Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

Ενώ απολαμβάναμε το κυριακάτικο γεύμα μας στο αγαπημένο μας στέκι, μια καλοντυμένη κυρία πλησίασε, προτείνοντάς μάς ένα ενημερωτικό φυλλάδιο. Συνήθως, τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι ανεπιθύμητες, στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, η ευγένεια της με καθήλωσε και θέλησα να ακούσω τι είχε να μας πει. «Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα!». Η φράση αυτή με ανατρίχιασε. Δεν είναι και μικρός ο αριθμός! «Ο καλύτερος δάσκαλος οδικής ασφάλειας για τα παιδιά σας, είστε εσείς!», μου είπε κοιτάζοντας με στα ματιά. Αυτό ήταν… Χιλιάδες ερωτηματικά γεννήθηκαν. Τι μπορώ να κάνω για να μυήσω τα παιδιά μου στην ασφαλή κυκλοφορία; Μήπως είναι πολύ νωρίς για να το σκέφτομαι; Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου χωρίς να του δημιουργήσω φοβίες;
Η εκμάθηση της ασφαλούς κυκλοφορίας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους – τους γονείς. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής που θα συντροφεύει για πάντα τα παιδιά μας. Μην περιμένετε μόνο από το σχολείο να διδάξει τα παιδιά σας όλα τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Άλλωστε, οι βασικοί κανόνες διδάσκονται στο δρόμο. Το παιδί σας είναι στο δρόμο μαζί σας! Διδάξτε τα, τουλάχιστον, τα βασικά σημεία, εσείς οι ίδιοι. Βεβαιωθείτε ότι παππούδες, φίλοι, ακόμη και η babysitter, ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με εσάς!

Όλα ξεκινάνε από τη δική μας συμπεριφορά. Το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμα μας, καλό ή κακό. Απλώς σκεφτείτε πόσες φορές έχετε διασχίσει τη λεωφόρο τρέχοντας, επειδή βαριέστε να περπατήσετε μέχρι τη διάβαση. Θα είμαι ειλικρινής… πολλές! Τώρα όμως που τα παιδιά μου μεγαλώνουν πρέπει να αλλάξω κι εγώ συμπεριφορά. Να είμαι πιο προσεκτική στις κινήσεις μου, να σκέφτομαι όταν περπατάω! Το ξέρω, οι δρόμοι στη χώρα μας δεν διευκολύνουν την κυκλοφορία για τους πεζούς. Αλλά τα παιδιά μας, δυστυχώς, πρέπει να μάθουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ξεκινήστε να τους μιλάτε… ακόμα και στην ηλικία που είναι στο καρότσι. Εξηγείστε τους τι είναι η κυκλοφορία, μιλήστε τους για τα φανάρια, γιατί πρέπει να σταματάμε και να ελέγχουμε το δρόμο πριν τον διασχίσουμε, μυήστε τα στη μέθοδο: STOP-LOOK-LISTEN. Δείξτε τους τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου. Πείτε τους ότι πολλές φορές (κακώς!) αυτοκίνητα και μηχανές ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο, συνεπώς και εκεί πρέπει να προσέχουμε. Μάθετέ τους ότι για να διασχίσουν το δρόμο πρέπει πάντα να κρατάνε το χέρι του ενήλικα. Διδάξτε τους τα σήματα… μην περιμένετε να φτάσουν στην ηλικία για δίπλωμα για να τα μάθουν.

Εκμάθηση Οδικής Ασφάλειας… μέσα από παιχνίδι

‘Που είναι;’. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν τα διαφορετικά οχήματα. Στη βόλτα σας, ζητήστε τους να σας δείξουν ‘πού είναι το φορτηγό;’, ‘ποιος θα βρει πρώτος ένα ταξί;’, ‘Τι χρώμα έχει αυτό το αυτοκίνητο;’, ‘ποιο είναι μεγαλύτερο;’
Puzzle με τα Σήματα. Εκτυπώστε από το Internet διαφορετικά σήματα. Κόψτε τα στη μέση και ζητήστε τους να τα συναρμολογήσουν. Καθώς τα σχηματίζουν, μιλήστε τους για τη σημασία του κάθε σήματος.
Κατασκευή Φαναριού. Φτιάξτε παρέα ένα φανάρι από χάρτινο ρολό κουζίνας και χαρτόνι οντουλέ. Βάψτε το ρολό κουζίνας γκρι, κόψτε 3 κύκλους σε πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο χρώμα και κολλήστε τα το ένα πάνω από το άλλο, διαγώνια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα τους. Πάρτε το χαρτόνι οντουλέ και κόψτε τρεις όμοιους κύκλους τον ένα πάνω από άλλον. Ενώστε τις πλευρές έτσι ώστε να χωράει το ρολό μέσα και να μπορεί να το γυρίζετε.

Online παιχνίδια (3-11 χρονών)

Ανακάλυψα δυο καταπληκτικά sites, το ‘Think!Education‘ και το Tales of the Road, δημιουργίες Βρετανών. Θα βρείτε διαδραστικά, πρωτότυπα παιχνίδια για τα παιδιά σας και ενημερωτικό υλικό για εσάς. Το δεύτερο είναι λίγο πιο σκληρό… για ατίθασα νιάτα. Αξίζει να τα δείτε!

koukouvagia1Η Νάταλι Λεβή είναι πρώην διαφημίστρια, με εμπειρία σε Αθήνα και Λονδίνο, και νυν μαμά διδύμων κοριτσιών. Από μικρή αγαπούσε το παραμύθι της Αλίκης και πριν από λίγο καιρό  βρέθηκε στη χώρα των…θαυμάτων!  Με κέφι και θετική διάθεση μετατρέπει τις προκλήσεις της μητρότητας σε παιχνίδι και δημιουργία για εκείνη και τα παιδιά της. Την περιπλάνησή της αυτή μοιράζεται στο theplayroomblog.com 

Share Button
Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ
5 (100%) 1 vote


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *