικες..; Ενιωθες την έλλειψη μιας πολύτιμης τροφής εξαιτίας της οποίας δεν κατάφερες να αναπτυχθείς νοητικά σε αυτό που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Αυτό είναι σίγουρα! Facepalm ρε υποκείμενο… Άσε μας κουκλίτσα μου! ( να μιλήσω σύμφωνα με τη γλώσσα που γράφεις δλδ)

 5. Ο/Η λαλαλα λέει:

  Τα πραγματα ειναι απλα. Αμα θελω να θηλασω, θα θηλασω. Αν δεν γουσταρω, δεν θα θηλασω. Θυρωρο στα βυζια μου πρωτη φορα ειδα! Ας κοιταξει ο καθε ενας τι θελει ο ιδιος να κανει κ ας αφησουμε τον καθε ενα να επιλεξει για τον εαυτο του. Ημαρτον πια!

 6. Ο/Η Ίρις λέει:

  Έλα ρε Κωστάκη…. Βρίσκεσαι εντός συνδρόμου στέρησης της βυζομπάλας;Μη τζουζεσαι αγορίνα που η βυζοστέρηση από τη μάνα σου, σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα και από ξεπεσμενη υστερική τσατσά σε μπουρδελάκι της Φυλής. Η μήπως αυτό φταίει; Ότι μεγαλώνοντας δίπλα σε βυζάκια τα οποία δεν πιπιλαγες αχόρταγα, εφτασες να φθονεις το γαλατόζουμο νεκταρ που μπορουμε και προσφερουμε οι γυναικες..; Ενιωθες την έλλειψη μιας πολύτιμης τροφής εξαιτίας της οποίας δεν κατάφερες να αναπτυχθείς νοητικά σε αυτό που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Αυτό είναι σίγουρα! Facepalm ρε υποκείμενο… Άσε μας κουκλίτσα μου!

 7. Ο/Η Μαριλένα λέει:

  Είστε τραγικοί! Πουθενά δεν είδα επιστημονική τεκμηρίωση σε όσα αναγραφετε! Ειλικρινά λυπάμαι γιατί σας διάβαζα. Ποτέ ξανά!!

 8. Ο/Η Ρούλα λέει:

  Απλά εμετικό.

 9. Ο/Η STEFAN λέει:

  Αισχος..!προσβλητικο απο οποια αποψη και να το δεις…αντε ασχοληθειτε με τιποτα αλλο που πιανετε κατι τοσο ιερο οσο η μητροτητα και ο θηλασμος για μερικα κλικ…αηδια

 10. Ο/Η Μαρθα λέει:

  Υπέροχο άρθρο!!!! Και ειπε πολλές αλήθεις που » ετσουξαν» για αυτό μαζεύτηκαν ολες αυτές οι τρελές και κάνουν σα τρελές!!!! Πήραν εντολή απο τα αφεντικα των μαμαδοσάιτ που ξημεροβραδιάζονται!!!! Αυτά που ανεβάζουν φωτό με τον κολπο τους για να δειξουν οτι γεννησαν φυσιολογικα!!! Και μαντεψτε ποιο αχρηστες μανες απο αυτες δεν υπάρχουν….!!!

 11. Ο/Η Sofia λέει:

  Επιλογή κάθε μαμάς το αν θα θηλάσει ή όχι και για πόσο, άλλωστε δεν καθορίζει αυτό το αν αγαπάμε τα παιδιά μας ή οχι. Η παρομοίωση των θηλαζουσων με αγελάδες είναι ατυχής και προσβλητική. (Άλλωστε η διαδικασία που περιγράφεται στο κείμενο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ούτε στις αγελαδες.) Όσες θηλάζουν ακούν τα πάνδεινα, τις κατακρίνουν που θηλάζουν τα παιδιά τους, δεν θεωρείται φυσιολογικό. Ειδικά όταν πρόκειται για δημόσιο θηλασμό ή θηλασμό πέρα του έτους…. Καλώς ή κακώς λοιπόν έχουν περάσει στην επίθεση. Αν το καλοσκεφτείς είναι και λίγο λογικό αφού τόσα χρόνια βίωναν επίθεση στην επιλογή τους να θηλάσουν. Όπως και να εχει το να θεωρειται ο θηλασμός μόδα δείχνει πόσο έχουμε ξεφυγει απο τη φύση μας…

 12. Ο/Η Ειρήνη Γεωργαλά λέει:

  Είναι και που πλησιάζει και ο ταυτοχρονος και πρέπει κι εσείς να γράψετε καμία μαλακια για να πάρετε κανένα κλικ παραπάνω…

 13. Ο/Η Μαρία λέει:

  Τι να μας πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας που κρούουν τον κώδωνα, όταν ο Κωστάκης ο Περεζούς καταθέτει την αποψάρα του. Τρελό γέλιο.

 14. Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Να μαντέψω? Είστε γυναικολόγος ή παιδίατρος και παίρνετε μίζες από κάποια εταιρεία παρασκευής βρεφικού γάλακτος σε σκόνη? Ακούστε προσεκτικά αυτό που έχω να σας πω. Μπορείτε να διαφημίζετε όσο σας αρέσει την εταιρεία που σας χαρτζιλικώνει. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ κρίμα να εξεφτελίζετε κανείς για τα χρήματα, αλλά είναι δικό σας λογαριασμός το τι κάνετε με τη ζωή σας. Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να χλευάζετε συλλήβδην μητέρες διότι θηλάζουν ή δεν θηλάζουν ή κάνουν ή δεν κάνουν οτιδήποτε άλλο. Είμαι τρία χρόνια μητέρα και δεν έχω δώσει ποτέ το παραμικρό δικαίωμα σε κανένα. Το κείμενό σας είναι επιεικώς αξιολύπητο και απαράδεκτο, και ντρέπομαι για λόγαριασμό σας, μιας και σείς απ’ ότι φαίνεται δεν διαθέτετε τέτοιου είδους αισθήματα.

 15. Ο/Η ΑΡΓΥΡΗ λέει:

  ΚΑΛΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ.ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ?ΑΠΛΑ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΕΘΕΡΑ ΣΚΛΑΒΕΣ.ΠΟ!ΠΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

 16. Ο/Η Εκάτη λέει:

  Εχει δίκιο ο κύριος που γράφει και μάλιστα απόλυτο. Γινεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Οποια θελει ας θηλάζει και οποια δεν θέλει ας δώσει τεχνητό γάλα. Τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά και αυτο γιατι η ανάπτυξη του ανθρώπου ειναι πολυμερης και δεν βασίζεται μόνο στη διατροφή. Τώρα εχει γινει μόδα ο θηλασμος και οι γέννες στο σπίτι ως φυσικό γεγονός. Και ποιος λέει οτι η φύση ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο. Η φύση ενδιαφέρεται αν μπορούμε να της αποδώσουμε λογική, για την διαιώνιση της ζωης και αυτο βασίζεται στην επιλογή του ισχυροτέρου και του πιο ικανού στην προσαρμογή. Η σαύρα τρώει τα σκαθαρια και εκείνη την ίδια στιγμη την αρπάζει το φίδι που και εκείνο το αρπάζει η κουκουβάγια για να ταΐσει το ενα μικρό που απέμεινε , αφου τα αλλα δυο που ειχε γεννήσει πέθαναν στην φωλιά που ειχε γινει ο φυσιολογικός τοκετος τους. Αυτο ηταν ένα ντοκυμαντέρ που ειχε χθες στην τηλεόραση. Αν ολα ´´αυτα ηταν κατοικίδια προφανώς θα ηταν ελεγχόμενα αλλα θα ζούσαν. Που θέλω να καταλήξω….. Την φύση δεν την απασχολούν οι απώλειες των γυναικών η των νεογνών κλπ αλλα η συνέχιση της. Εμας όμως μας ενδιαφέρει η ατομικότητα μας και καλα κάνουμε αφου έχουμε συνείδηση της ύπαρξης μας. Αφου λοιπόν έχουμε τα μεσα να είμαστε ασφαλείς σε οργανωμένα και ελεγχόμενα κέντρα ειναι χαζό να ρισκαρουμε για μια φαντασίωση. Τώρα στο θεμα θηλασμος , κανεις δεν λέει οτι εκτός απο τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που περνάνε στο μητρικό γάλα , μαζί με ´´αυτα, περνάνε και οι ορμόνες και τα φυτοφάρμακα, και η ψυχική ποιότητα της μητέρας….αυτή που εχει και οχι αυτή που προσποιειται,….και γενικά οτι τρώμε και αναπνέουμε και θεωρούμε βλαβερό . Άρα ολα εχουν δυο όψεις και δυο σταθμά και ποτε δεν ξέρεις που θα ωδηγησεις αυτο που νομίζεις οτι ειναι καλύτερο αφου μαζί του , μπορει να εχει και το χειρότερο. Το ίδιο εχει γινει κΙ με τα φάρμακα και τα εμβόλια. Αλλα σώζουν και αλλα καταστρέφουν απο τις παρενέργειες. Δεν υπαρχει καμια φόρμουλα τελεσίδικη και καμια στατιστική δεν μπορει να εχει απόλυτο αντίκρυσμα στον άνθρωπο ειδη δεν ειναι μηχανικό όν, αλλα ενα σύνθετο και πολυσχιδες που εχει δικη του διαδρομή. Όπου και να γεννησουμε και οτι κι αν ταΐζουμε τα παιδιά μας δεν θα αλλάξει κάτι σοβαρό. Και ας μην παραμυθιαζομαστε απο φράσεις , οπως …..ο Π.O.Y είπε…..οι στατιστικές λένε…..οι έρευνες θεωρούν…..στην Αφρική οι φυλές κάνουν αυτο κλπ……γιατι ειναι τα περισσότερα προπαγάνδα και ανακριβή ..και το χειρότερο ημιτελή γιατι δεν λένε την συνέχεια αλλα μόνο ενα μικρό απόσπασμα. Ας κάνουμε λοιπόν οτι νομίζουμε η καθεμιά χωρίς να επηρεαζόμαστε απο λόγια …οτι μας ωδηγει η διαίσθηση μας καθε φορά.

