Advertisement

Η ΝΑΝΤΙΑ ΔΡΑΚΟΥΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΜΠΙΝΓΚ» ΤΗΣ

Νάντια ΔρακούλαΗ συγγραφέας Νάντια Δρακούλα μιλάει στο Τaλκ με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Κάμπινγκ. Τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί», από τις εκδόσεις Πατάκη.

-Καλησπέρα Νάντια! Εγώ σε ξέρω, αλλά δεν ξέρω αν σε ξέρουν και όλοι μας οι αναγνώστες! Οπότε, καταρχάς, πες μας με λίγα λόγια ποια είσαι, τι έχεις κάνει μέχρι σήμερα και τι κάνεις αυτή την περίοδο. Για τα μελλοντικά σου σχέδια θα σε ρωτήσω λίγο αργότερα!

Χμμ, είναι πάντα άχαρο να πρέπει να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, πολύ περισσότερο όταν τα έργα και οι ημέρες σου είναι δαιδαλώδεις. Εγώ ξεκίνησα την πορεία μου ως δικηγόρος με ειδικότητα στην πνευματική ιδιοκτησία, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσα για θέματα πολιτιστικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Κάποια στιγμή με τη δικηγορία χωρίσαμε τις κλίνες μας και πήρα διαφορετική κατεύθυνση, προς την πολιτιστική παραγωγή και δημιουργία. Αποφάσισα να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα, να ζήσω για ένα διάστημα στη Νέα Υόρκη και να κάνω μαθήματα θεάτρου και σεναρίου εκεί. Εκείνη την περίοδο γεννήθηκε η Τρελλή Ροδιά, μια δημιουργική  εταιρεία αποτελούμενη από συνεργάτες με διαφορετικό καλλιτεχνικό background, αλλά κοινή αισθητική και δημιουργήσαμε θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και όχι μόνο. Έτσι ξεκίνησα να γράφω θεατρικά έργα για παιδιά αλλά και στη συνέχεια για ενήλικες, όπως το Σχοινάκι, που ανέβηκε φέτος στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα για χρόνια δουλεύω συχνά σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές όπως ήταν φέτος η σειρά ντοκιμαντέρ, “Αυτοί Που τόλμησαν” για το Cosmote History.

-Το βιβλίο σου «Κάμπινγκ. Τρία παιδιά και ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Όμως, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ εν είδει μουσικοθεατρικής αφήγησης με ζωντανή μουσική, προβολή βίντεο και διαδραστικά παιχνίδια. Το έγραψες ως θεατρικό; Ως βιβλίο; Ποια είναι η ιστορία της συγγραφής του;

Ναι, πριν από δυο χρόνια είχα την ιδέα να στήσω μια παράσταση μουσικοθεατρική που να έχει θέμα την αειφορία και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε σχέση με την αντίληψη των παιδιών. Τότε είχα γράψει μόνο ένα μέρος της ιστορίας, το είχαμε προτείνει στο Νιάρχος και συνεργαστήκαμε ώστε να παρουσιαστεί μια παράσταση με αφήγηση, ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένα χρόνο μετά οι εκδόσεις Πατάκη ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία του Κάμπινγκ και έγραψα το βιβλίο.

camping

-Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για το στόρι του Κάμπινγκ; Ποια είναι τα τρία παιδιά; Ποιος ο σκύλος; Ποιο το μυστηριώδες νησί; Πώς το κατακτούν και το κάνουν δικό τους;  

Στο «Κάμπινγκ» τρία πολύ ταλαντούχα και γοητευτικά παιδιά, ο Λέλος, η Αφροδίτη και η Μπιάνκα, παρέα με το σκύλο το Μπελά παραθερίζουν σε ένα πολύ δημοφιλές Κυκλαδονήσι, -το οποίο κάποιοι αναγνώστες πιθανώς να αναγνωρίσουν- στο σπίτι της γιαγιάς τους. Όμως βαριούνται οικτρά και μια μέρα τους καρφώνεται η ιδέα να δανειστούν μια βάρκα και να κατακτήσουν το απέναντι ακατοίκητο νησάκι, όπερ και πράττουν. Στο νησί τους όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Έχουν μόνο τις δυνάμεις τους και τα εφόδια της φύσης για να τα καταφέρουν (άντε και τις πίτες της γιαγιάς τους). Έχουν όμως και ένα μυστηριώδη σύμμαχο ο οποίος τους στέλνει μηνύματα-γρίφους σε μπουκαλάκια για το πώς να εκμεταλλευτούν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να τα βγάλουν πέρα. Τα παιδιά όντως μαθαίνουν πράγματα και ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους. Θέλουν όμως και να ανακαλύψουν το μυστηριώδη σύμμαχό τους. Όπως καταλαβαίνεις πρόκειται και για μια ιστορία μυστηρίου προς εξιχνίαση. Με αρκετές πινελιές χιούμορ κατά τη συγγραφέα… Το Κάμπινγκ είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο, τη Μυστηριώδη Νήσο του Ιουλίου Βερν.

