ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ: Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στον χώρο του παιδικού θεάτρου, το «Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο», μια δημιουργία των Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου, αποχαιρετά τους θεατές την Κυριακή 14 Μαΐου με μια τελευταία παράσταση και ένα «Παπούτσι Πάρτυ» με μουσική, χορό, dj και μια ψηφοφορία για τη στέψη του βασιλιά και της βασίλισσας. Η παράσταση που χαρακτηρίστηκε «διαμάντι στις στάχτες» και «θεατρικό δώρο», βασίστηκε σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου και παρουσιάστηκε για δύο σεζόν στο θέατρο Πόρτα. Το έργο ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας σύγχρονης ματιάς στο μύθο της Σταχτοπούτας και μίλησε για τον αγώνα για ανεξαρτησία, τη νίκη πάνω στα στερεότυπα, την υπέρβαση των προσωπικών ορίων κι έναν έρωτα που έρχεται να λυτρώσει από τα προσωπικά δεσμά. Το Τaλκ συνάντησε για δεύτερη φορά τη σκηνοθέτιδα Σοφία Πάσχου και μίλησε μαζί της για την επιτυχία της παράστασης. 

Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο

Σοφία, τα είχαμε πει όταν ξεκίνησε η παράσταση, τα ξαναλέμε και τώρα. Πες μου με μια λέξη τι σου αφήνει ως αίσθηση το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο»

Συγκίνηση.

Όταν ξεκινήσατε, περιμένατε ότι η παράσταση θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό; Τι κατά τη γνώμη σου την έκανε τόσο ξεχωριστή;

Όχι δεν το περιμέναμε. Ξέραμε ότι είναι μια καλή παράσταση, γιατί στο διάστημα των προβών παίξαμε, γελάσαμε, απογοητευτήκαμε, συγκινηθήκαμε και τελικά βρήκαμε κάτι με το οποίο όλοι συνδεθήκαμε.

Σας τρόμαξε η μεγάλη επιτυχία της παράστασης; 

Ήταν μόνο ενα ευχάριστο κίνητρο.

Γιατί επιλέξατε να σταματήσετε και δεν συνεχίζετε για τρίτη σεζόν; Νομίζω ότι πάλι sold out θα ήσασταν…

Όταν ένας κύκλος κλείνει, το καταλαβαίνεις και πρέπει να το σεβαστείς. Κλείνει κάτι για να ανοίξει κάτι άλλο.

Ποια ήταν η αγαπημένη σου σκηνή; Και ποια η αγαπημένη σκηνή του κοινού;

Δύσκολο να ξεχωρίσω κάτι από το όλο. Αυτό που σίγουρα κρατάω είναι το «η μαγεία δεν κρατάει για πάντα». Κι αν χαθεί πρέπει εσύ να κάνεις κάτι για να την καλέσεις. Δυσκολεύομαι να μιλήσω εκ μέρους του κοινού. Καθένας ταυτίζεται με κάτι διαφορετικό.

Ποιο ήταν το πιο ευτράπελο που συνέβη κατά τη διάρκεια των παραστάσεων;
Αυτή είναι μια ερώτηση που είναι καλύτερο να απαντηθεί από τους ηθοποιούς. Αυτό που εγώ θυμάμαι είναι ότι κάηκε ένας προβολέας πάνω από τα κεφάλια των ηθοποιών. Πολλά μικρά κομμάτια έπεσαν στην πλατφόρμα και τα παιδιά στο κοινό ενθουσιάστηκαν, γιατί έμοιαζε με μαγικό. Οι υπόλοιποι πάντως τρομάξαμε.
Δεχτήκατε αρνητικές κριτικές από θεατές, κι αν ναι πού βασίστηκαν; 
Ήταν λίγες. Θυμάμαι ότι μια οικογένεια έφυγε θιγμένη θεωρώντας ότι οι άντρες δεν πρέπει να παίζουν γυναικείους ρόλους.
Είναι εύκολο να εξαφανιστούν ή έστω να μειωθούν τα στερεότυπα από το παιδικό θέατρο; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, είναι λίγοι οι σκηνοθέτες που τολμούν; 
Δεν ξέρω, αν είναι εύκολο, είναι πάντως ευθύνη μας να μην αντιμετωπίζουμε τα παιδιά σαν κάτι «ειδικό».
Σας φοβίζει το μέλλον σας ως ομάδας στο παιδικό θέατρο αφού ανεβάσατε τόσο ψηλά τον πήχη, τόσο με τον «Μπαλ στον Αέρα», όσο, και κυρίως, με το «Πιάνω Παπούτσι»; 
Μας φοβίζει ότι δεν υπάρχει καμιά στήριξη από κανέναν φορέα για να συνεχίσουμε. Αυτός είναι ο μόνος φόβος, το πώς θα κρατηθούμε.
Παιδικό θέατρο ή θέατρο ενηλίκων; Και γιατί; 
Θέατρο γενικά. Αφήγηση ιστοριών που μας κινούν.

Πληροφορίες: 

Μέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 14/5 στις 15:00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)

Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, τηλ.: 210 77 11 333, www.porta-theatre.gr

Διαβάστε περισσότερα για τους συντελεστές της παράστασης εδώ.

Leave a Reply