ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

recipe_main_akis-petretzikis-tiramisu

Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει “σήκωσέ με ψηλά” ή “ανέβασέ με”. Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!

Υλικά

  • 375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 κ.σ. ζάχαρη άχνη (100 γρ.)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. μαρσάλα ή μαυροδάφνη
  • 75 ml καφές εσπρέσο δυνατός
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
  • 225 ml καφές εσπρέσο δυνατός για να βουτήξουμε τα μπισκότα
  • 50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 36 σαβαγιάρ
  • λίγο κακάο τριμμένο για πασπάλισμα
  • λίγο ξύσμα σοκολάτας κουβερτούρας

Συστατικά

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τον καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Με μία μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  • Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
  • Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον καυτό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Παίρνουμε ένα σαβαγιάραπό τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 20×30 εκ.
  • Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
  • Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
  • Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάραπό τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
  • Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Extra tips

  1. Πρέπει να προσέξετε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσετε γιατί αλλιώς θα σας κόψει.
  2. Μην απλώσετε το κακάο επάνω αν δεν έχει δέσει στο ψυγείο πρώτα, το καλύτερο είναι να βάλετε το κακάο πριν το σερβίρετε. Διαφορετικά το κακάο θα τραβήξει την υγρασία του γλυκού και θα υγροποιηθεί.

Πηγή

Leave a Reply