  • Ο/Η Χριστίνα Γ. λέει:

   Όλα καλά όσα λέτε, αλλά από το σημείο «κι ας μην παραμυθιαζόμαστε με φράσεις ο ΠΟΥ είπε, οι στατιστικές κτλ κτλ…» το χαλάσατε. Ο ΠΟΥ, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι στατιστικές, οι έρευνες κτλ κτλ δεν ακυρώνονται έτσι απλά επειδή εσείς λέτε να μην ακούμε τον καθένα, γιατί δεν είναι ο καθένας! Εσείς πάλι και η γνώμη σας (όπως και η δική μου βέβαια) είστε ο καθένας, οπότε όσο αυτά που λέμε δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά μπορεί να λέμε και απλά μπούρδες…

 17. Ο/Η Εκάτη λέει:

  Σωστός

 18. Ο/Η Ιωάννα1971 λέει:

  Είστε άνδρας. Δεν έχετε καμία κατανόηση αυτού του ζητήματος και φλυαρείτε ασύστολα χωρίς λόγο και νόημα.
  Προφανώς η δική σας σύζυγος δεν θήλασε καθόλου το βλαστάρι σας, ε? Και προσπαθείτε με αυτό το παραλήρημα να πείσετε τον εαυτό σας ότι «καλά έκανε»!

 19. Ο/Η άλλη μια μαμά λέει:

  Καλέ γιατί θίγεστε τόσο! Ένα χιουμοριστικό άρθρο είναι. Παρατήρηση ειδικά για τις σχολιάζουσες που τονίζουν την υπεροχή της «θυσίας» του θυλασμού: Θήλασα (και πολύ)και ήταν απόλαυση και θα το ξανάκανα κάθε φορά, δεν ήταν θυσία, ήταν ευκολία, ήταν ευτυχία και ήταν τέλεια, ένιωθα υπέροχα, ένιωθα sexy! Πήγα τα περισσότερα ταξίδια, και τις περισσότερες βόλτες, ήμουν απελευθερωμένη από οποιαδήποτε συσκευή αποστείρωσης, προετοιμασία κι ότι άλλο που μου φαινόταν βούνο για να παρακευάσω γάλα, όταν το είχα έτοιμο. Δεν μπορώ να ακούω πια για θυσίες της μάνας… και ίσως είναι το μόνο μεμπτό του άρθρου, ότι έχει ως αφετηρία ότι οι μαμάδες δήθεν θυσιάζονται (αλλά μάταια κατά το άρθρο) για κάτι τέτοια, τέτοιες οπτικες οδηγούν στην παθογένεια της ελληνικής οικογένειας… Δεν κάνουμε θυσίες, δεν πιεζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, είναι προνόμιο να μεγαλώνουμε (εμεις) δίπλα σε αυτά τα θαύματα

 20. Ο/Η Κέλλυ λέει:

  Δεν ειναι τπτ.. Απ το αγελαδινο το παθατε!!

 21. Ο/Η Giulia λέει:

  Γιατί τόση κακία για τις μαμάδες που θέλουν να θηλάσουν??? Όποια δεν θέλει, απλά δεν το κάνει!!! Η κάθε μια είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει! Λάθος άρθρο!!! Πολύ λάθος το άρθρο!!!

 22. Ο/Η Σια λέει:

  Το διάβασα μετά από κοινοποίηση στο Facebook. Προσπάθησα να καταλάβω το επιχείρημα αλλά δεν το κατάφερα. Ότι δεν είναι καλός ο θηλασμός; Ότι είναι μόδα και θα περάσει; Ότι το αγελαδινό είναι πιο κατάλληλο; Ότι η μαμά πρέπει να βάζει πάνω από όλα το ταγεράκι της και αφού θηλασμός και ταγεράκι δεν πάνε μαζί ας πετάξουμε το θηλασμό; Τι προσπαθεί να πει ο ποιητής; Και ποια τα επιχειρήματά του; Ανοησίες κάποιου που πολύ εύκολα μπορώ και εγώ να υποθέσω ότι είναι βαλτός από κάποια βιομηχανία βρεφικού γάλακτος.

 23. Ο/Η dido λέει:

  κατάπτυστο άρθρο, απλά….. προφανώς ο αρθρογράφος δε γνωρίζει οτι επί χιλιάδες χρόνια τα βρέφη μεγάλωναν με μητρικό γάλα -ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατόν να θηλάσουν απο τη μητέρα τους θήλαζαν απο κάποια τροφο, γυναίκα που έιχε κι αυτή μωρό κια δεχόταν είτε με αμοιβή είτε χωρίς να θηλάσει κι άλλο παιδάκι. επίσης φαίνεται οτι δε γνωρίζεται τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στη μητέρα και το παιδί. δε γνωρίζεται τις συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για θηλασμό μεχρι 2 χρονια, δε γνωρίζεται οτι το αγελαδινό γαλα προορίζεται για τα μοσχαράκια, το κατσικίσιο για τα κατσικάκια και το γαιδουρίσιο για τα γαιδουράκια. δε γνωρίζεται οτιμεχρι πριν 40-50 χρόνια, πριν την επέλαση της σκόνης γαλακτος τα μωρά θήλαζαν. δεν θεωρώ κακό να μη θηλάσει μια γυναίκα αν δε γίνεται ή δεν το θέλει η ίδια, δικαιωμά της να μη θηλάσει. κακό όμως είναι να προσβάλλετε με χυδαίο τρόπο όλες εμάς που κάναμε μεγάλο αγώνα για να καταφέρουμε να θηλάσουμε αφού οι μαναδες μας δε μας θήλασαν και δεν είχαμε κάποιον να μας δείξει πως να το κάνουμε σωστά. προσβάλλετε τα παιδιά που θηλάζουν, που αν δε θήλαζαν μπορεί και να μη ζούσαν τώρα, ειδικά στην εποχη της οικονομικής κρίσης που ίσως έχετε παρατηρησει δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βρέφη φτάνουν υποσιτισμένα στα νοσοκομεία λόγω της αδυναμίας των γονιών να αγοράσουν γάλα σκόνη. χαίρομαι που οι γυναίκες επέστρεψαν στο θηλασμό.

 24. Ο/Η Έλλη λέει:

  Σχόλιο προς το συντάκτη: η φράση ότι «η επιθυμία των σύγχρονων μαμάδων είναι η μεταμόρφωσή τους σε αγελάδα» δεν ευσταθεί. Ακριβώς επειδή δεν είμαι αγελάδα, και το βρέφος μου δεν είναι μοσχαράκι, θεωρώ αφύσικο να το θρέψω με αγελαδινό γάλα κατά την αρχή της ζωής του. Αντιθέτως, ο άνθρωπος ως είδος είναι θηλαστικό και όπως κάθε θηλαστικό έχει σχεδιαστεί από την φύση να θηλάσει το βρέφος. Αυτό χρειάζεται το κάθε μωράκι κι όχι σκονόγαλα. Τα υπόλοιπα ανακριβή που γράφετε, όπως π.χ. περί παδιού που «σπαράζει και δεν θέλει να θηλάσει» είναι απλώς τραγική παραπληροφόρηση που κουράζομαι στη σκέψη να την σχολιάσω σημείο-σημείο. Κρίμα για το περιοδικό που ενέκρινε τη δημοσίευση του άρθρου, απογοητεύτηκα, αν ήταν στα περίπτερα δεν θα το ξαναγόραζα…

 25. Ο/Η Σκόνη ftw λέει:

  Πολύ ωραία προκάλεσα τε. Ακούστηκε η φυλλάδα σας και το όνομα σας μαθεύτηκε. Συγχαρητήρια για τη χολή που σας περισσεύει. Εμένα μου περισσεύει μητρικό γάλα. Αν θέλετε θα σας στείλω λίγο μήπως και ηρεμήσουν τα κόμπλεξ σας.

 26. Ο/Η katerina λέει:

  X
  Αν θελετε υπαρχει και η επιστημονικη πλευρα της αναπτυξιακης και εξελικτικης ψυχολογιας αλλα κ της φυσιολογιας κ βιολογιας που συνδυαζουν την ετοιμοτητα του μητρικου σωματος ορμονικα σκελετικα εγκεφαλικα και συναισθηματικα σε μια συγχορδια που χαραζεται στη μνημη ως νεο νευρωνικο κυκλωμα και συνοδευεται απο ευχαριστηση κ αισθημα ασφαλειας κ πληροτητας. Αυτη η ξεχασμενη αναμνηση θα ακολουθει τοπαιδι στην εξελκτικη του πορεια και θατου παρεχει εφοδια για την συναισθηματικη κοινωνικη διαπροσωπικη του αναπτυξη κ την ολοκληρωση της προσωπικοτητας του.

  • Ο/Η ανώνυμη λέει:

   «απο ευχαριστηση κ αισθημα ασφαλειας κ πληροτητας» Δλδ όποια ταΐζει με μπιμπερό δεν αισθάνεται το ίδιο; Ή το παιδί που δεν θήλασε δεν θα εξελιχθεί σε ισορροπημένο ενήλικα; » θα του παρεχει εφοδια για την συναισθηματικη κοινωνικη διαπροσωπικη του αναπτυξη κ την ολοκληρωση της προσωπικοτητας του» Καλό θα ήταν να έχουμε λίγη συναίσθηση του τι γράφουμε.

   • Ο/Η Εκάτη λέει:

    Όλες οι γενιές στο παρελθόν πριν το 1940 ηταν θηλαζουζες. Είδατε εσείς να ειναι , υγιείς και ισορροπημένοι, και να εχουν τοσο καλές σχέσεις η μήπως είδαμε τα ίδια και χειρότερα απο ´´αυτα που βλέπουμε σημερα? σαχλες…..καμια σχέση ….μόνο λόγια. Μακάρι να ηταν τοσο απλή η εξέλιξη του ανθρώπου..

