Για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο και υγιεινό ψωμί σίκαλης, θα χρειαστούμε:
Σκεύη / Συσκευές: Μίξερ, Ταψί Φούρνου
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 1,5 ώρα
Χρόνος Ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 3 φρατζόλες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σίκαλης Μύλοι αγίου Γεωργίου
- 500 γρ. αλεύρι ζυμωτό Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 20 γρ. νωπή μαγιά ή 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 20 γρ. αλάτι
- 650 γρ. νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σίκαλης στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά και το νερό.
- Αναμιγνύουμε τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.
- Προσθέτουμε το αλεύρι ζυμωτό και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά γιατί η ζύμη λόγω του αλεύρου σικάλεως θέλει χρόνο για να γίνει εύπλαστη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε το σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Όταν φουσκώσουν οι ζύμες, μετά από 1/2 ώρα περίπου, χωρίς να τις χαράξουμε, τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά
Πηγή: alevri.com