ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ IN PROGRESS

Ο Kinitiras Studio διοργανώνει αυτές τις ημέρες το In Progress Feedback Festival με κεντρικό θέμα το παιδί ως ισότιμο πολίτη.

Το Τaλκ μίλησε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα, χορογράφο και σκηνοθέτη Αντιγόνη Γύρα, που μας είπε λίγα λόγια για το Φεστιβάλ:

Φέτος επιλέξαμε το In Progress Feedback Festival να απευθύνεται στα παιδιά. Το θέμα του «Παιδί, Ισότιμος Πολίτης» αντικατοπτρίζει την αντίληψή μας για μια κοινωνία όπου τα παιδιά θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και δίκαια από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άποψη των παιδιών πάνω στη δημιουργική διαδικασία των έργων που απευθύνονται σε αυτά. Ειδικά σε αυτές τις εποχές που με το παιδικό θέαμα ασχολούνται ξαφνικά όλοι (γιατί άραγε;) ανεξάρτητα από το αν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το παιδί ή όχι.
Εκτός από τις παραστάσεις που έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα, στο φετινό φεστιβάλ υπάρχουν παράλληλες δράσεις. Μεταξύ αυτών, ένα εσωτερικό residency στο οποίο φορείς του χορού που ασχολούμαστε με το χορό στην εκπαίδευση κι ονειρευόματε την είσοδο του μαθήματος του χορού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις και να χαράξουμε μια συλλογική πορεία για την επίτευξη αυτού του ονείρου.

Αντιγόνη Γύρα– χορογράφος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα

antigoni

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29/3 το φεστιβάλ φιλοξενεί παραστάσεις με feedback από το κοινό (η είσοδος είναι ελεύθερη) και την κριτική επιτροπή (Δημήτρης Αδάμης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός/ Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα/ Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, δραματουργός, σκηνοθέτης) από τις ομάδες:

CRONOPIO / ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΧΟΥ
ΛΑΘΟΣ / A HUMAN NAMED CHILD
TRAVALA / ΤΡΟΧΑΔΗΝ
ΡΕΤΡΟ / Η ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΙΖΕΛΙ
ΡΟΔΑ / ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα!  Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων μπορείτε να βρείτε εδώ!

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΤΡΟ 

αρχείο λήψης (6)

Η oμάδα ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 με κύριο σκοπό να κάνει θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας. Αποτελείται από την Αγγελική Φράγκου (ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός), την Μαργαρίτα Κυραγιάννη (συγγραφέας και νηπιαγωγός) και την Άννα Μαγουλιώτη (γλύπτρια και θεατρολόγος). Συναντηθήκαμε από τρεις διαφορετικούς χώρους συνδυάζοντας την εμπειρία μας και στοχεύοντας να δώσουμε προσωπικό στίγμα γραφής στο είδος του διηλικιακού θεάματος. Πήραμε το όνομά μας από το απεσπασμένο α’ συνθετικό της γαλλικής λέξης retrospectif που σημαίνει αναδρομικός. Η ακριβής σημασία της λέξης αναδρομικός είναι ”αυτός που γίνεται στο παρόν και αναφέρεται στο παρελθόν”. Η σημασία της λέξης συνδέεται με το μοτίβο και κύριο σκοπό της ομάδας. Ο -ενήλικας- που είμαστε (παρόν) που προσδιορίζεται και φέρει μέσα του -το παιδί- που ήμασταν (παρελθόν). Οι παραστάσεις μας απευθύνονται με σεβασμό στη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το έναν ‘’εν δυνάμει ενήλικα’’, ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται και στην αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα. H ομάδα αναζητά μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους ελληνικούς,θέλοντας να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη διαπολιτισμική επαφή των λαών. Μέσα στους στόχους της ομάδας είναι οι παραστάσεις μας να μπορούν να ‘ταξιδεύουν’. Με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόπους. Είτε είναι κοντά είτε είναι μακρυά. Είτε πρέπει να πάρεις το τρένο είτε το αεροπλάνο. Το Σεπτέμβριο του 2013 η ομάδα ”Θέατρο ΡΕΤΡΟ” είχε την χαρά να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό. Συμμετέχουμε στο In Progress Feedback Festival 2015 επειδή πιστεύουμε στη σημασία και την εφαρμογή της λέξης ‘ισότιμος’ ! (ισότιμος _ εκείνος που έχει ίσα ή ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις κτλ. με άλλον) 