 27. Ο/Η Φωτεινη λέει:

  Συγχαρητηρια, τα λετε πολυ ωραια κ εχετε απολυτο δικιο. Κ ειμαι μια θηλαζουζα μανα που μου φουσκωσαν τα μυαλα κ τωρα παλευω με ολα οσα περιγραψατε. Και μετανιωνω που δεν εδωσα απο την πρωτη στιγμη συμπληρωμα ξενου γαλακτος.. ολα ειναι καλα με μετρο. Και οι γιαγιαδες μας θηλασαν αλλα σε διαφορετικες συνθηκες και φυσικα εδιναν και τσαι παπαρουναςστα μωρα για να ηρεμουν. Εγω καλουμε στο 2014 να θυσιασω την σωματικη κ ψυχικη υγεια μου και φυσικα του μωρου μου (γιατι τα νιωθει ολα) για να εχω καλη θεση στο μαμαδομετρο.και παραδεχομαι οτι προσπαθω να δωσω ξενο γαλα με το μπιμπερο αλλα πλεον ειναι αργα. Η καθε μανα βιωνει διαφορετικα τον θηλασμο…

 28. Ο/Η athanasia λέει:

  ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΑ…ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ’ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΒΕΝΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ ‘ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ’.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ Η ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΓΑΛΑ..ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΓΑΛΑ..Η ΦΥΣΗ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΩΣΤΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ.ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ,ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ..ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ .ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ,ΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ.ΟΠΟΙΑ ΜΑΜΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Κ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΣΟ ΣΙΤΙΣΗΣ.ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ.Η ΚΑΘΕ ΜΑΝΟΥΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ.Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ.Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΑΜΠΟΥ…ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΘΗΛΑΣΕΙ Η ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ ,ΣΕ ΡΩΤΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΙΟ ΓΑΛΑ, ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΕΙ .ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ,ΑΣ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ..ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥΣ.Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ..ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ,ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΑΓΕΛΑΔΕΣ.ΕΓΩ ΘΗΛΑΖΩ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ..ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΜΙΑ ΜΑΜΑ,ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ.ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ,ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ,ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟ,ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ..ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΕΡΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ 2 ΛΟΓΟΥΣ ..ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΝΔΟΜΥΧΑ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΗΛΑΣΑΝ ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΧΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ…ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΡΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΟΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ .ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ??ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΣΠΛΑΧΝΟ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ DNA ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ.ΚΑΝΟΝΙΚΑ,ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΟΦΕΛΗ.ΕΤΟΙΜΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΩΡΩΣΗ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ 80 ΕΤΩΝ..ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ..

  • Ο/Η lili λέει:

   Athanasia συγχαρητηρια , τα λες υπεροχα.Λυπαμαι για την αδυναμια της σκεψης σας , κυριε Περεζου , και για την ανικανοτητα αυτης να καταλαβει οτι ο θηλασμος ειναι το ελιξιριο της ζωης!Και ναι , η κοντρα στη φυση και η ανωμαλια δεν εκανε καλο σε κανεναν!Εσεις απ τον φιλο σας τον Αρη κατεβηκατε;
   Πιο πολυ ομως λυπαμαι για τις μανουλες και τα σχολια τους(τα θετικα προς το αρθρο)!
   Θηλασατε ή οχι , παραδεχτειτε τα ωφελη του μητρικου, μην κανετε σαν την αλεπου στο γνωστο μυθο του Αισωπου….
   Αππρω ποιος αφηνει κατι τετοιες μπαρουφες να δημοσιευονται.Γραμμενες απο τον καθε ασχετο , κομπλεξικο , αντρα? ,χου νοους???

 29. Ο/Η aggeliki λέει:

  το ειρωνικο υφος του αρθρου επιβεβαιωνει την κατωτεροτητα του κ την ασχετοσυνη του κυριου που το δημοσιευσε για το θεμα του μητρικου θηλασμου!θεωρω πως πρεπει πρωτα να ενημερώνονται σωστα κ μετα να δημοσιευουν αρθρα!

 30. Ο/Η Θηλαζουσα Αγελάδα λέει:

  Δηλαδη εσεις κύριε αρθρογράφε ξυπνήσατε το πρωι και είπατε:
  – σημερα θα ξεφτυλισω τις θηλαζουσες;

  Τι θυμός και τι απέχθεια ειναι αυτη;
  Τι σας πειράζουν οι επιλογές των μητέρων και με ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ τις κρίνετε; Οποίος εχει ενα πληκτρολόγιο γινεται θεός; Μηπως θα ηταν προτιμότερο να ενημερωθείτε για τον θηλασμο και μετα να μιλήσετε δημοσίως για αυτόν; Μηπως να έρθετε σε μια συνάντηση την la leche league ωστε να σας λυθούν οι απορίες;

  Διάβασα το άρθρο σας τρεις φορες κι ακόμη δεν εχω καταλάβει για ποιο λόγο υπαρχει αναρτημένο. Ο μονος λόγος που μπορω να σκεφτώ ειναι πως το γράψατε απλα και μονο για να προκαλέσετε αντιδράσεις. Η ιστορία εχει δείξει πως οποίος δεν μπορει να γινει γνωστός για κατι θετικό… Γινεται με κατι αρνητικό. Κι εσεις -δυστυχώς, μιας κι απο τον τροπο γραφής σας διακρίνω εναν έξυπνο άνθρωπο- επιλέξατε το αρνητικό. Κρίμα.

  Εύχομαι να αποκτήσετε παιδακια τα οποια θα εχουν την τύχη να θηλάσουν. Αν παλι εχετε παιδακια που δεν θηλασαν, εύχομαι τη χαρά του θηλασμου να την πάρετε απο τα εγγόνια σας. Ειναι κρίμα να πεθάνει κανεις χωρις να δει τι σημαινει θηλαΖΩ.

 31. Ο/Η marina λέει:

  Σκεφτείτε να ειστε νηστικοι για ημερες, οποτε το στομαχι σας εχει μικρυνει, πεινατε και τρωτε ενα φαγητο το οποιο ειναι φτιαγμενο με συστατικα που δεν εχετε ξαναφαει. Συστατικα που προοριζονται να μεγαλωσουν ενα πλασμα απο τα 50 στα 500 κιλα μεσα σε ενα χρονο. Που οι πρωτεϊνες και οι ορμονες που περιεχει αυτη η τροφη ειναι προορισμενες για να το πετυχουν αυτο. Το αλλο πλασμα ειναι γενετικα προορισμενο να φτασει τα 500 κιλα σε τοσο μικρο διαστημα και για να το πετυχει αυτο πρεπει να τρωει τη συγκεκριμενη τροφη και να κοιμαται πολυ. Αν τρωγατε τη συγκεκριμενη τροφη μετα απο μεγαλο διαστημα νηστειας, πολυ πιθανον και εσεις να κοιμοσασταν για ωρες για να μπορεσει να την χωνεψει το στομαχι σας.
  Σκεφτειτε αντιστροφα, οτι για μεγαλο διαστημα δεν τρωτε αλλα τρεφεστε απο το αιμα καποιου αλλου με τον οποιο μοιραζεστε τα μισα σας γονιδια. Ξαφνικα σταματαει αυτη η συνεχης παροχη τροφης και αρχιζει να λειτουργει ενα ενστικτο πρωτογνωρο, της πεινας. Σας δινουν λοιπον μια τροφη η οποια ειναι φτιαγμενη απο το ιδιο το πλασμα του αιματος που τρωγατε τοσο καιρο (το γαλα που παραγουν τα θηλαστικα εχει σαν βαση του. Σας ικανοποιει αλλα επειδη μεγαλωνετε με πολυ γρηγορους ρυθμους την πεπτετε πολυ γρηγορα, οποτε ζητατε συνεχως και αλλη. Εξαλου μεχρι τωρα ειχατε συνηθισει στην συνεχη παροχη τροφης, ολο το 24ωρο και ξαφνικα αυτη γινεται διακοπτομενη. Λογικο ειναι να τη ζητατε συχνα. Εξαλου με την τροφη αυτη που ειναι φτιαγμενη αποκλειστικα για εσας, απο εναν οργανισμο πολυ κοντα στο δικο σας γενετικα, η αφομοιωση των θρεπτικων συστατικων θα ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οτι με την πρωτη τροφη που ειναι εντελως ξενη και εχει επεξεργαστει σε τετοιο βαθμο, για να γινει ασφαλης, που δεν παρεχει πια τιποτε ζωντανο. Αποτελειται απο συγκεκριμενες ποσοτητες και τυπους πρωτεϊνων, υδατανθρακων και λιπων και εχει πολλες προσθετες βιταμινες και ιχνοστοιχεια. Παρεπιπτωντος, τα σκευασματα βιταμινων, αναγραφουν οτι αποτελουν συμπληρωμα μιας ισορροπημενης διατροφης. Ο λογος ειναι η χαμηλη βιοδιαθεσιμοτητα τους, δηλ η απορροφηση ειναι πολυ χαμηλη σε σχεση με την απορροφηση που γινεται μεσα απο τροφιμα μη επεξεργασμενα (θερμικα κυριως). Για το λογο αυτο, τα μωρα τους πρωτους μηνες της ζωης τους θα παρουν πιο γρηγορα βαρος με το γαλα το ξενο προς αυτα ή με το γαλα το «δικο» τους;

  Η θρεπτικη πλευρα του θηλασμου ειναι μονο μια πλευρα μιας πολυπλευρης διαδικασιας (κατι σαν οκταεδρο).

  Ο σκοπος μου ειναι να δημιουργησω προβληματισμους για το εαν το πολυπλευρο αυτο θεμα το βλεπουμε απο την πλευρα του μωρου και για το εαν το μωρο θεωρουμε οτι εχει υποσταση, δικαιωματα επιθυμιες και θελω, ή απλα επειδη οι συναψεις του εγκεφαλου του ειναι υπο δημιουργια πραγμα που το καθιστα ανικανο να μιλησει και να πραξει μονο του, θεωρουμε οτι δεν εχει λογο σεβασμου. Μήπως δεν το βλεπουμε σαν ανθρωπο ακομη;

  Μακαρι ο συνεχως αναπτυσσομενος εγκεφαλος και η ταχυτατη δημιουργια νεων συναψεων να μην εσβηνε απο την μνημη μας τις πρωτες εμπειριες μας απο τη ζωη. Θα μπορουσαμε να δουμε στο θεμα του θηλασμου και απο τις δυο σκοπιες. Μηπως ουτως ή αλλως μπορουμε μεσα απο τα ένστικτά μας;

 32. Ο/Η Zann λέει:

  Το WHO είμαι σίγουρη ότι δε γνωρίζετε τι είναι… Ειναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θα ανατρέψει τις ιδέες σας, αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε κάτι σοβαρό για το θέμα του θηλασμου και τα παρεμφερή… Δε μπορώ να μη σημειώσω ότι η συμπλεγματική και φανατική στάση είναι περισσότερο από εμφανής στο άρθρο, γιαυτο και δεν αντιπροσωπεύει μια άποψη, αλλά έναν εμπαθή άνθρωπο… Θα έπρεπε να μη δημοσιευτεί εξαρχής στο περιοδικό σας, αν θέλατε να είστε συνεπείς και να προσφέρετε μια στοιχειωδώς καταρτισμένο γνώμη…

 33. Ο/Η Γιωργος λέει:

  μια χαρά ειναι το «ξενο γάλα» στα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού! στο τέλος δεν ξέρω τι γίνεται( κάτι σαν το κάπνισμα)!
  υ.γ. δεν θήλασα ποτέ δεν επινα ουτε πινω ξενο γάλα!

