ΘΕΛΩ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

spaghettiTα μακαρόνια αποτελούν πιθανότατα την πιο αγαπημένη τροφή των παιδιών. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά είναι και μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούν να καταναλώσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι σάλτσες που θα συνοδεύουν κάθε είδους μακαρόνια δεν θα είναι γεμάτες βούτυρα, μπέικον, κρέμες και κάθε είδους λιπαρά που στο τέλος θα αδρανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό όλα τα προτερήματα των ζυμαρικών.

Επίσης τώρα πια είναι πανεύκολο να βρούμε και ζυμαρικά ολικής άλεσης στα supermarkets, τα οποία δεν διαφοροποιούνται σοβαρά σε επίπεδο γεύσης και προσθέτουν πάρα πολλά στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας.

Για να διευκολύνουμε τη διαδικασία καλό είναι να έχουμε πάντα στην κατάψυξή μας μια σάλτσα ντομάτας και στα συρτάρια της κουζίνας μας δυο τρεις διαφορετικές επιλογές από ζυμαρικά. Τέλος, τα ζυμαρικά μπορούν εύκολα να διατηρηθούν στο ψυγείο βρασμένα για τρεις ημέρες, κι αυτό μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Για 4 μερίδες

μακαρόνια

  • 1/2 κιλό λαχανικά ανάμεικτα κομμένα σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζωμός φρέσκος λαχανικών ή ένα ζελέ λαχανικών έτοιμο από το supermarket
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι ξηρό θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • Τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κιλό φιογκάκια

Σε μια κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαζέψει η σάλτσα. Την ώρα που ετοιμάζουμε τη σάλτσα βράζουμε τα φιογκάκια. Βγάζουμε τα λαχανικά από τη φωτιά και προσθέτουμε παρμεζάνα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΨΗΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ
Για 4 μερίδες

  • 1/2 κιλό σπαγγέτι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά ζαράκια
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 1/2 μπρόκολο μετρίου μεγέθους
  • 1/4 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές καρύδια καθαρισμένα
  • 1 κούπα φρέσκια μυζήθρα
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Τριμμένη παρμεζάνα
  • Ελαιόλαδο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Την ώρα που το νερό ζεσταίνεται κόβουμε το μπρόκολο σε κομμάτια-«λουλούδια», περίπου 3 με 4 εκατοστά. Το προσθέτουμε στο νερό μόλις αρχίσει να κοχλάζει και το βράζουμε για περίπου 4 λεπτά. Το βγάζουμε, το σουρώνουμε και το κρατάμε σε ένα πιάτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε φέτες και την απλώνουμε μαζί με το μπρόκολο και το κρεμμύδι πάνω σε ένα ρηχό ταψί. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλατοπίπερο και κανέλα. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ σπάμε το καρύδι σε κομμάτια και το απλώνουμε πάνω στα λαχανικά. Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά. Το βγάζουμε και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν ελαφρά. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα, το τριμμένο τυρί όσο θέλουμε, και τον μαϊντανό μαζί με μπόλικο ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τα ψητά λαχανικά στο μπολ με το τυρί και ανακατεύουμε ξανά. Χωρίζουμε τα μακαρόνια σε τέσσερα πιάτα και μοιράζουμε πάνω τους σε ίση ποσότητα το μείγμα του τυριού με τα λαχανικά.

Leave a Reply