-Και το δικό μου αγαπημένο παιδικό βιβλίο ήταν η Μυστηριώδης Νήσος! Γι’ αυτό, μάλλον μου άρεσε τόσο και το «Κάμπινγκ». Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Πώς συνεργάστηκες με την εικονογράφο, την Χρύσα Χουλιάρα; Την κατεύθυνες εσύ ή την άφησες να δημιουργήσει ελεύθερα τα σκίτσα της;

Η Χρύσα Χουλιάρα ή κατά κόσμον Kaascat είναι ένα μεγάλο ατού του Κάμπινγκ. Πρόκειται για μια πολύ ταλαντούχα εικαστικό με την οποία έχω τη χαρά να συνεργάζομαι τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που γνωρίζω και δεδομένου ότι το χιούμορ μας και η αισθητική μας επικοινωνούν το γλυκό έδεσε. Η Χρύσα από την πρώτη στιγμή κατάλαβε το όραμά μου για το Κάμπινγκ και το έντυσε με το δικό της καλλιτεχνικό στίγμα. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία αφού το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου εικονογραφήθηκε σε ξένες χώρες όπου ζει και ταξιδεύει η Χρύσα. Καθημερινά δουλεύαμε σε skype calls Ελλάδας-Ελβετίας-Καναδά και Ιταλίας. Η Χρύσα παραλάμβανε κομμάτια του βιβλίου, τα συζητούσαμε, είχε άποψη για το κείμενο και είχα άποψη για τα σχέδια. Λόγω της διαφοράς ώρας συχνά δουλεύαμε αλλόκοτες ώρες με αρκετό κρασί και καφέδες. Το βασικό είναι ότι παρ’όλη την πίεση και το άγχος να βγει το βιβλίο όπως το θέλαμε, παράλληλα το διασκεδάζαμε ιδιαίτερα, αφού από ένα σημείο και μετά οι ήρωες είχαν ζωντανέψει, ζούσαν την δική τους ζωή και μας πήγαιναν οι ίδιοι εκεί που ήθελαν και όχι εμείς, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

– Καταλαβαίνω απόλυτα, τους κάνω εικόνα! Τώρα, η σκέψη σου βασίζεται στο ότι η σχέση μας με τη φύση και τις πηγές της είναι ζωτική και για να την κατανοήσουμε πρέπει να μυηθούμε σε αυτήν από παιδιά. Πόσο εφικτό είναι αυτό στις μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα; 

Φυσικά και είναι εφικτό. Μπορεί να είναι δύσκολο σε τσιμεντουπόλεις σαν την Αθήνα αλλά για να μην την αδικήσουμε και ακόμα και αυτή έχει οάσεις πρασίνου και φυσικά έχει το παραλιακό της μέτωπο που την κάνει μοναδική. Αλλά πάνω απ’όλα  η σχέση μας με τη φύση ευτυχώς δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με τη στενή γεωγραφία της διαμονής μας. Λίγο πολύ όλοι έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και βασικά όλα γύρω μας προδιαγράφουν ένα μέλλον βιώσιμο μόνο μέσα από την εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και των δράσεων που θα υποστηρίζουν τη  συντήρηση και ανανέωση του οικοσυστήματος. Από την ανακύκλωση μέχρι τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθαριότητα σε μια πόλη, σε μια γειτονιά. Και πάνω απ’όλα έχουμε το πιο δυνατό μας όργανο στη διάθεσή μας, την φαντασία μας. Αυτήν ενεργοποιεί το Κάμπινγκ και κάθε βιβλίο.