 34. Ο/Η mam λέει:

  Κορίτσια και αγόρια, χαλαρώστε λίγο, το άρθρο είναι βιωματικό, περιγράφει με κυνισμό, δεν παρακινεί, απλά σατυρίζει (αριστοφάνης, remember?). Δεν έγινε και τίποτα. Προσωπικά θήλασα όλα μου τα παιδιά πολύ πολύ πολύ καιρό, για την πάρτη μου, όχι για τους άλλους, ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει, ο θηλασμός είναι ο τρόπος (ένας από τους τρόπους) να θρέψουμε τα παιδιά μας. Δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως και ο τοκετός. Δε με ενόχλησε ποτέ η επιλογή των φίλων μου να μη θηλάσουν, όσο και αν χαίρομαι να βλέπω μαμάδες με μωρά στο βυζί. Ναι είναι τρομερά δύσκολο, είναι μεγάλο πακέτο ο θηλασμός και μπράβο σε όσες επιμένουν. Μπράβο και σε εκείνες που δεν το επιλέγουν γιατί δεν θέλουν να κλονίσουν την ψυχική ισορροπία εκείνων και των παιδιών τους. Το ίδιο μητέρες αμφότερες. Χαλαρώσε, θηλάστε αν το απολαμβάνετε, μην το κάνετε αν δε σας βγαίνει όλο το σετάκι. Προσωπικά το απόλαυσα το άρθρο. μη βαράτε

 35. Ο/Η ανθη λέει:

  Καλησπερα σας, εχω διαβασει και ξαναδιαβασει το αρθρο προσπαθοντας να καταλαβω για ποιο λογο γινετε ολη αυτη η συζητηση. Ειμαι θηλαζουσα για 6 μηνες, εχω ενα μωρακι προωρο το οποιο γεννηθηκε 1500 γραμμαρια.
  Ειμαι υπερ του θηλασμου, αλλα μονο εαν και η μαμα ειναι συμφωνη, δεν ειναι κανενος το σωμα παρα μονο δικο της. Ξερω μαμαδες που θελανε αλλα δεν τα καταφεραν για πολλους και διαφορους λογους, οπως και μαμαδες που τα καταφεραν θηλασαν 6, 12, 24 και περισσοτερους μηνες.
  Εαν ο συζηγος μου διαβασει αυτο το αρθρο δεν ξερω πως θα αντιδρασει , αλλα σε μια συζητηση που ειχαμε πριν λιγο καιρο μου ειπε οτι το παιδι ειναι και δικο του, και πιστευει οτι η καλυτερη τροφη για αυτο ειναι το μητρικο γαλα για οσο μπορω εγω να του το παρεχω, καλο θα ειναι το 6μηνο, αλλα αν αντεχω και πιο πολυ εχει καλως, αν οχι παλι καλως εχει.
  Απλα εγω εχω μια απορια-ενσταση σε ολο αυτη την επιθεση, η οποια δεν ειναι αποκλειστικα στις θηλαζουσες αλλα σε ολη αυτη την αντιληψη και κινητοποιηση για τον θηλασμο, οπου ειναι γεγονος οτι μερικες γυναικες τις αγχωνει και μονο η σκεψη να μην θηλασουν και τις πιανει καταθλιψη.
  Τελος παντως, η απορια-ενσταση ειναι η εξης, αφου εγω δεν κρινω την ανικανοτητα ενος αντρα να θηλασει γιατι αυτος κρινει την ικανοτητα μου να θηλασω;
  Και τι σε ενοχλει για ποσο καιρο θα εχω γαλα; Για να μην σταματαει απο μονο του ξαφνικα και να συνεχιζει περαν του 40ημερου, καποιος λογος θα υπαρχει.
  Γνωρισα πολλους μπαμπαδες στην εντατικη νεογνων οπου ευχοντουσαν και παρακαλουσαν να εχουν λιγο ακομα γαλατακι οι γυναικες τους για τα παιδια τους που το ειχαν τοσο πολυ αναγκη, και ακουσα και απο καποιους οτι αν μπορουσαν να προσφερουν κατι στο παιδι τους, εστω και γαλα, θα το εκαναν ακομα και οι ιδιοι. Ο καθενας εχει τις αποψεις του και ειναι ολες σεβαστες, απλα καλο θα ηταν να μην ηταν τοσο προσβλητικο το κειμενακι!!!

 36. Ο/Η Ismini λέει:

  Πάω στοίχημα πως ο bruce lee που έγραψε παραπάνω είναι ο συγγραφέας του άρθρου που απαντά στην κριτική. Σε τσάκωσα;; Ε;ε;Ε; 🙂

 37. Ο/Η Vasiliki λέει:

  Αρθρογραφική κατάντια και δικιά σας που φιλοξενείτε τέτοια άρθρα. Η @#%^&!@ πάει σύννεφο, δυστυχώς…

 38. Ο/Η Breast feeding freak λέει:

  Πραγματικά ποιος ειναι ο σκοπός του κειμένου;γιατι αυτη η επίθεση;εσεις απο ποια πλευρά μιλάτε;προσωπικά ως θηλαζουσα δεν εχω κοιτάξει με μισό μάτι καμία που δεν εχει θηλασει.σεβομαι την επιλογη της,απο την αλλη νιωθω πως δέχομαι κριτική άνευ όρων!αν ενοχλειστε απο αυτα που προστάζει η φύση ψάξτε καλύτερα να βρείτε το λόγο και μην εκτοξεύεται αερολογίες προσπαθώντας να υποβαθμισεται ενα τοσο σημαντικό θέμα οπως ο θηλασμος.

 39. Ο/Η bruce lee λέει:

  καλά όλα αυτά που γράφεται αγαπητές θηλάζουσες. πριν γράψετε αυτά που δικαίως καρπώνεστε και πριν βγάλετε όλη τη χολή ή όση σας έχει απομείνει, λέω να ρωτήσετε τον δικό σας άντρα την άποψη του για το συγκεκριμένο κείμενο. που απλά είναι ακόμη ένα κείμενο, μία άποψη. Μην βουρλίζεστε, κανένας δεν θα σας ακυρώσει ούτε θα σας απομυθοποιήσει. το αξίωμα του καθενός ορίζεται από το βάθος σκέψης. άποψη ή απόφαση, ζήστε στο flat πεδίο σας και μην ταράζεστε γιατί υπάρχει μία διαφορετική άποψη. όλοι έχουν από μία, ακόμη και η κατσίκα.
  η ζωή συνεχίζεται, για όλες σας, μαμάδες επίκεντρα του σύμπαντος.

  • Ο/Η Ιωάννα1971 λέει:

   Προφανώς είστε ο αρθρογράφος. Και όπως φαίνεται, εκτος του ότι η συζυγός σας δεν θηλάζει, σας παραμελεί κι όλας. Η πίκρα του παρατημένου σε όλο της το μεγαλείο.
   Προφανέστατα δεν ήσασταν έτοιμος ούτε να παντρευτείτε, ούτε να τεκνοποιήσετε και επειδή δεν μπορείτε να αναπολήσετε δημοσίως την εργένικη ανεμελιά σας, γίνεστε φλυαρα πικρόχολος βάζοντάς τα με τις μητέρες και την πιο φυσική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού! 🙂 Ξυδάκι. Κάποτε θα περάσει! 🙂

 40. Ο/Η έφη λέει:

  φίλες , πραγματικά λυπάμαι , σαν γυναίκα και σαν μάνα , για όλα αυτά τα τραγικά σχόλια που διαβάζω ! είναι ένα άρθρο και μία άποψη που ασπάζομαι , που λέει ότι είναι ο.κ. , ότι κι αν επιλέγει να κάνει μία μάνα , σχετικά με τον θηλασμό ! αυτή η στάση θα έπρεπε να μας δίνει χαρά , ελευθερία και απενεχοποίηση !!! Και επιτέλους , δεν εξαρτάται η μητρότητά μας και η αγάπη μας για το παιδί μας , αλλά και η ύπαρξή μας από το αν θα θηλάσουμε ή όχι !!! αυτή η σκληροπυρηνική αντίδραση με προβληματίζει ακόμη περισσότερο γιατί μεγαλώνουμε την νέα γενιά «ελεύθερων» και»σκεπτόμενων» ανθρώπων …. και καλώς ή κακώς η στάση μας και οι πρακτικές μας διαμορφώνουν τα παιδιά μας . Ειλικρινά λυπάμαι …και για να γίνω και λίγο κακιά , σας λυπάμαι εσάς «μανούλες» , που διαιωνίζεται αυτό το ξεπερασμένο είδος»μανούλας»και έναν συντηρητισμό απογοητευτικό .

  • Ο/Η ανώνυμη λέει:

   Συμφωνώ. Μερικά σχόλια έβγαλαν μεγαλύτερο κομπλεξισμό από τον συγγραφέα.

 41. Ο/Η Katerina λέει:

  Ο συγγραφέας είναι σοβαρά διαταραγμένος… 🙁

 42. Ο/Η ελενη λέει:

  Προφανως δεν θηλασατε κυριε ουτε εσεις ουτε τα παιδια σας ε?
  Δωστε ξενο γαλα και αφηστε με να θηλαζω το παιδι μου χωρις κριτικες..μην το περιγραφετε σαν κατι τραγικο..ειναι η πιο ομορφη εμπειρία για τη μαμα και το παιδι…μα τι λεω?προφανως εσεις δεν θα το εχετε βιωσει..
  Ο τροπος γραφης σας αθλιος..δείχνει μισογυνισμο.
  Τελικα σας αφησε ψυχολογικα προβληματα ο βίαιος απογαλακτισμος σας…

  • Ο/Η Αλεπού λέει:

   Για μένα, όμως, που ήταν άσχημη εμπειρία; Για δεκάδες λόγους που δεν είναι της παρούσης. Δεν έχεις κάτι να πεις;

 43. Ο/Η marina λέει:

  ποσο μακακας εισαι εσυ που εγραψες το κειμενο και ποσο ασχετος στο να μεγαλωσεις παιδια??? αιντε πια κομπλεξικοι ολοι…οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια!!!

 44. Ο/Η Τσακ λέει:

  Το χειρότερο πράγμα στο άρθρο είναι το ύφος του, δηλαδή ο εμφανής κυνισμός (αποφυγή της λέξης μητρότητα), οι κακής αισθητικής εκφράσεις (μαμαδοσύνη, όνειδος της μαμαδοσύνης κλπ), και η υπερεκμετάλλευση του κλισέ τρόπου γραφής «έξω από τα δόντια». Μην ξεχάσουμε επίσης και το στεγνό χιουμοράκι γεμάτο σκοπιμότητα και εμπάθεια. Ελπίζω μόνο να υπάρχει χρηματικό όφελος για τον συντάκτη, γιατί αν τα γράφει από μόνος του, είναι ακόμα χειρότερο το συμπέρασμα για την πάρτη του.

