ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑ

Το παιδικό πάρτι έχει ιδιαίτερη σημασία και για τα παιδιά και για τους γονείς. Αλλά από τη μια, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες, τα πάρτι μοιάζουν με «βιομηχανία» ανάπτυξης και μετάδοσης ιώσεων, και από την άλλη εξοικειώνουν τα παιδιά μας με μια σειρά από τροφές τις οποίες σχεδόν όλοι οι γονείς αποφεύγουμε στις συνθήκες της καθημερινότητάς μας. Αυτό γιατί συνήθως στα παιδικά πάρτι η εύκολη λύση είναι το catering κι έτσι, δυστυχώς, το φαγητό είναι συνήθως μια μεταφορά του «ετοιματζίδικου» στο παιδικό πιάτο, ή των «σουπερμαρκετικών» εκδοχών της παιδικής τροφής.
Είναι αλήθεια ότι η προετοιμασία ενός μενού για πολλά παιδιά με υγιεινές προεκτάσεις έχει μια εγγενή δυσκολία, ιδιαίτερα στο επίπεδο της παρουσίασης, όμως, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι στο παιδικό πάρτι το παιδί μας θα μάθει πολλές νέες τροφές, κάθε έξτρα προσπάθεια αποκτά ιδιαίτερη αξία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συνταγές για παιδικό φαγητό για αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές των παιδιών.

ΠITAKIA ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Για 15 τεμάχια
Προετοιμασία: 24 ώρες
Εκτέλεση: 40′

Υλικά

  • 1 συσκευασία σφολιάτα κατεψυγμένη, 2 φύλλα,
  • 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο,
  • 1 αυγό χτυπημένο

Και για τη γέμιση:

  • 200 γρ. φρέσκια μυζήθρα,
  • 2 κρόκους αυγού,
  • 5 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα,
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας,
  • 1  κουταλάκι μέλι,
  • 200 γρ. τυρί γκούντα,
  • λίγο πιπέρι

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε αποψύξει τη σφολιάτα στο ψυγείο. Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και απλώνουμε τις σφολιάτες. Κόβουμε το ένα φύλλο σε 15 στρογγυλά τεμάχια περίπου 7Χ7 εκ. το καθένα και το δεύτερο φύλλο σε 15 κύκλους 7,5Χ7,5 εκ. Στον μεγαλύτερο κύκλο βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και το καπακώνουμε με το μικρότερο κομμάτι σφολιάτα. Βρέχουμε τις άκρες της σφολιάτας με λίγο νερό, γυρνάμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω από το μικρότερο και με ένα πιρούνι σφραγίζουμε τα πουγκάκια. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήνουμε τα πουγκιά για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να φουσκώσει καλά.

ΠΙΤΣΑ ΣΕ ΜΠΑΓΚΕΤΑ

Για 24 τεμάχια
Προετοιμασία: 1/2 ώρα
Εκτέλεση: 20′

Υλικά

  • 250 γρ. ντοματίνια,
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο,
  • 2 κουταλιές ντοματοπελτέ,
  • 1 κούπα μοτσαρέλα φρέσκια,
  • 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα,
  • 1 κουταλάκι ρίγανη,
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένη γαλοπούλα καπνιστή,
  • πιπέρι,
  • 1 μπαγκέτα λεπτή

Κόβουμε την μπαγκέτα κατά μήκος στη μέση και με το χέρι μας αφαιρούμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τεμαχίζουμε τη μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και σ’ ένα μπολ τα αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη γαλοπούλα, τη μοτσαρέλα, τη γραβιέρα, το πιπέρι και τον ντοματοπελτέ. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα της ντομάτας πάνω στην κοιλότητα της μπαγκέτας και τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 15 λεπτά. Κόβουμε το κάθε κομμάτι μπαγκέτα σε 12 τεμάχια και τα σερβίρουμε.

