ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

τσουρέκιΗ ευωδιά των φρεσκοψημένων τσουρεκιών στο σπίτι της γιαγιάς, κάθε χρόνο τις ημέρες λίγο πριν από το Πάσχα, είναι μνήμη βαθιά χαραγμένη στο μυαλό αλλά και στην καρδιά μου. Τώρα πια τα τσουρέκια μάς τα φτιάχνει η μητέρα μου κάθε χρόνο και τα περιμένουμε πώς και πώς να τα φέρει από τη Θεσσαλονίκη. Αφράτα, μυρωδάτα και όσο περνάνε οι μέρες τόσο πιο νόστιμα γίνονται! Μαζί με την καλή της φίλη Στέλλα μαζεύονται σε ένα σπίτι και φτιάχνουν όλη την ημέρα τσουρέκια και κουλουράκια πασχαλινά. Κουλουράκια τόσο τραγανά και μυρωδάτα που δεν χορταίνεις να τα τρως, και προπαντός εύκολα. Μοιράζονται μαζί μας αυτές τις δύο πετυχημένες συνταγές, που δεν θέλουν πολύ κόπο και σίγουρα θα αγαπήσει όλη η οικογένεια. Καλό Πάσχα.

κουλουράκια πασχαλινά

Συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά της Στέλλας 

Υλικά

250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
3 αυγά
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 500 γρ.)

Εκτέλεση: Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να μαλακώσει και να γίνει άσπρο. Προσθέτουμε τις βανίλιες συνεχίζοντας το χτύπημα και έπειτα τα αυγά μέχρι να ανακατευτούν καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για ζύμωμα, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Προσοχή: Θέλουμε να πετύχουμε μία αφράτη, μαλακή ζύμη και τη ζυμώνουμε ίσα ίσα μέχρι που να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 20 λεπτά.

pasxalino_tsoureki

Συνταγή για τσουρέκια της γιαγιάς Λένας 

Υλικά

2 κύβους νωπή μαγιά
2/3 ποτηριού χλιαρό νερό
130 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (κίτρινη συσκευασία)
140 γρ. γάλα
350 γρ. ζάχαρη
4 αυγά και 1 κρόκο για το άλειμμα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
180 γρ. φρέσκο βούτυρο (πρόβειο)
1 φλ. καφέ αραβοσιτέλαιο
½ κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι κακουλέ κοπανισμένο
½ φλ. καφέ μαχλέπι
4 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί να γίνει σκόνη
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (κίτρινη συσκευασία)
Φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Ρίχνουμε σε μία λεκανίτσα τα τρία πρώτα υλικά, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος, αφού την έχουμε σκεπάσει. Αυτό μπορεί να γίνει και στον φούρνο, τον οποίο έχουμε ανάψει σε μέτρια θερμοκρασία για να ζεσταθεί και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, αφού τον έχουμε σβήσει. Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη να λιώσει και αφού κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αρωματικά και το αλάτι. Ανοίγουμε λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά, το μείγμα του γάλακτος και λίγο λίγο το χλιαρό βούτυρο, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ζυμώματος. Αφού ενώσουμε καλά όλα τα υλικά, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω με κουβέρτα και τοποθετούμε και πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Πλάθουμε έπειτα τα τσουρέκια μας και τα αφήνουμε και πάλι επάνω στο ταψί μας μέχρι να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νεράκι και προσθέτουμε από πάνω φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

tsogka

Leave a Reply