 45. Ο/Η πολινα λέει:

  εισαι μεγάλος καραγκιόζης φίλε μου που νομίζεις οτι εχεις και άποψη,, ενα άρθρο μεσα στην ανοήσια και στην ειρωνία..
  ετσι ξέρω και εγώ να γινόμαι δημοσιογράφος.. αιντε με το κάθε ανενημέρωτο που μας έχει και άποψη!

 46. Ο/Η x λέει:

  Μίζες (στο ξένο γάλα) υπάρχουν. Μιλήστε με ιατρικούς επισκέπτες να σας διαφωτίσουν.

 47. Ο/Η Κριστι λέει:

  Ρε κοριτσια μου μην ασχολειστε,καπως πρεπει να μας κανουν πολεμο γιατι εχουν πεσει οι πωλησεις τους!!Απλα κυριε στερημενε απο αγαπη κ κομπλεξικε σεξιστη,με ποια ιδιοτητα γραψατε τετοιο αρθρο…Θηλασατε ή κανατε καποια ερευνα κ εχετε κ πηγες εγκυρες για να μας αποδειξετε τα παραπανω…

 48. Ο/Η ιφιγενεια λέει:

  ΕΛΕΟΣ! καταρχην δεν καταλαβα απο που κ ως που ενας αντρας εχει αποψη για κατι τοσο προσωπικο ως εμπειρια, υποκειμενικο, πρωτογνωρο, εξελισσόμενο καθως το μωρο μεγαλωνει κ διαφοροποιούμενο απο παιδι σε παιδι.Μονο μια γυναικα μπορει να εκφερει γνωμη, κ μονο εφοσον εχει δοκιμασει να θηλασει, κ αυτο παλι μονο για τον εαυτο της κ το μωρο της κ οχι για αλλη μητερα. Για το ειρωνικο-προσβλητικο υφακι τι να πω?….. απλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

 49. Ο/Η zoi zoi λέει:

  Εμένα το άρθρο δεν με ενόχλησε, κι ας θήλασα 6μιση μήνες, κμέχρι ναπαω δουλειά. Γιατί η αδερφή μου δεν μπορούσε και το έζησα και είδα ότι δεν είναι εύκολο για όλες. Η ειρωνία του αρθρογράφου πάει για τις υπερβολικές, για όλες εσάς που πέσατε να τον φάτε, χωρίς να διβάσετε προσεκτικά τι λέει και τι κατακρίνει. Δεν ωθεί προς το ξένο γάλα, απλά δεν κατανοεί, όπως ούτε κι εγώ, τη θεοποίηση του θηλασμού ως μοναδική διέξοδο για μια μαμά. Αυτά που γράφετε για το μυαλό του, τη μανα του και την έλλειψη αγάπης νομίζετε ότι σας τιμάνε; Και κυρίως ότι στέκουν; Εμένα η μαμά μου δεν μας θήλασε και μας αγαπάει και μια χαρά μεγαλώσαμε. ΥΤποθέτω ότι όλες εσείς μεγαλώσατε με μητρικό γάλα, αλλά την κακία σε εσάς τη βλέπω όχι σε μένα με το νουνού και τα βαζάκια Gerber.

 50. Ο/Η Mpampis λέει:

  Πόσο κομπλεξικια εισαι γλυκιά μου εσυ που έγραψες το κείμενο;

 51. Ο/Η Astarte λέει:

  Είσαι πολύ μακρυά νυχτωμένος. Εκτός πραγματικότητας.

 52. Ο/Η Despoina λέει:

  Ποσα κόμπλεξ… πόσο αμορφωτος…ποσο σιγουρο ειναι οτι δεν σε θηλασε η μητερα σου… ποσο αγάπη σου λειπει… ποσο κρίμα….

 53. Ο/Η maria λέει:

  Κυριε Περουζο τι εννοειται οτι ο θηλασμος ειναι καθηκον,δοκιμασια,εφιαλτης;;;εγω μονο ενα μαγικο ονειρο ζω αυτους τους μηνες που θηλαζω τιποτα αλλο! Και πως το ξερετε εσεις τι ειναι και το αρθρογραφητε ενω δεν μπορειτε να το βιοσετε!;;;Και το αλλο το κορηφαιο τωρα θα μου πεις…..ενα παιδι που σπαραζει και δεν θελει να θηλασει!!!!!! ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΜΑΛΛΟΝ!!! Ποιο μωρο δεν θελει να θηλασει κ.Περουζο!!! Ειναι οτι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!! Και για οσες δεν θηλασαν και θελουν να βγουν και απο πανω ας πανε να φτιαξουν κανα νυχι μηπως τυχον και δεν αρεσουν στον αντρα τους!Εμεις οι υπολοιπες θα ΘΗΛΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΧ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ! Κατι τελευταιο μονο το 30% θηλαζει στην Ελλαδα για τους πρωτους 6 μηνες τα μωρα ενω στο εξωτερικο το 90%!ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ???ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΕΣ;;ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ!! ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ!!

 54. Ο/Η Maraki λέει:

  Αν ο γραφων ειχε κανει τον κοπο να διαβασει για τα οφελη του θηλασμου σε ψυχοκινητικο επιπεδο,ισως το σκεφτοταν δυο φορες να γραψει αυτο το αρθρο.Δε με νοιαζει ποια μανα θηλασε η οχι τα παιδια της,αλλα τι σταρηθηκα αυτα τα παιδια που δεν ειχαν δικαιωμα επιλογης.Αυτα τα σκονομπουκαλα λοιπον εχουν οδηγησει σε θανατο παιδια σε παγκοσμια κλιμακα.Και φυσικα ο θηλασμος δεν ειναι ο ευκολος δρομος για μια μανα.Γιατι ειναι κ εργαζομενη κ παραδουλευτρα κ νοσοκομα κ μαγειρισσα.Γιατι οι ανδρες εχουν την υποχρεωση να διαβασουν για το τι προσφερει αυτος ο θηλασμος που ολες αυτες οι μανιακες εχουν παθει ψυχωση.Αλλα ξεχασα το στηθος τηε γυναικας ειναι να το θαυμαζετε στην Ψαρρου της Μυκηνου κ να παιρνετε υστερα δουλεια για το σπιτι.

 55. Ο/Η zadige λέει:

  Η οld age mamma…είναι αυτή που έκανε παιδιά γιατί τα θεωρεί must όπως και τις διακοπές στην Μύκονο, στις οποίες πάει από το πρώτο καλοκαίρι που γέννησε έχοντας παρκάρει το παιδί σε μαμά, αλλοδαπή whatever…που προφανώς δεν ήθελε να θηλάσει γιατί τα λεφτά της ανόρθωσης θα προτιμούσε να τα δώσει σε μια louis vuiton η μια νύχτα στον βέρτη..και που αγοράζει στο παιδί από timberland και πάνω…

  • Ο/Η Old age mama λέει:

   Zadige, ούτε σε ένα δεν έπεσες μέσα. Δεν έχω πάει ποτέ Μύκονο, διακοπές μόνο στο χωριό εδώ και 6 χρόνια, από τότε που γίναμε γονείς, εγώ μεγαλώνω τα παιδιά μου, χωρίς γυναίκα και χωρίς μαμά ή πεθερά, έχω πολύ πεσμένο στήθος (εντελώς άσχετα από το θηλασμό) οι τσάντες μου είναι από το Μοναστηράκι και τους πλανόδιους (έχω και μια Le Pandorine από τα περισνά μου γενέθλια), ακούω Τζαζ και κλασική ροκ, ψωνίζω από τα όρκεστρα και κάνω ανταλλαγές ρούχων. Πόσο εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα επειδή ταλαιπωρήθηκα με το θηλασμό και αποδέχομαι το ξένο γάλα…

 56. Ο/Η σοφια λέει:

  εσυ δλδ που έγραψες αυτό το άρθρο είσαι καθηγητής?? δλδ μαθαίνεις σε φοιτητές την επιστήμη της επικοινωνίας? Να γελάσω ή να κλάψω? Μπορεί να φταίει η τραυματική σου παιδική ηλικία. Δεν θα θυμώσω. Χρειάζεσαι βοήθεια και σίγουρα ενα βυζί να ηρεμήσεις μη σου πώ τιποτα αλλο…αιντε αγόρι μου αιντε

 57. Ο/Η mama mam λέει:

  Εγώ συμφωνώ με το άρθρο. Φυσικά, τα όσα λεει δεν ισχύουν για όλες τις γυναίκες, αλλά για πολλές ισχύουν. Καλύτερα ξένο γάλα και ψυχικά υγιής μαμά, παρά τρελή μαμά στο βωμό του θηλασμού. Επειδή στο πρώτο μου παιδί, επί 18 μήνες, θήλαζα και υπέφερα ξέρω καλά τι λέει. Στο δεύτερο αρνήθηκα να θηλάσω. Κι όλα πήγαν μια χαρά και για μένα και για το μωρό που είναι πολύ πιο ήρμο από τον μεγάλο που θήλαζα κιεκλαιγα

 58. Ο/Η Μαριαννα λέει:

  Τι και αν αντιμετωπισα τον ρατσισμό? Τα πικροχολα σχόλια του στυλ είσαι τσιγκουνα που δε δίνεις λεφτα για ξένο? Τους μεγαλωμενους με κονσερβογαλα που ζημωναν τη ζηλια τους με οργη για να με ταισουν. Δε μασάω ουτε εγω ουτε και όσες απλα ακολουθούμε το ένστικτο μας. Το αρθρο σας ενα ακομη αποτυχημένο εμποδιο και μεις συνεχίζουμε να γαλουχουμε οτι σας τρανταζει.

 59. Ο/Η Liz λέει:

  Οι σύγχρονες μαμάδες μεταμορφώνονται σε αγελάδες; Και θέλουν απλά να βγάζουν γάλα; Είναι εξαιρετικά οξύμωρο να αποκαλείτε τις μητέρες που θηλάζουν «αγελάδες», όταν είναι αυτές οι οποίες επιλέγουν να θρέψουν τα παιδιά τους με μητρικό γάλα και όχι αγελαδινό… Δεν ξέρουμε τι ονειρεύεστε εσείς στα σπουδαία όνειρά σας, εμείς ονειρευόμαστε έναν κόσμο που οι άνθρωποι δεν θα προσπαθούν εντέχνως να αναζωπυρώνουν τον πόλεμο των μαμάδων για το θηλασμό…

 60. Ο/Η amalia mpou λέει:

  Εκτος απο πληγωμενος,μικρος και αναξιος που εισαι,εισαι και πανηλιθειος.Γιατι ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν θηλασες αγαπητε μου ουτε μια ωρα για να συμβαλει το μητρικο γαλα στο τοσο χαμηλο iq που εχεις.Κριμα να προσλαμβανονται τετοιοι ανθρωποι που επειδη δεν υπαρχει κατι να ασχοληθουν πραγματικα και ολοκληρωτικα,σκορπουν φαια ουσια για να διαβαλλουν ενα λειτουργημα και υπαρχουν και οι «συντροφοι του κινηματος» που σπευδουν να τον υποστηριξουν ωστε να ξυπνησει το αλλο πρωι εχοντας αυτοπεποιθηση πως υπαρχει εκει εξω κοσμος που τον νοιαζεται και «ειναι μαζ του».Μπραβο στους ανωτερους σου που ενεκριναν τις μπουρδες σου και σημερα.

