MUFFINS ΑΛΜΥΡΑ, ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

μάφινςΤα μάφινς όλοι τα αγαπούν: είναι νόστιμα, τρώγονται εύκολα και μπορεί κανείς να κάνει άπειρους συνδυασμούς με ό,τι του αρέσει. Είναι τόσο εύκολα που μπορούν να τα φτιάξουν ακόμα και τα παιδιά! Ακολουθούν τρεις πρωτότυπες και πεντανόστιμες συνταγές. Προτείνουμε να ψήσετε τα μάφινς σε φορμάκια σιλικόνης που ξεφορμάρονται χωρίς καθόλου κόπο. Προσοχή: Δεν γεμίζουμε τα φορμάκια ως επάνω γιατί τα μάφινς θα φουσκώσουν και θα ξεχειλίσουν.

Μάφινς αλμυρά με λαχανικά και παρμεζάνα

Υλικά

2 πατάτες βρασμένες
1 κούπα γλυκιά κολοκύθα βρασμένη σε κύβους
2 καρότα βρασμένα
2 κολοκύθια βρασμένα
½ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (το κόβουμε πολύ ψιλό με το ψαλίδι) 
140 ml κρέμα γάλακτος
½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι + 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο  

Εκτέλεση: Λιώνουμε τα λαχανικά με πιρούνι, ή με το ειδικό εργαλείο, ή στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα, τα αυγά, το σχοινόπρασο, την παρμεζάνα, αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρει η επιφάνεια χρυσαφί χρώμα.  

Σοκολατένια μάφινς με μπανάνα

Υλικά

350 γρ. ζάχαρη
245 γρ. αλεύρι
75 γρ. κακάο σκόνη χωρίς ζάχαρη
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ.γ. σόδα φαγητού
½ κ.γ. αλάτι
2 αυγά
2 μπανάνες ώριμες, λιωμένες
240 ml χλιαρό νερό
120 ml γάλα
120 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα πρώτα έξι υλικά. Ανακατεύουμε στο μπολ του μίξερ τα υπόλοιπα έξι υλικά και έπειτα προσθέτουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα τα υλικά που βάλαμε στο πρώτο μπολ. Μοιράζουμε σε φορμάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Μάφινς με καρότο, χωρίς γλουτένη

Υλικά

2/3 κούπας ελαιόλαδο
6 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (τη βρίσκουμε στα βιολογικά)
2 κούπες καρότο τριμμένο
1 κούπα λιναρόσπορο μουλιασμένο σε νερό
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
1 ½ κούπα αλεύρι από κεφίρ + 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση: Ρίχνουμε ένα ένα, με τη σειρά που αναγράφονται, τα υλικά στο μπλέντερ ανακατεύοντας συνεχώς στη μέτρια ταχύτητα και στο τέλος στη δυνατή, αφού τα έχουμε ρίξει όλα. Μοιράζουμε σε φορμάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-25 λεπτά.

Leave a Reply