ΣΟΥΠΑ ΜΟΥ΄ΠΕΣ

Οι σούπες είναι το ιδανικότερο φαγητό για όλη την οικογένεια! Ατέλειωτοι συνδυασμοί ανάλογα με την όρεξή μας και τα υλικά που έχουμε στο ψυγείο μας. Με όποια λαχανικά μάς έχουν μείνει, μπορούμε, προσθέτοντας λίγα μυρωδικά και μπαχαρικά να κάνουμε νοστιμότατη σουπίτσα. Εμείς σας προτείνουμε μία κοτόσουπα διαφορετική από τις άλλες, με λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά, μία σούπα γιουβαρλάκια με γλυκό τραχανά αντί για ρύζι και, τέλος, μία σούπα βελουτέ από γλυκοπατάτα, που η γλύκα της θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Κοτόσουπα με λαχανικά

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κομμάτια
  • 3 καρότα κομμένα μικρά κυβάκια
  • 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2/3 συσκευασίας μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή στο multi)
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (ή στο multi)
  • 1 κούπα καλαμπόκι κατεψυγμένο (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1/3 κούπας λάδι
  • ½ λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το λάδι μας και προσθέτουμε το κοτόπουλο να σοταριστεί ελαφρά από όλες τις πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και ύστερα από 1-2 λεπτά το καρότο και την πατάτα. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας βραστό νερό να σκεπάσει τα λαχανικά και επιπλέον δύο δάχτυλα περισσότερο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε. Ύστερα από 15-20 λεπτά ρίχνουμε τα μανιτάρια και το καλαμπόκι και βράζουμε για ακόμη 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε ότι τα λαχανικά έχουν μαλακώσει και σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Επιπλέον, με ένα στραγγιστήρι αφαιρούμε τα 2/3 της ποσότητας των λαχανικών και τα αφήνουμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στο νερό με τον χειροκίνητο πολτοποιητή ή εναλλακτικά στο μπλέντερ. Στύβουμε προσεχτικά το μισό λεμόνι και, αν είναι πολύ πηχτή η σούπα μας, συμπληρώνουμε επιπλέον νεράκι και αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση, προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε στη σούπα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε. Η σούπα μας είναι έτοιμη!  

giouvarlakia

Σούπα γιουβαρλάκια με γλυκό τραχανά 

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια: 

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2/3 κούπας τραχανά γλυκό
  • ½ ματσάκι μαϊντανό + 1 κρεμμύδι μαζί στο μπλέντερ
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι, πιπέρι 

Για τη σούπα:

  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε μικρά κυβάκια (σαν ζάρια)
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια (σαν ζάρια)
  • 1 κούπα τραχανά

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα νερό να βράσει λίγο πιο πάνω από τη μέση. Ζυμώνουμε τα γιουβαρλάκια με όλα τα υλικά μαζί και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράζει το νερό μαζί με τα φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο νερό που εξακολουθεί να βράζει ρίχνουμε τα καρότα και μετά από 7 λεπτά ρίχνουμε και τα κολοκύθια. Έπειτα από 4 λεπτά βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα λαχανικά. Στο νερό που εξακολουθεί να βράζει ρίχνουμε τον τραχανά και προσθέτουμε αλάτι. Αφού βράσει (5-6 λεπτά) τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον πολτοποιούμε να γίνει βελουτέ και προσθέτουμε νερό –αν χρειάζεται– για να γίνει πιο αραιή η σούπα, ανάλογα με την προτίμησή μας. Ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια και τα καρότα με τα κολοκύθια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 3 λεπτά. Η σούπα μας είναι έτοιμη!

carrot-sweet-potato-soup

Βελουτέ γλυκοπατάτας

Υλικά

  • 4 γλυκοπατάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 2 πατάτες μέτριες κομμένες σε κομμάτια
  • 3 καρότα κομμένα σε κομμάτια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
  • (προαιρετικά κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο μαζί με το κρεμμύδι. Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά μας και βραστό νερό ώστε να τα σκεπάσει και να τα ξεπεράσει κατά ένα δάχτυλο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και πάπρικα. Τα αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν καλά. Σβήνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά για να γίνει βελουτέ η σούπα μας με τον χειροκίνητο πολτοποιητή ή εναλλακτικά στο μπλέντερ. Συμπληρώνουμε προαιρετικά 2/3 κούπας κρέμα γάλακτος ή 1 κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο.

tsogka

Leave a Reply