ΟΜΑΔΑ ΛΑΘΟΣ  

Μην έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο έτος της δραματικής σχολής, όπου και γνωριστήκαμε (μεγάλο λάθος), αποφασίσαμε, με αφορμή το φεστιβάλ, να δημιουργήσουμε την ομάδα “λάθος” (αυτό και αν ήταν λάθος). Η ανάγκη  για αποδέσμευση από τα στενά όρια που χαρακτηρίζουν το παιδικό θέατρο μας ώθησε στη δημιουργία μιας πειραματικής devised παράστασης. Οδηγός του όλου εγχειρήματος ήταν η επιθυμία μας να υπερασπιστούμε την χαμένη παιδική αθωότητα, η οποία αποτελεί καταφύγιο σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Εμπνευστήκαμε από ιστορίες παιδιών τόσο από την καθημερινότητα όσο και από την λογοτεχνία οι οποίες συνδυαστικά μας έδωσαν το αποτέλεσμα της παράστασης. Απευθυνόμαστε σε πολίτες-παιδιά άνω των 10 ετών αλλά και σε επίδοξους γονείς. Συνεπώς αποσκοπούμε, μέσω του feedback, στην βοήθεια που θα μας προσφέρει η άποψη τόσο των μικρότερων όσο και των μεγαλύτερων θεατών. Και μην ξεχνάμε το παιδί είναι -και πρέπει να είναι- παιδί.”

ΟΜΑΔΑ CRONOPIO

αρχείο λήψης (4)

Είμαστε οι Cronopio, ζωντανεύουμε με το ξεφύλλισμα των βιβλίων του Χούλιο Κορτάσαρ αλλά και από άλλους συγγραφείς που τον αγαπούν. Για εμάς λένε πως είμαστε αρκετά αυθόρμητοι, αφελείς και συναισθηματικοί. Το σίγουρο είναι πως περιφρονούμε και σιχαινόμαστε την συνήθεια και την βεβαιότητα που συντρίβει την επαναστατικότητα και την ζωντάνια της απλής καθημερινής πράξης. Μας αρέσει να αφήνουμε την μυρωδιά της φαντασίας και των συναισθημάτων να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στο σπίτι. Προτιμούμε να κάνουμε παρέα με αυτόνομες ανθρώπινες υπάρξεις όπως τα παιδιά, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τους μεγάλους. Η παρέα με εκείνα μας έχει κάνει να αντέχουμε να διαφέρουμε, αλλά να είναι αποδεκτό και για αυτά να διαφέρουνε, βαδίζοντας στον δικό τους δρόμο… με κίνηση κι ενσυναίσθηση. Συμμετέχουμε στο In Progress Feedback Festival 2015, διότι μέσα από αυτό το φεστιβάλ, που στηρίζεται στην βοήθεια των θεατών (μικρών και μεγάλων), θα μπορέσουμε να βρούμε τις πιο όμορφες λέξεις και εικόνες για να δώσουμε στους τεχνοκράτες και ορθολογιστές Famas αλλά και στους μακάριους Esperancas*, έναν κόσμο μέσα από την δική μας πιο ζωηρή ματιά.

*Πολέμιοι χαρακτήρες των Cronopio στα βιβλία του Κορτάσαρ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Χριστίνα Βασιλειάδου, Σταυριάννα Δαούτη, Μαρίνα Καραβανάκη, Αλεξάνδρα Πρεδάρη

ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΑ

αρχείο λήψης (2)

Είμαστε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΡΟΔΑ με έδρα την Καρδίτσα. Είμαστε η Δήμητρα Γιοβάνη, Σκηνογράφος, η Ολγα Μητσοπούλου, εκπαιδευτικός, η Έλενα Μεγγρέλη, ηθοποιός, η Μαρία Μπαρμπατσάλου, Θεατρολόγος και η Εμμανουέλα Παπασωτηρίου, δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με πορεία στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης που πιστεύουμε στην βαθιά παιδευτική αξία του θεάτρου. Θεωρούμε ότι το θέατρο μας βοηθά να αντιληφθούμε πιο συνειδητά τη ζωή, το κοινωνικό περιβάλλον και τη θέση μας, τη θέση του ανθρώπου μέσα σ αυτό, πως το διαμορφώνει και πως παράλληλα διαμορφώνεται από αυτό. Με αυτή τη λειτουργία το θέατρο οξύνει την κριτική σκέψη και δημιουργεί κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Γι αυτό επιλέξαμε να κάνουμε θέατρο με τα παιδιά και για τα παιδιά με στόχο να αναρωτηθούμε μαζί τους για όσα τους συμβαίνουν και μας συμβαίνουν, να εντοπίσουμε την στάση  μας απέναντι σε όλα αυτά, να διερευνήσουμε  την κοινωνία που ζούμε.. Γι αυτό επιλέξαμε να στήσουμε τον χώρο μας σε μια μικρή πόλη της επαρχίας, στην Καρδίτσα, πατρίδα των τριών απο εμάς, γιατί εδώ τα ερεθίσματα αναζήτησης και σκέψης, που στέκονται πέρα απο την κυρίαρχη λογική, είναι λιγότερα και γι αυτό οι ανάγκες έκφρασης πιο επιτακτικές. Γι’ αυτό επιλέξαμε να δουλέψουμε με το εργαλείο του εκπαιδευτικού δράματος και του θεάτρου στην εκπαίδευση θέτοντας ερωτήματα που προκαλούν σκέψη και δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και τους προσπαθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο που άρχισε η ΡΟΔΑ μας να κυλάει. Έτσι, λοιπόν, στο χώρο μας λειτουργούν τμήματα θεάτρου παιδιών και εφήβων με βασικό εργαλείο το εκπαιδευτικό δράμα,  παρουσιάζουμε προγράμματα εκπαιδευτικού δράματος σε τάξεις Δημοτικού σε σχολεία της Καρδίτσας αλλά και της περιφέρειας του νομού και ετοιμάζουμε μικρές παραστάσεις μικτών τεχνικών( ηθοποιών, θεάτρου σκιών και κούκλας) για παιδιά και εφήβους με τη λογική της διερεύνησης πάνω σε ερωτήματα που αφορούν στον άνθρωπο και στη θέση του στο κοινωνικό σύνολο. Μια τέτοια παράσταση είναι και Το παιδί και το δέντρο που διερευνά τις μορφές βίας που υπόκειται το παιδί αλλά και κάθε τι διαφορετικό σε μια κοινωνία φοβισμένη και περιχαρακωμένη, σε μια κοινωνία σε κρίση. Αυτή την παράσταση αλλά και όλη τη δουλειά μας θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο φεστιβάλ του Κινητήρα, αναζητώντας την ανατροφοδότηση  μέσα από ανθρώπους ομάδες και δουλειές που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες με εμάς και θα μπορούσαν να είναι εμπνευστές και συνοδοιπόροι μας.