ΣΤΙΚ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΕ ΦΥΛΛΟ

Για 8 τεμάχια
Προετοιμασία: 1 ώρα
Εκτέλεση: 30′

Υλικά

  • 2 μπανάνες σχετικά ώριμες,
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα,
  • 150 γρ. ζάχαρη,
  • 1/4 κουταλάκι κανέλα τριμμένη,
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο,
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο,
  • 4 φύλλα κρούστας,
  • 2 κουταλιές μέλι,
  • 2 κουταλιές Quaker νιφάδες

Κόβουμε τις μπανάνες κατά μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες, σε 8 τεμάχια την καθεμία. Σε ένα κατσαρολάκι και σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και το κατεβάζουμε από το μάτι. Στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μπανάνες με τα καρύδια, τη ζάχαρη, το Quaker, την κανέλα και το γαρίφαλο με αρκετή προσοχή ώστε να μη σπάσουν οι μπανάνες. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε κομμάτι φύλλο με λίγο βούτυρο και στην αρχή του τοποθετούμε ένα κομμάτι μπανάνα και λίγο από το υπόλοιπο μείγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπανάνες έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε 8 δάχτυλα σύνολο. Τοποθετούμε τα δάχτυλα σε ένα ταψί και μετά στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμειγνύουμε το βούτυρο που περίσσεψε με το μέλι. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε το μείγμα του βουτύρου με το μέλι πάνω στα δάχτυλα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και τα γυρνάμε για να ψηθούν το ίδιο και στην κάτω πλευρά για επιπλέον 7 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

ΥΓΙΕΙΝΑ «NUGGETS» ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Για 6 τεμάχια
Προετοιμασία: 1 ώρα
Εκτέλεση: 40′

Υλικά

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος,
  • 2 αυγά,
  • 2 κουταλιές ξινόγαλο,
  • 3 κούπες κορνφλέικς χωρίς ζάχαρη,
  • πιπέρι

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια μπουκίτσες. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το ξινόγαλο. Στο μπλέντερ χτυπάμε ελαφρά τα κορνφλέικς, έτσι ώστε να μη γίνουν σκόνη, τα μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι. Βουτάμε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου μία μία στο μείγμα του αυγού και στη συνέχεια μέσα στα κορνφλέικς. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, βγάζουμε το ταψί από
το ψυγείο και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 30 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε και να τα τηγανίσουμε.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΟΡΝΦΛΕΪΚΣ

Για 25 τεμάχια
Προετοιμασία: 1/2 ώρα
Εκτέλεση: 40′

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλο,
  • 1/2 κούπα κορνφλέικς, αν μπορείτε χωρίς ζάχαρη,
  • 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα,
  • 1 αυγό χτυπημένο,
  • λίγο πιπέρι

Και για τη σάλτσα

  • 1/2 κούπα χυμός λεμόνι,
  • 1/4 κούπα μουστάρδα,
  • 2 κουταλιές μέλι,
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο

Για να προετοιμάσουμε τη σάλτσα αναμειγνύουμε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα. Με το χέρι μας τρίβουμε αρκετά τα κορνφλέικς και τοποθετούμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά. Με το χέρι αναμειγνύουμε πολύ καλά και στη συνέχεια σχηματίζουμε 25 μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ταψί. Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι ν’ αποκτήσουν βαθύ ρόδινο χρώμα. Τα σερβίρουμε με τη σάλτσα.

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Για 18 τεμάχια
Προετοιμασία: 1/2 ώρα
Εκτέλεση: 20′

Υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι φαρίνα,
  • 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη,
  • 1 κούπα μανούρι,
  • 1/2 κούπα καρύδι χοντροκομμένο,
  • 1 αυγό χτυπημένο,
  • 1/2 κούπα γάλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το οποίο κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά, εκτός από το γάλα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε το γάλα και με το χέρι μας ζυμώνουμε καλά το μείγμα, το οποίο θα έχει μια κολλώδη μορφή – αλλά αυτό μη σας ανησυχεί. Παίρνουμε μια φόρμα με τουλάχιστον 18 μικρά φορμάκια στο εσωτερικό της ή, εναλλακτικά, 18 μεταλλικά φορμάκια, και μοιράζουμε τη ζύμη. Ψήνουμε για 10 λεπτά και βγάζουμε από τον φούρνο. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά και τα βγάζουμε από τις φόρμες. Σερβίρουμε αμέσως.

ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕ ΠΙΤΑ ΑΠΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Για 16 τεμάχια
Προετοιμασία: 1/2 ώρα
Εκτέλεση: 15′

Υλικά

  • 4 πίτες για σουβλάκι,
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη,
  • 4 μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις πίτες με το ελαιόλαδο. Απλώνουμε το τυρί πάνω στις πίτες και στη συνέχεια τα μανιτάρια. Κόβουμε την κάθε πίτα σε τέσσερα κομμάτια και τις τοποθετούμε στον φούρνο, απευθείας στη σχάρα. Τις ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Leave a Reply