ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΙΝΤΡΙΓΚΑΡΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιάννης ΣαρακατσάνηςΜε αφορμή την παράσταση “Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο”, που θα παίζεται από τις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Γκλόρια, το Τaλκ μίλησε με τον συγγραφέα του θεατρικού κειμένου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Γιάννη Σαρακατσάνη! 

1. Καλησπέρα Γιάννη. Καταρχάς, πώς σου ήρθε η ιδέα για αυτή την παράσταση; Από το 2008 συνεργάζομαι με την εταιρεία επικοινωνίας τη επιστήμης SciCo. Μαζί τους έχουμε κάνει 5 παιδικές παραστάσεις με επιστημονικό θέμα και στόχος μου ήταν πάντα να κάνουμε και μία για τις μεγάλες εφευρέσεις. Αγαπώ την επιστήμη (έχω σπουδάσει και μαθηματικά) και ξέρω πως αν κάποιος ξεπεράσει τα σχολικά τραύματα που μπορεί να έχει με αυτήν, τότε τον περιμένει ένας απίστευτα γοητευτικός και απείρως χρήσιμος χώρος. Με την παράσταση αυτή θέλω να ιντριγκάρουμε τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν την επιστήμη και να δουν ότι όχι απλώς δεν δαγκώνει αλλά είναι ένα υπέροχο παιχνίδι.

2. Περιττό να σου πω ότι τα παιδιά μου, με το που τους ανακοίνωσα τίτλο-θεματολογία ενθουσιάστηκαν. Γιατί νομίζεις ότι οι εφευρέσεις και η ιστορία τους ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους (γιατί κι εγώ ενθουσιάστηκα); Οι εφευρέσεις είναι γοητευτικές γιατί τις φανταζόμαστε σαν συμπυκνωμένες στιγμές όπου ξαφνικά γίνεται ένα «κλικ» στο μυαλό ενός ανθρώπου και η ανθρωπότητα αλλάζει. Χάρη σε μια εφεύρεση, μια δύσκολη διαδικασία γίνεται εύκολη και κάτι αδύνατο γίνεται δυνατό. Όλοι θέλουμε τέτοια «κόλπα» στη ζωή μας και βλέποντας τους εφευρέτες θέλουμε να κλέψουμε την τεχνογνωσία τους.

3. Διαβάζω ότι θα μάθουμε την ιστορία των εφευρέσεων γελώντας και διασκεδάζοντας. Η παράσταση, λοιπόν, θα είναι κωμωδία. Πώς χρησιμοποιείς το χιούμορ, απευθυνόμενος σε παιδιά; Και ως κωμικός ηθοποιός, σου είναι ευκολότερο να παίζεις για ενήλικο κοινό ή για πιτσιρίκια; Νομίζω πως το χιούμορ, στα θεμέλιά του, είναι το ίδιο και για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Όταν το αστείο αφορά μια ανθρώπινη κατάσταση και δεν προσβάλει, τότε όλοι θα γελάσουν. Το κάθε κοινό τώρα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Το ενήλικο κοινό έχει πιο πολλές γνώσεις, περισσότερη πληροφορία και έτσι μπορείς να βρεις πιο εύκολα αναφορές για να φτιάξεις ένα αστείο. Τα παιδιά όμως έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα ως θεατές. Συμμετέχουν 100% στο θέαμα που βλέπουν και αντιδρούν αυθόρμητα. Αν δεν τους αρέσει κάτι, θα το δείξουν αλλά δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Αν στο επόμενο δευτερόλεπτο συμβεί κάτι καλό, τότε θα ξαναμπούν στο θέαμα 100%.

