Οι αναρίθμητες επιλογές που προσφέρει η χρήση του σε συνδυασμό με τα οφέλη που έχει για την υγεία κάνουν το ταχίνι άριστη διατροφική επιλογή για κάθε στιγμή της μέρας… κάθε μέρα! Για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα ταχινόψωμα, θα χρειαστούμε:
Σκεύη/συσκευές: μπολ, ταψί
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Μερίδες: 6 ταχινόψωμα
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Ταχινόψωμα- Υλικά για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 φακ. ξηρή μαγιά (9 γρ.)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 250 ml νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. κανέλα
Ταχινόψωμα- Υλικά για τη γέμιση:
- 200 γρ. ταχίνι
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. κανέλα
- Λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ βάζουμε τη μαγιά, 4-5 κ.σ. από το αλεύρι, λίγο από το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Εκεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και την κανέλα και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι στο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το μέλι και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στο πλάι.
- Ζυμώνουμε λίγο ακόμα και χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα λωρίδας (περίπου 30 εκ. μήκος και 6 εκ. πλάτος) και απλώνουμε γέμιση κατά μήκος. Αλείφουμε με λίγο νερό τη μία άκρη και τυλίγουμε την κάθε λωρίδα σε σχήμα σπείρας. Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Τοποθετούμε τα ταχινόψωμα σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
- Ψήνουμε τα ταχινόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.
Πηγή: www.alevri.com