ΟΜΑΔΑ TRAVALA 

αρχείο λήψης (3)

Η λέξη ντράβαλα ετυμολογείται από το παλιό ιταλικό travaglia, που θα πει «κουραστική δουλειά». Όμως, η ετυμολογία της λέξης είναι συναρπαστική, αφού συγγενεύει με τη δουλειά, το ταξίδι και τα βασανιστήρια. Το ιταλικό travaglia, ρήμα travagliare, είναι δάνειο από το γαλλικό travailler που σήμερα σημαίνει δουλεύω, αλλά κάποτε σήμαινε «βασανίζω». (Μην ξεχνάμε και στα ελληνικά: δουλεύω σήμαινε είμαι σκλάβος). Άρα βασικό στοιχείο της ομάδας είναι η δουλειά. οι άλογες πράξεις του Διογένη και  η θεωρία του Ηράκλειτου  ‘ τὸ ἀντίξουν συμφέρον καὶ ἐκ τῶν διαφερόντων καλλίστην ἁρμονίαν ‘. Γεννηθήκαμε ως ομάδα το 2012, έχοντας ως κοινό παρονομαστή  την αγάπη και το μεράκι μας για την τέχνη. Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι το έργο παραμένει μια ενεργή οντότητα στην κοινωνία και τη ζωή, ο καθένας αντλεί από τις γνώσεις του, τα βιώματά του, τους προσωπικούς του προβληματισμούς ή τις ιδιαίτερες κλίσεις του για να δώσει ουσιαστική υπόσταση και συναισθηματικό βάθος. Στόχος μας λοιπόν δεν είναι μόνο η προσωπική έκφραση και ανάδειξη της δουλειάς μας ως ομάδας, αλλά και η δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία μέσα από μια άλλη μας ιδιότητα. Συμμετέχουμε στο In Progress Feedback Festival 2015, διότι ήταν μια πρόκληση το ίδιο το θέμα το οποίο μας ενδιέφερε προσωπικά, η σχέση όχι μόνο του πολίτη αλλά και η δική μας με το παιδί. Το πώς η κάθε ηλικία αντιλαμβάνεται μια δράση. Επιθυμούμε επιπλέον να δημιουργηθεί κάτι καινούριο καθώς και να γνωρίσουμε και συνεργαστούμε με καινούρια  άτομα.

Καλλιτεχνική διεύθυνση-Οργάνωση φεστιβάλ: Αντιγόνη Γύρα, Φλώρα Καλομοίρη

Γραμματειακή υποστήριξη φεστιβάλ: Αγγελική Παύλου

Τεχνική υποστήριξη φεστιβάλ: Παύλος Μαυρίδης

Ευχαριστούμε τις εθελόντριες: Δήμητρα Βλάχου, Πάολα Απαρίσιο, Εξαρμενία Παππά, Εύη Θανέλλα

Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre
Διεύθυνση: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ: 2109248328
info@kinitiras.com
www.kinitirastudio.com
Facebook page: Kinitiras-Studio
Twitter: https://twitter.com/KINITIRAStudio

Leave a Reply