ΜΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ποινές κάθειρξης που μπορούν να φθάσουν και τα 10 χρόνια, αλλά και βαριές καμπάνες μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ, επιφυλάσσουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για πρώτη φορά ποινικοποιείται η μετάδοση πορνογραφικού υλικού ακόμη κι αν γίνεται μέσω κινητού ή skype, ενώ τιμωρείται αυστηρά το «ψάρεμα» μικρών παιδιών μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια σε «πορνογραφικές παραστάσεις» ή τις διοργανώνει, θα τιμωρείται ακόμη και με κάθειρξη 10 ετών, ενώ προβλέπεται και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών για εκείνους που εν γνώσει τους καταβάλλουν αντίτιμο για να παρακολουθήσουν την «πορνογραφική παράσταση». Πρόκειται για την οργανωμένη απ’ ευθείας έκθεση ανηλίκου που επιδίδεται σε πραγματική ή εικονική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα ή των γεννητικών οργάνων ή του σώματος γενικά του ανηλίκου με τρόπο που προκαλεί γενετήσια διέγερση και προορίζεται για ακροατήριο.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θεσμοθετείται πρώτη φορά η φραγή ιστοσελίδων που περιλαμβάνουν υλικό παιδικής πορνογραφίας κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ όταν ο δράστης «ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος» νομικού προσώπου, δηλαδή κατασκήνωσης, γυμναστικής ακαδημίας κ.λ.π.

child-pornography2

Το νέο πλαίσιο

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο η χώρα μας εναρμονίζεται με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, επιχειρεί να βάλει φραγμούς στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, με όχημα την τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει ακόμη:

  • Την αναστολή απέλασης αλλοδαπών οι οποίοι καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.
  • Την απαγόρευση άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας του καταδικασμένου, εφ’ όσον αυτή περιλαμβάνει τακτικές επαφές με ανηλίκους, για χρονικό διάστημα ενός έως πέντε ετών.
  • Την αναστολή προθεσμίας παραγραφής των εγκλημάτων όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφ’ όσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφ’ όσον πρόκειται για κακούργημα.
  • Τη σύσταση «Ελληνικής Αρχής Αποζημίωσης», η οποία θα λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα αποφαίνεται επί των αιτήσεων αποζημίωσης των θυμάτων. 

Πηγή: enet.gr

Leave a Reply