 61. Ο/Η Μιλένα Μαράτου λέει:

  Καλέ, ξεκολλήστε. Είναι ένα πικρά χιουμοριστικό και προφανώς συνειδητά ειρωνικό άρθρο προς τη New Age διαδικτυακή μαμαδοσύνη. Που κάτι θέλει να πει. Και αυτό που θέλει να πει θεωρώ ότι αποδεικνύεται από τον τρόπο που απάντησε η πλειοψηφία σας. Τις μη θηλάσασες τις ρωτήσατε πώς αισθάνονται όταν δεκάδες διαδικτυακά πονήματα τις κατακρίνουν;

 62. Ο/Η αννα λέει:

  Απλώς απαράδεκτος…. Θα πάμε κόντρα στην φύση μας και θα δίνουμε στα μωρά μας γάλα σε σκόνη. Θηλαστικό είναι ο άνθρωπος ρεεεεε ξυπνήστε!!!!

 63. Ο/Η Δήμητρα λέει:

  Όλη η ασχετοσύνη και η βλακεία σε ενα άρθρο. Έτσι θα έπρεπε να τιτλοφορηθεί. Σαν δε ντρεπεστε να δημοσιεύετε οτι ηλιθιότητα του κατέβει του καθενός στο κεφάλι και μάλιστα για ενα τόσο σοβαρό θέμα οπως είναι ο θηλασμός.

 64. Ο/Η Pinelopi λέει:

  Κύριε Περεζου συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Θα μου επιτρέψετε, ορμώμενη απο την τελευταία σας παράγραφο, να σας πω τι ονειρεύομαι εγω.
  Ονειρεύομαι μια πολιτεία όπου οι δημοσιογράφοι θα αρθογραφούν χωρίς να εφαρμόζουν το «διαίρει και βασίλευε». Μια πολιτεία στην οποία θα δημοσιοποιούν τις απόψεις τους σεβόμενοι όσους θίγουν, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα ή τα συμφέροντα τους. Θα παρουσιάζουν και θα εκθέτουν τα επιχειρήματα τους με λογική και όχι περιπαικτικά ή ειρωνικά. Τέλος, ονειρεύομαι μια πολιτεία όπου οι δημοσιογράφοι και οι λόγιοι άνθρωποι όπως εσείς θα συμβάλλουν με τα γραπτά τους στην προαγωγή του επιχειρηματολογικού λόγου, την πνευματική ανόρθωση και καλλιέργεια των αναγνωστών τους.
  Είναι κρίμα οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας όπως εσείς να αναλώνονται σε κείμενα που προωθούν την έριδα ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες. Μην περιορίζεστε σε προκλητική και χλευαστική γραφή με επιδίωξη τα κλικαρίσματα, το σούσουρο, τη βαβούρα.

 65. Ο/Η efi λέει:

  συγχαρητηρια στοχος επιτευχθει!πολυ εξυπνη κινηση,να ειστε τοσο,εριστηκος,με αποτερο σκοπο καποιοι-ες α ασχοληθουν με το προσωπο σας,κ να γινει ντορος με οσα γραφετε!ξεχνατε ομως οτι »πειραματοζωα ᾽᾽σε αυτο, εγιναν μητερες που πασχιζουν καθημερινα, για το καλο των παιδιων τους, κ το να κρινει καποιος ετσι απλα μια μητερα, ειναι το λιγοτερο ανηθικο!

 66. Ο/Η μαμα λέει:

  πραγματικα λυπαμε για λογαριασμο σασ…..εσασ η μαμα σασ «κυριε» Περεζου τι σασ τάισε????μηπωσ ηταν κι αυτη μια «αγελαδα» οπωσ εσεισ ειπατε???ή μηπωσ για να μη χαλασει τα δικα τησ βυζια σασ μπουκωσε ξενο????και ναι το πρωτο μου παιδι το ταισα ξενο γιατι δεν ηξερα τιποτα…γιατι καποιοι «ευσυνηδειτοι» επιστημονεσ με εκαναν να πιστεψω πωσ δεν μπορουσα να κανω αυτο που επρεπε.το δευτερο το θηλάζω και θα το θηλασω μεχρι τελευταια σταγονα…για οσο παει!!!!γιατι τετοιο μενοσ δεν μπορω να καταλαβω…μπορω να το καταλαβω απο μερικεσ γυναικεσ αυτο,γιατι για διαφορουσ λογουσ δεν θηλασαν και ισωσ τουσ εμεινε αποθημενο ή ακόμα και ζηλεια (γιατι αυτη μπορει και οχι εγω) αλλα απο εναν αντρα γιατι???μηπωσ θα πεσουν τα δικα σασ βυζια???μηπωσ μενετε εσεισ αυπνοσ???ολο το βαροσ σε εμασ και ετσι πρεπει να ειναι…το γαλα που πινει καθε παιδι δεν ειναι μαμαδομετρο να βγαζει στο τελοσ του μηνα την καλυτερη μαμα.και επιδη ολα πλεον εχουν γινει «παραφυση» προσπαθειται να περασετε και την διατροφη των παιδιων μασ σε αυτο το σταδιο???ελεοσ….ελπιζω μονο αν ειστε παντρεμενοσ και εχετε παιδακια η γυναικα σασ να μη συμμεριζεται τισ αποψεισ σασ!!!!

 67. Ο/Η Δήμητρα λέει:

  Προφανώς έπεσε η αναγνωσιμότητα του περιοδικού κι είπατε δε βάζουμε και λίγη υποκουλτούρα να ανάψουν τα αίματα με τις μαμάδες να βγάλουμε τα κλικ του μήνα και τις διαφημίσεις μας; Ντροπή γιατί σας είχα και σε εκτίμηση! Ο αρθρογράφος δεδομένου πως δεν θα γίνει ποτέ μητέρα θα έλεγα να κοιτάει και να σχολιάζει θέματα που τον αφορούν, γιατί ξεπέρασε τα όρια του μισογυνισμού, του σεξισμού και της ανοησίας ταυτόχρονα.

 68. Ο/Η nic λέει:

  Σε λυπαμαι…

 69. Ο/Η Ismini λέει:

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού…..(την συνέχεια βάλτε την εσείς)

  Χαμογελάστε θηλάζουσες και απλά δείξτε τους την ευτυχία σας!

 70. Ο/Η deb λέει:

  ο συγγραφεας παντως μια χαρα καταφερε να διαδοθει το αρθρο του.. εχει βουηξει ολοκληρο το φεισμπουκ σημερα απο σχολια και μαμαδες που αλληλοτρωγονται. ειρηνη ημιν! ας κανει η καθε μια οτι θεωρει καλυτερο και μην δινετε τοση σημασια στο τι λεει ο καθενας..

 71. Ο/Η μονικα λέει:

  Συγνωμη αλλα κατι δεν εχουμε καταλαβει Το τι θα κανει η καθε μανουλα με το παιδακι της εναι δικια της δουλεια και θα κανει οτι θεωρει σωστο αυτη και δεν ειναι κανενας αρμωδιος να το κρινει Επισης το κειμενο το θεωρω σεξιστικο και προσβλητικο , αν η φραση στιβουν τα βιζια τους δεν ειναι προσβλητικη τοτε ποια ειναι. Ακομα πιστευω πως η ελευθερια λογου σταματαει εκει που ξεκιναει η προσβολη και εδω προσβαλεται η γυναικια φυση ειτε ει θηλασει ειτε οχι. Τις μαμαδες δεν μπορω να τις κρινω αλλα το αρθρο ναι .

 72. Ο/Η Sofia Ma λέει:

  Εγώ πάλι γιατί βλέπω κόμπλεξ, έλλειψη αγάπης και μίσος προς το αντρικό φύλο στις περισσότερες κοπέλες που απαντούν; Και γιατί βλέπω από το συγγραφέα αγάπη προς τη Γυναίκα και όχι σεξισμό; Πολλή κακία. Καμιά κατανόηση. Ναι, η βλακεία απλώνεται, όντως, επικίνδυνα…

 73. Ο/Η βικυ.π. λέει:

  θηλασα 5 χρονια τα μικρα μου κ κανω ακομη co bedding κ το στηθος μου ειναι σε αριστη κατάσταση οπως κ η σεξουαλικη μου ζωη γιατι αλλωστε δεν περιοριζετε σε μια κρεββάτοκαμαρα. το σημαντικοτερο ομως ειναι η υγεια των παιδιων μου σωματικη κ ψυχική. που είναι κ αυτη αριστη.λυπαμαι κύριε άρθρογραφε που δε μπορω να σου στειλω μια αγκαλια…γιατι ειναι αυτο που σου λειπει είτε απο το παρελθον ειτε απο το παρον σας.ευχομαι στο μελλον καποις να σας δωσει αγαπη….που τοσο σας λειπει…!!!

 74. Ο/Η χριστιανα λέει:

  λυπάμαι για σενα..οκ είσαι ενας σεξιστής κακός τύπος…πρέπει να γράφεις τις αρλούμπες σου να τις διαβάζουν και άλλοι? και οκ εσυ είσαι άντρας…δε εχεις αποψη επι του θέματος..λυπάμαι ακόμα περισσότερο για το μίσος που βγάζουν ορισμένες γυναίκες που δε τα κατάφεραν ή δε ήθελαν στο κάτω κάτω να θηλάσουν απέναντι στις θηλάζουσες…

 75. Ο/Η Anthi λέει:

  Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι όλοι θέλουν να την «βγουν» στις θηλάζουσες; Τα δικά σας βυζιά θα πέσουνε/πονάνε/ματώνουν και ότι άλλο πάθουνε;; Τι ζόρι είναι αυτό πια; Όποια γουστάρει θηλάζει οι υπόλοιπες στο μπουκάλι σας!!! Μας έχετε πρίξει πια με τα ανέραστα κείμενά σας!!! Όσο το διάβαζα απορούσα τι μαλακίες κάθετε να γράψει ένας άνδρας για κάτι το οποίο ΔΕΝ μπορεί να εκφέρει γνώμη λόγω ότι δεν μπορεί να το ζήσει!!!!!! Και κάποιες από κάτω επιβραβεύουν… Η πανδεσία της Βλακείας απλώνεται επικίνδυνα στην Ελλάδα του 2014!!!!!!