4. Διαβάζω, επίσης, ότι ως διά μαγείας θα μάθουμε. Έτυχε ή πιστεύεις ότι κάθε παράσταση και δη παιδική πρέπει να έχει έναν διδακτισμό (όχι με την κακή έννοια, απαραίτητα); Πιστεύω με πάθος ότι η κάθε παράσταση πρέπει να έχει ένα σημαντικό μήνυμα. Ως καλλιτέχνης οφείλω να έχω να πω κάτι χρήσιμο στον θεατή αλλιώς δεν προσφέρω τίποτα και κάνω θέατρο μόνο για τη ματαιοδοξία μου. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι κρυμμένο καλά μέσα στο αισθητικό περιτύλιγμα της παράστασης ώστε να το λάβει αναίμακτα ο θεατής και να μην γίνει διδακτικό. Ως θεατές τώρα, ειδικά σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, νομίζω πως δε μας παίρνει να χάνουμε δίωρα από τη ζωή μας βλέποντας ασήμαντες παραστάσεις.

5. Ποιοι είναι οι επιστήμονες και ποιες είναι οι εφευρέσεις που θα μας παρουσιάσετε; Στην παράσταση αναφέρονται πάρα πολλές εφευρέσεις και εφευρέτες. Εμείς όμως επικεντρώνουμε σε έξι από αυτούς και δείχνουμε τις ιστορίες τους. Έτσι έχουμε την εφεύρεση του τροχού από έναν ανώνυμο αγγειοπλάστη, της επιστημονικής μεθόδου από τον Θαλή, της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, του τηλεφώνου από τον Μπελ και του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Έντισον. Παράλληλα βλέπουμε και τη διαμάχη του Γαλιλαίου για την κίνηση της γης καθώς και μια μικρή ιστορία από το προσεχές μέλλον.

6. Μίλησέ μας λίγο για τους συντελεστές της παράστασης. Επέλεξα ηθοποιούς (Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη) με τους οποίους έχω ξανασυνεργαστεί και τους εμπιστεύομαι για το χιούμορ και για τις ικανότητές τους. Η δουλειά τους όμως δεν ήταν μόνο να παίξουν στο έργο αλλά και να το συνδημιουργήσουμε, πράγμα που κάναμε στις πρόβες του Ιουνίου. Με τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη που κάνει τα υπέροχα κοστούμια και τα λευκά σκηνικά μας συνεργάζομαι πρώτη φορά και το ίδιο ισχύει και για τους Μάριο Γαμπιεράκη και Χρυσούλα Κοροβέση, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα τρισδιάστατα βίντεο που θα μας ταξιδέψουν στους κόσμους της παράστασης. Με το μουσικό μας Νίκο Τσέκο είχαμε συνεργαστεί πέρσι στον Σέρλοκ Χολμς του θεάτρου Τέχνης. Εκεί κατάλαβα ότι ξέρει να γράφει ωραίες μουσικές από διαφορετικές εποχές και έτσι του ανέθεσα να γράψει περισσότερα από 50 tracks, σε έξι διαφορετικά είδη μουσικής. Τέλος, ο Νίκος Βλασόπουλος έχει φωτίσει πολλές παραστάσεις μου και αποτελεί εγγύηση στον τομέα αυτό αν και η πρόκληση του να φωτίσει ένα λευκό σκηνικό είναι μεγάλη.

7. Η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών δεν έχει γίνει ακόμα. Εσύ ποια πιστεύεις ότι θα είναι; Ή ποια θα ήθελες να είναι; Στα επόμενα 20-30 χρόνια θα γίνουν περισσότερες εφευρέσεις από όσες έχουν γίνει από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Ο κόσμος μας θα αλλάξει με τρόπους που δε μπορούμε να φανταστούμε ακόμα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που περιμένουμε λοιπόν είναι το «singularity». Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι μελλοντολόγοι επιστήμονες και το περιμένουν πριν από το 2050. Τότε λοιπόν η τεχνολογία, που μας συνδέει όλο και περισσότερο, θα καταφέρει να μας συνδέσει πλήρως. Όλοι οι άνθρωποι όλοι του κόσμου θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε επίπεδο συνείδησης! Έτσι η ανθρωπότητα θα μετατραπεί σε μια ενιαία οντότητα και αυτό θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον!

8. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου εφευρέτης; Από όσους εφευρέτες ξέρω και από όσους μελετήσαμε για την παράσταση, αυτός που ξεχωρίζω είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος. Η ιστορία του με συγκινεί γιατί ο Θαλής είναι ο πρώτος άνθρωπος που αναρωτήθηκε, σε έναν κόσμο που δεν ήξερε ακόμα να αναρωτιέται. Ο Θαλής, στο μυαλό μου, είναι ο εφευρέτης του «γιατί;».

9. Αν ήσουν εφευρέτης, τι θα ήθελες να δημιουργήσεις; Θα ήθελα να εφεύρω την τηλεμεταφορά! Αγαπώ πολύ τα ταξίδια και τους προορισμούς αλλά δεν αντέχω τον χαμένο χρόνο της διαδρομής, είτε είναι καράβι, είτε αυτοκίνητο, είτε αεροπλάνο. Ονειρεύομαι λοιπόν μια συσκευή στην οποία δίνεις συντεταγμένες, πατάς το κουμπάκι της και σε μια στιγμή έχεις φτάσει.

10. Τι άλλο θέλεις να μας πεις και δεν στο ρώτησα; Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις 5-6 εφευρέσεις ως τις σημαντικότερες όλων των εποχών και ακόμα δυσκολότερο να επιλέξεις εφευρέτες. Όσο πιο παλιά πηγαίνεις στην ιστορία τόσο πιο πολύ ανακατεύονται τα γεγονότα με τους θρύλους ενώ όσο πλησιάζεις στο σήμερα τόσο η μία εφεύρεση αποτελεί προϋπόθεση της άλλης. Εμείς επιλέξαμε βάσει μηνύματος! Πίσω από κάθε μας εφεύρεση βρίσκεται και ένα, καλά κρυμμένο, μάθημα ζωής.

Εφευρέσεις_1-768x1024

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια γεμίζει φέτος από τους εφευρέτες και τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο! Τα παιδιά γνωρίζουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας, γελώντας και διασκεδάζοντας! Μάλιστα! Και ως δια μαγείας μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν! Μαθαίνουν αβίαστα… διότι η σοφία κρύβεται στην απλότητα!

Οι μικροί θεατές μας θα ταξιδέψουν από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ., σε μια διαδρομή – ύμνο στην ανθρώπινη εφευρετικότητα και στην επιστημονική σκέψη. Με διάδραση, βιντεοπροβολές, μουσική και πάρα πολύ χιούμορ, η παράσταση δείχνει πώς προέκυψαν οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Άλλοτε με το πείραμα και την παρατήρηση και άλλοτε μέσα από τυχαία γεγονότα, όπως π.χ. όταν ένας άγνωστος αγγειοπλάστης πριν από 5000 χρόνια εφηύρε τον τροχό από μία απροσεξία!

Η παράσταση παρουσιάζει τη ζωή των επιστημόνων που άφησαν εποχή με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να παραποιεί την Ιστορία και με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να σκέφτονται. Να σκέφτονται… επιστημονικά!
Όπως έκανε κάποτε ο Θαλής.
Και ο Γουτεμβέργιος.
Και ο Γαλιλαίος.
Και πολλοί άλλοι…
Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων των εποχών; Ε, λοιπόν, κανένας απ’ όσους γνωρίζουμε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι το 2050 η τεχνολογία θα έχει λύσει τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Άρα η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών δεν έχει γίνει ακόμα και επομένως οι μεγαλύτεροι εφευρέτες της ιστορίας είναι ακόμα παιδιά… Τα παιδιά μας!

Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Animation – Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Γκλόρια

Ιπποκράτους 7, Αθήνα

Tηλ. επικοινωνίας:  210 360 0832

Έναρξη παραστάσεων : 14 Οκτωβρίου| Κάθε Σάββατο στις 15:00|Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 €, μειωμένο 10 € (ανέργων, ΑΜΕΑ και εκπαιδευτικών)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-9213310

Για ομαδικές κρατήσεις:  210 5767 193, 210 5752 978, 697 4810 416

Προπώληση εισιτηρίων:
www.viva.grwww.gloriatheater.gr , Viva Kiosk Σύνταγμα, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και στα ταμεία του θεάτρου.

Leave a Reply