– Θεωρείς ότι τα σημερινά παιδιά, οι αναγνώστες του βιβλίου σου, θα μπορέσουν ως ενήλικες να ξεπεράσουν τον υπερκαταναλωτισμό, την καταστροφή της φύσης και την κακοποίηση του περιβάλλοντος; Με άλλα λόγια, πιστεύεις ότι η νέα γενιά θα σεβαστεί- επιτέλους- το φυσικό περιβάλλον;

Είμαι αισιόδοξη ως προς αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι μια ανάγκη που σιγά-σιγά γίνεται μέρος της κουλτούρας μας. Και θέλω να πιστεύω ότι η νέα γενιά γονιών, που είναι περισσότερο μορφωμένη και ενημερωμένη, προσανατολίζεται  προς αυτό. Φυσικά σε πολλές χώρες έξω εδώ και χρόνια προπορεύονται σε σχέση με  εμάς, αλλά δεν θα μείνουμε πίσω. Το να μάθεις να πετάς το σκουπιδάκι σου στον κάδο και όχι στην παραλία δεν θα στο διδάξει καταρχήν το σχολείο, η μαμά σου και ο μπαμπάς σου θα το κάνουν δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Τώρα, ως προς τον υπερκαταναλωτισμό δεν ξέρω. Ίσως οι κοινωνίες βρίσκουν ένα τρόπο να αυτορρυθμίζονται με κάποιο τρόπο, σαν τα δάση. Ακόμα και η οικονομική κρίση και η επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων των εξόδων μας να βάζει ένα φρένο. Καλύτερα όμως να είναι φρένο αντίληψης και όχι επιβολής.

– Γιατί θα πρότεινες σε έναν γονιό, που διαβάζει τώρα αυτή τη συνέντευξη, να αγοράσει στο παιδί του το Κάμπινγκ; 

Θα αποφύγω να σου πω «για να μάθει δέκα πράγματα», γιατί πιστεύω ότι απ’ όλα τα βιβλία κάτι μαθαίνεις και επίσης με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να μάθει ένα παιδί κάτι απολαμβάνοντάς το. Θα σου πω κάτι πολύ απλό που μου λένε γονείς που το διάβασαν οι ίδιοι στα παιδιά τους ή τα παιδιά τους. Είναι ένα βιβλίο διασκεδαστικό, καλοκαιρινό, με χαρακτήρες που πιθανώς να σε γοητεύσουν και να τους αγαπήσεις, και που θα θέλεις να τους κάνεις παρέα, να δεις τι θα σκαρφιστούν το επόμενο καλοκαίρι. Και κάτι ακόμα, είναι ένα βιβλίο με πολύ ήλιο, θάλασσα και ελληνικό νησί. Αυτό από μόνο του νομίζω ότι αρκεί.

– Τι θέλεις να γίνει το Κάμπινγκ σου; Να πάει στα σχολεία; Να ταξιδέψει σε βιβλιοθήκες; Να ξαναπάρει τη μορφή μουσικοθεατρικής αφήγησης; Τι θα το κάνεις με τη νέα σχολική σεζόν;

Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν με ενδιαφέρει να γίνει κάτι πέραν του βιβλίου. Πιστεύω ότι είναι μια ιντριγκαδόρικη ιστορία πιτσιρίκων, ενδιαφέρουσα για παράσταση ή ακόμα και για ταινία,- why not think big?- . Και φυσικά θα ήθελα παρά πολύ να μεταφραστεί και να ταξιδέψει έξω. Κάθε βιβλίο μας είναι ένας μικρός έξυπνος ambassador της χώρας μας έξω.

-Και όπως σου είχα πει στην αρχή, ήρθε η ώρα να σε ρωτήσω ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον κι αν ετοιμάζεις κάτι καινούριο! 

Επεξεργάζομαι τη συνέχεια του Κάμπινγκ, ένα σενάριο για μια ταινία μεγάλου μήκους και στήνω με μια ομάδα ένα concept τηλεοπτικής εκπομπής.

-Καλή επιτυχία σε όλα και καλό καλοκαίρι!

Κάμπινγκ. Τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί

Το βιβλίο της Νάντιας Δρακούλα «Κάμπινγκ. Τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Photo Credit: Kostis Sohoritis