 76. Ο/Η Lina λέει:

  Καημενουλη…

 77. Ο/Η ιουλια λέει:

  Παιδάκι μου πήγαινε κάνε ένα κρύο ντους να συνάλθεις! Μάλλον είσαι ένα πολύ πληγωμένο άτομο που πιθανότατα δεν έχει νιώσει ποτε αγαπή. Ναι, ναι! Ανήκω κια εγώ σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που ξέρω τι σου συμβαίνει και πιστεύω πως δεν πήρες αγάπη από τη μαμα σου και γι’ αυτό πιστεύεις (και ίσως έχεις δικιο) πως κανείς δε σε αγαπάει. Νομίζεις ότι χειρίζεσαι καλά το λόγο;; Πως το άρθρο σου είναι οδοστρωτήρας;;; χεχε.. Αναρωτιέμαι..

 78. Ο/Η maria λέει:

  Θα αρκεστώ στο να πεθαίνω στο γέλιο για τις βλακείες που έχεις γράψει!!
  Πως φαίνεται ένας ηλίθιος άνθρωπος χωρίς παιδία και μόνο από το τρόπο που γράφει!! Σε λυπάμαι ειλικρινά και εύχομαι να βρεις κάπου λίγη αγάπη να σου καλύψει τα Ψυχολογικα κενά που εχεις …

 79. Ο/Η Sofi λέει:

  Με το ανακαλύπτεις πόσο πιο πολύ γουστάρεις το σύντροφό σου όταν τον βλέπεις να κοιμάται αγκαλιά με το παιδί σας,με το να ανακαλύπτεις κ άλλες ώρες ή μέρη του σπιτιού για να συνευρεθείς μαζί του,με το να νιώθεις έντονα συναισθήματα για όλα τα μέλη της οικογένειάς σου κάθε ώρα και λεπτό και όχι το βράδυ μόνο στο κρεβάτι ,έχοντας στείλει το μωρό στο δωμάτιό του πρόωρα κτλ κτλ.Έχουμε ξεφύγει βέβαια από το θέμα, η ουσία είναι οτι η κάθε μαμά κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για το παιδί της-κι ας το μπερδεύει σε κάποιες περιπτώσεις με το να κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό της!

  • Ο/Η Νατάσα λέει:

   Μπραβο βρε Σοφη!! Που ολες κοιτανε την κωλαρα τους και που θα το παρκαρουν κι οταν πας να πεις και τιποτα,βγαζουν μαμαδομετρα και αρχιζουν τα :ο καθενας ξερει καλυτερα και μπλα μπλα μπλα….Ποσο κουραστικες και προβλεψιμες??Δε θες να κανεις παιδι?Οκ! Παρε ενα καναρινι που δε θα σε »ενοχλει»

 80. Ο/Η Sofi λέει:

  Το co-sleeping προφανώς και επηρεάζει το ζευγάρι!Θετικά!!!

  • Ο/Η Old age mama λέει:

   Πώς; Έχω περιέργεια…
   Τα μόνα ζευγάρια που μπορεί να επηρεάσει θετικά είναι αυτά που δεν γουστάρουν ο ένας τον άλλον και βρίσκουν μια άριστη αφορμή να σταματήσουν το σεξ και την υπέροχη (για εμένα, τουλάχιστον) βραδινή επαφή στο κρεβάτι!

   • Ο/Η Νατάσα λέει:

    Το σεξ μπορει να γινει οποιαδηποτε στιγμη και σε οποιονδηποτε αλλο χωρο.Εκτος κρεβατιου! ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ δε γνωριζετε τα οφελη του κοινου υπνου!!! και ακομα πιο προφανως δεν θα εχετε ακουστα για τον αιφνιδιο θανατα στα βρεφη..ΜΟΝΟ με το co-sleeping μπορει να αποφευχθει αυτο! Τα οφελη λοιπον ειναι αναριθμητα.Ενα ζευγαρι που ειναι δεμενο,ερωτευμενο και ενωμενο,δεν περιμενει να δεθει περισσοτερο με το να κανει σεξ ή να κοιμηθει μαζι.Εμεις κοιμομαστε 2 χρονια ολοι μαζι και ειμαστε πιο ερωτευμενοι και δεμενοι απο ΠΟΛΛΑ ζευγαρια που κοιμουνται αγκαλια,κανουν καθε βραδυ αχαλινωτο σεξ και φερονται σαν να μην ειναι γονεις,αλλα εφηβοι σε διακοπες!! Οταν γινεσαι γονιος βαζεις προτεραιοτητα σου το παιδι!! Αν ο ανθρωπος σου σε αγαπαει,δενεται μαζι σου και θαυμαζει την αφοσιωση σου στο ΄΄δημιουργημα΄’ σας!!!!!!!Αλλα τι λεω ε!?? Ψιλα γραμματα..
    Θλιβερο να υπαρχουν τετοιες αποψεις μετα απο τοσα εκατομμυρια χρονια και ανθρωπους που μεγαλωσαν με τον κοινο υπνο και ΦΥΣΙΚΑ με το θηλασμο…Πολλοι/πολλες ξεχνατε οτι ειμαστε θηλαστικα! Το στηθος για αυτο το εχουμε και οχι για χουφτωμα! Αλλα σοκαρεστε ε??????Εχουμε μπερδεψει τα φυσικα με τα αφυσικα και για αυτο δε θα παμε ποτε μπροστα σα χωρα.Ακομα και οι 3κοσμικες χωρες ειναι πιο καλα »μαθημενοι» σε θεματα οικογενειας απο μας…

    • Ο/Η Old age mama λέει:

     Διαφωνούμε επί της ουσίας. Αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι όλες αγαπάμε τα παιδιά μας και όλες περνάμε καλά με τους άντρες μας. Αλλά ξέρεις κάτι; Κι εμείς που κοιμόμαστε αγκαλιά, το παιδί έχουμε ως προτεραιότητα. Γι΄αυτό κοιμόμαστε αγκαλιά.

    • Ο/Η giota λέει:

     ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΠΕΡΙΦΗΜΑ!

   • Ο/Η Γιωτα λέει:

    old time mama ασχολήσου παρακαλώ με την δική σου σχέση και άσε τις συμβουλές! Το κάθε ζευγάρι ξέρει μόνο του τι πρέπει να κάνει για να παραμένει ενωμένο! Μην χώνεστε σε ξένα σπίτια!

 81. Ο/Η Sofi λέει:

  Σημ.Το σχόλιό μου πήγαινε στο αντίστοιχο της Old age mama

 82. Ο/Η Sofi λέει:

  «Κουραστήκαμε να νιώθουμε τύψεις και να παθαίνουμε καταθλίψεις αν/ επειδή δεν έχουμε γάλα.»Κουραστήκαμε να νιώθουμε τύψεις και να παθαίνουμε καταθλίψεις αν/ επειδή δεν έχουμε γάλα.» Προφανώς είστε μία από τις 10.000 περιπτώσεις που όντως για βιολογικούς λόγους δεν έχει γάλα.Γιατί οι έρευνες αυτό το ποσοστό δείχνουν.Αν όχι,τότε μάλλον θεωρείτε οτι ο σύζυγός σας θα σας κοιτάει με μισό μάτι αν στο τρίμηνο ακόμα βγάζετε γάλα,ή προφανώς οτι το co -sleeping θα επηρεάσει το γάμο σας.Σε αυτή την περίπτωση ,όντως χρειάζεστε λευτεριά!!!

  • Ο/Η Old age mama λέει:

   Μάλλον δεν καταλάβατε! Αλλά, σε κάθε περίπτωση, καλά να περνάτε στο δικό σας γάμο! Το co-sleeping προφανώς και επηρεάζει το ζευγάρι. Κοινή λογική θέλεi. Αλλά δεν την έχετε. Φαίνεται και από το πώς ερμηνεύσατε τα όσα έγραψα.

 83. Ο/Η Νατάσα λέει:

  Οτι πιο ΗΛΙΘΙΟ,προσβλητικο και αβασιμο εχω διαβασει!!!!! Ενας ΚΑΚΟΣ ,με απωθημενα ανθρωπος που θελει να το παιζει ειδημων,χωρις να ξερει την τυφλα του περι θηλασμου!!! Και μαλιστα χωρις ΚΑΝ να γνωριζει τι εστι μητροτητα-καθοτι αντρας-(;;;;)…Πως φαινεται οτι η μαμα του εκανε τραγικα λαθη!!!!!!!!!

 84. Ο/Η kyriaki λέει:

  Καταρχήν να έχει τόσο έντονη και εμμονική άποψη ενας άντρας για ένα καθαρά γυναικείο θέμα, θεωρώ οτι είναι αδιανόητο το λιγότερο. Όχι γιατί δεν του επιτρέπεται αλλά γιατί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατανοήσει την μια ή την άλλη πλευρά. Προφανώς είναι αγανακτισμένος απο τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει με το θέμα του θηλασμού αλλά και πάλι η απάντησή του είναι μονόπλευρη! Όλες οι μανούλες που προσφέρουν πάνω απο όλα αγάπη στα παιδάκια τους είναι οι καλύτερες ανεξάρτητα αν θηλάζουν ή όχι. Οι γιατροί, παιδίατροι, νοσοκομεία κλπ το είχαν παρακάνει με το marketing και την ευκολία του ξένου γάλατος εως και την επιβολή του προκειμένου να πάρουν την αντίστοιχη μίζα απο την κάθε εταιρεία. Από την άλλη η υστερία και ο φανατισμός κάποιων γυναικών που θηλάζουν και η κριτική οτι όσες δεν θηλάζουν δεν είναι καλές μάνες κλπ έχει αρχίσει να ξεφεύγει.
  Σαφέστατα αυτό που μας έχει δώσει και μας δείχνει η φύση είναι το καλύτερο χωρίς να σημαίνει οτι και η άλλη πλευρά δεν είναι εξίσου καλή!! Δηλαδή αυτοί που ταίζουν τα παιδιά τους με βιολογικά προϊόντα είναι καλοί γονείς και αυτοί που δεν μπορούν να τα αγοράσουν δεν αγαπάνε τα παιδιά τους;;;; «Παν μέτρον άριστον» σε όλα! Όταν η μανούλα νιώθει καλά με τον εαυτό της – όποιο δρόμο και αν έχει διαλέξει – είναι καλά και το μωράκι της! Αυτός είναι ο μόνος κανόνας που πρέπει όλοι να φροντίζουμε να ακολουθούμε! ΑΓΆΠΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ αυτό ζητάνε τα μωράκια!

 85. Ο/Η zadige λέει:

  Το άρθρο μαρτυρά τον πόνο μιας κοπέλας που ήθελε να θηλάσει αλλά δεν τα κατάφερε…και ναι είναι δύσκολος ο θηλασμός και δεν είναι για όλους…υπάρχουν και αυτές που θέλουν να πηγαίνουν ανενόχλητες στο κομμωτήριο, να καπνίζουν, να πίνουν και να αφήνουν το παιδί στην μάνα τους για να κοιμηθούν και λίγο βρε αδερφε…τυχαίο οτι δίπλα από το άρθρο διαφήμιση βιολακ? Ας κάνει ο καθένας ότι θέλει…αλλά ας σταματήσουν αυτά τα δεν εχω γάλα ή κτλ… τα βαρέθηκα…αφού δεν αντέχεις την ταλαιπώρια ρε κοπελιά γιατί δεν το λες…

  • Ο/Η Super Admin λέει:

   Το άρθρο το έχει γράψει άντρας. Η διαφήμιση είναι εντελώς άσχετη με το παρόν άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο έντυπο Τaλκ και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας. Τρέχει εδώ και καιρό στο site, θα τρέχει για καιρό ακόμα, σε όλες τις σελίδες και σε όλα τα άρθρα. Και σε αυτά υπέρ του θηλασμού. Που είναι πάρα πολλά. Αναζητήστε τα στη σελίδα μας και μη βλέπετε δαίμονες παντού.

   • Ο/Η v λέει:

    Δε θα μας κάνετε και υποδείξεις για το πώς θα απαντάμε.
    Ας κάνετε καμιά έρευνα,κοιτάξτε τα αρχεία του ΠΟΥ και μετά γράψτε ο,τι σας κατέβει στο κεφάλι.
    Έλεος με τον κάθε ανεγκέφαλο που νομίζει ότι με το κρύο χιούμορ του γίνεται βασιλιάς της δημοσιογραφίας.

   • Ο/Η Γιωτα λέει:

    Κανονικά θα έπρεπε να κατεβάσετε το άρθρο και να ζητήσετε συγγνώμη στις θηλάουσες μητέρες. Ανεπιτρεπτο από ενα περιοδικό που απευθύνεται σε γονείς να προσβάλλει και να ειρωνεύεται μία μερίδα μαμάδων.

   • Ο/Η katerina λέει:

    Οφειλετε να φιλτραρετε οσα δημοσιευετε.το συγκεκριμενο αρθρο διχαζει το μητρικο πληθυσμο σε φανατισμενες με παρωπιδες μητερες και σε μητερεςεφυεις και συγχρονες…ενω ολες εγιναν μανουλες και ολες δεδομενων των συνθηκων λαμβανουν καθε στιγμη απφασεις για το παιδι τους…με τον καλυτερο δυνατο τροπο.ας μην τις ετεροκατευθυνει ενας μισογυνισμος ουτε μια ζηλοφθονια του 3ου φυλου…

 86. Ο/Η Δροσιά λέει:

  Κύριε Περεζού αισθάνομαι πολύ τυχερή που από το ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον λείπουν άνθρωποι που ενστερνίζονται ή ακόμη χειρότερα «επινοούν» τέτοιες εγληματικές θεωρίες -ο Θεός να τις κάνει-… Είναι κάτι παραπάνω από προφενές ότι κάτι σας έλειψε πολύ κατά την βρεφική-παιδική σας ηλικία και εκφράζεται τέτοιες σκέψεις. Ευτυχώς για τους υπόλοιπους, ο κόσμος αλλάζει.

 87. Ο/Η Katerina λέει:

  No uterus? No opinion.

  • Ο/Η klea λέει:

   Πόσο σεξιστικό;;; Έλεος, για κάτι τέτοιες σας και σένα το έγραψε το άρθρο ο τύπος.

 88. Ο/Η Zoe λέει:

  Το μόνο που υποδηλώνει αυτό το άρθρο είναι το αποθημένο του συγγραφέα για τον δικό του για τον δικό του βίαιο απογαλακτισμό.

  • Ο/Η klea λέει:

   Πού το ξέρεις εσύ; Ψυχολόγος είσαι; Μπορεί απλά να είδε τη γυναίκα του να πάσχει, να παλεύει και να απογοητεύεται…

   • Ο/Η Γιωτα λέει:

    Kαι αυτό του δινει το δικαίωμα να κράξει τις θηλάζουσες? Επιεικώς αντιεπαγγελματικό!

  • Ο/Η Νατάσα λέει:

   …το πιο πιθανο να μη θηλασε ΚΑΘΟΛΟΥ! ενας ανθρωπος που θηλασε εστω και λιγο,δεν μπορει να κρυβει τοσο μισος για αυτο που προσταζει η φυση!

 89. Ο/Η Old age mama λέει:

  όχι αγαπητή Joanna. Δεν είναι πράκτωρ της Νουνού όποιος γονιός επιλέγει ή καταλήγει στο ξένο γάλα. Δε συνωμοτούν όλοι εναντίον μας. Δεν μας ψεκάζουν. Δεν παίρνουν μίζες οι παιδίατροι (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μας πρήζετε και να μας κατηγορείτε ως ανεπαρκείς. Κουραστήκαμε να νιώθουμε τύψεις και να παθαίνουμε καταθλίψεις αν/ επειδή δεν έχουμε γάλα. Ούτε αν/επειδή στο τρίμηνο θέλουμε να κάνουμε σεξ με τον άντρα μας χωρίς να κινδυνεύει να μας… θηλάσει. Ούτε αν/επειδή δεν παίρνουμε το παιδί ανάμεσά μας γιατί το co-sleeping είναι η νέα τάση… Λευτεριά στις μαμάδες!

  • Ο/Η Δήμητρα λέει:

   Δηλαδή εσυ νιώθεις φυλακισμένη θηλαζοντας το παιδί σου; και θεωρείς σκοπό του στήθους σου να στο γλυφει ο άντρας σου και όχι να θρέψει το παιδί σου;

  • Ο/Η vanessa λέει:

   Τι να πω…δημοσιεύση τέτοιων άρθρων θα έπρεπε να είναι σε ιστοσελίδες με ανέκδοτα!! Κι αυτό γιατί το άθρρο κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι για ανάγνωση μόνο με σκοπό να ευθυμήσουν οι αναγνώστες…και …Γιατί αν κανείς θέλει να κάνει πιο σοβαρή ανάγνωση, τότε το προφανές είναι ότι ένας «κύριος» επιχειρεί, όπως συνηθίζεται τελευταία, να διαχωρίσει και να κατηγοριοποίησει τη μαμά, μητέρα, μανούλα, μάνα, όπως το αισθάνεται κανείς…σε α) μαμά – θηλάζουσα αγέλαδα, φανατική-φανατισμένη, πορωμένη κ.α. και β) μαμά χορηγούσα ξένο γάλα -απελευθερωμένη κλπ…. Ε, κ. Περεζού…..να σας πω κάτι;;;Αδίκως προσπαθείτε με βαρύγδουπες, στολισμένες με περίτεχνες New Age εκφράσεις (κάτι ανάμεσα σε ελληνικά και δε ξέρω τι)να μας πείσετε ότι οι μαμάδες χωρίζονται και διαχωρίζονται… Μαμά είναι μία, αυτή της αγάπης και της προσφοράς που πηγάζει ακούραστα εξ αυτής.Η αγάπη αφορά τη δυάδα παιδιού και μάνας και γιαυτό και είναι μοναδική. Τέτοια άρθρα γιατί αυτό πλέον επιβεβαιώνει μέσα μου πόσο ανάγκη υπάρχει στον κόσμο για ψυχανάλυση και ενδοσκόπηση…Και «εμείς» αντί αυτού γράφουμε και κρίνουμε ομάδες ανθρώπων, μιας και είναι πιο εύκολο και ανώδυνο.Τελικά έχει πλάκα όλο αυτό. Υπογραφή:μια μαμά που ανήκει σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες..

   • Ο/Η katerina λέει:

    Πολυ σωστα Βανεσσα. Ο δημοσιος λογος φερει ευθυνη ΗΘΙΚΗ.και εκαστος συγγραφεας οφειλει να τηρει δεοντολογικους κωδικες αν θελει να απολαμβανει την ελευθερια του λογου του.
    Ο εν λογω κυριος δημοσιευσε τις προσωπικες του πεποιθησεις
    κεκαλυμμενες απ μια χιουμοριστικη και εριστικη σκια και διοχετευει εμεσαοσα τον βασανιζουν …

 90. Ο/Η Joanna λέει:

  Ταδε εφη νουνου….

 91. Ο/Η Old age mama λέει:

  Κύριε Περεζού, απλά συγχαρητήρια. Όχι μόνο για τα όσα είπατε, αλλά και για τον εξαιρετικό τρόπο γραφής σας!

 92. Ο/Η Μάρθα λέει:

  Μπράβο! Επιτέλους μιλάει κάποιος και για την άλλη μεριά, εκείνη των γυναικών που δεν είναι γαλακτομηχανές. Εγώ θήλασα εύκολα για 5 μήνες το πρώτο παιδί μου, αλλά το δεύτερο καθόλου. Γιατί δεν ήθελα/δεν μπορούσα/ δεν έκατσε/δεν, δεν δεν…. Και με κοιτούσαν διάφορες κλώσσες με μισό μάτι. Όχι, κουκλίτσες μου, τα παιδιά μου χρειάζονται ισορροπημένη μάνα κι όχι new age freak! Και ναι, ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ!!! Και τα λατρεύω! Και με λατρεύουν κι αυτά! Κι ο μεγάλος που θήλασε είναι πολύ πιο αρρωστιάρης από τον μικρό που είναι παιδί του Almiron!

  • Ο/Η kyriaki λέει:

   Πολύ σωστά!!! όπως νιώθει καλύτερα η κάθε μανούλα, μόνο έτσι θα νιώθει καλά και το μωράκι της!!!

 93. Ο/Η Λαμπρινή λέει:

  Καιρό ειχα να διαβάσω τόσες ανοησίες .