ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος κύριος, ζει μια απολύτως… αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται όμως όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός, μαέστρος μιας παιδικής χορωδίας και λάτρης κάθε είδους μουσικής! Ο κύριος Ευδαίμων, ενοχλούμενος από τις μελωδίες και τους πρόσχαρους ήχους του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει μακριά, την  ίδια ώρα που ο νεαρός μαέστρος προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμα και μέσα στην καθ’ όλα αποστειρωμένη και άηχη ζωή του! 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», που ανεβαίνει φέτος για δεύτερη χρονιά, η ομάδα Κοπέρνικος διευρύνει τη συνεργασία της με τη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο με την ολοκαίνουργια μουσικοθεατρική παράσταση «Απαγορεύεται η Μουσική!» Όσο κι αν ο ανατρεπτικός τίτλος της προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, η κεφάτη αυτή παράσταση έρχεται να μας αποδείξει ότι η μουσική είναι παντού. Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έγραψαν μαζί το κείμενο της παράστασης. Ο Άγγελος έγραψε, επίσης, τη μουσική, ενώ η Έμη τους στίχους. Το… πολυμήχανο αυτό ζευγάρι μιλάει στο Τaλκ για τη νέα δουλειά του, που απευθύνεται σε παιδιά 4-9 ετών.  

IMG_9651a

«Απαγορεύεται η μουσική». Τι σας έδωσε την ιδέα να γράψετε αυτό το έργο με τον ανατρεπτικό τίτλο; Θέλαμε από καιρό να γράψουμε ένα θεατρικό που να πραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας και να την παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία της να γίνεται εύκολα αντιληπτή στα παιδιά. Έτσι όταν η Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μάς ζήτησε ένα νέο έργο αρπάξαμε την ευκαιρία και δημιουργήσαμε ένα μιούζικαλ με τον εν λόγω τίτλο.

Ο κύριος Ευδαίμων είναι τόσο… δυσδαίμων που αποφασίζει να απαγορεύσει τη μουσική στην πολυκατοικία του; Ποιον τύπο ανθρώπου θέλατε να προβάλλετε μέσω της περσόνας του και ποιο είναι το «φάρμακο» για τη συμπεριφορά του; Ναι. Ο κύριος Ευδαίμων απαιτεί την ολοκληρωτική απαγόρευση της μουσικής και το πετυχαίνει, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη αντίσταση από τους υπόλοιπους. Έτσι, μέσα σ’ ένα πρωινό, όποιος τραγουδά στο μπάνιο του, σφυρίζει ή παίζει πιάνο είναι ανεπιθύμητος. Προσοχή όμως! Η αυταρχικότητα αυτού του ανθρώπου δεν αποτελεί γνώρισμα «εκ φύσεως» του χαρακτήρα του, αλλά το σύμπτωμα προσωπικών του βιωμάτων: της κοινωνικής του απομόνωσης, της αίσθησης απόρριψης και –πάνω απ’ όλα‒ της απουσίας αγάπης. Στα αίτια αυτά οφείλουμε εμείς –σαν άλλοι γιατροί‒ να εστιάσουμε και να προσαρμόσουμε το «φάρμακο».

Μπορεί ένα θεατρικό έργο να παρακινήσει τους γονείς να βάλουν περισσότερη μουσική στη ζωή τους και να συνειδητοποιήσουν ότι «η μουσική είναι παντού» και κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Μπορεί, όντως, η μουσική να φέρει κοντά εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους; Η μουσική μπορεί να γίνει η αφορμή για να συναντηθούν δύο άνθρωποι ακόμα κι αν φαινομενικά δεν υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσά τους. Η μουσική παρακινεί το συναίσθημα, ενεργοποιώντας τη φιλία, την αδελφικότητα, τη συνεργασία, την άμιλλα.

Το «Απαγορεύεται η μουσική» είναι ένα κωμικό έργο. Είναι εύκολο να κάνεις τα παιδιά να γελάσουν; Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους μεγάλους, δεν έχουν ανάγκη το θέατρο για να γελάσουν. Ούτε δικός μας αποκλειστικός στόχος είναι να τα διασκεδάσουμε. Το χιούμορ στα θεατρικά μας έργα λειτουργεί ως ένα ακόμη μέσο παρακίνησης των μικρών μας φίλων να ταυτιστούν με τους ήρωες της ιστορίας και να τους ακολουθήσουν στο ταξίδι τους. Τι άλλο είναι άλλωστε το χιούμορ παρά μια πιο προσωπική, μια πιο οικεία και ξεχωριστή γλώσσα επικοινωνίας;

_DSC7871b

Μιλήστε μας για τους τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης, που μοιάζουν να έχουν άριστη χημεία μεταξύ τους, αλλά και με τους θεατές τους. Τι πρόσφερε ο καθένας τους στην παράσταση για να… απογειωθεί τόσο ψηλά; Ο Ορέστης Τζιόβας και ο Μιχάλης Κοιλάκος αγκάλιασαν το έργο με μεγάλη αγάπη και έδωσαν όλο τους τον εαυτό στην προετοιμασία του. Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκεις συνεργάτες με τους οποίους να υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Ο Ελισσαίος Βλάχος, πάλι, είναι μια σταθερή και αναπόσπαστη παρουσία στα έργα της ομάδας Κοπέρνικος. Σημαντική όμως για το «δέσιμο» των ηθοποιών υπήρξε και η συμβολή του σκηνοθέτη μας, του Γκάυ Στεφάνου, που εργάστηκε με επιμονή και προσήλωση όλον αυτόν τον καιρό.

Δεύτερο έργο σας μέσα σε δύο χρόνια που παίζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη». Τι ιδιαίτερο έχει αυτή η συνεργασία; Η παράσταση του μικρού Ερμή που ξεκίνησε πέρυσι στη βιβλιοθήκη έδειξε ότι το ζεστό θεατράκι της ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική της ομάδας μας. Γι’ αυτό και φέτος προτείναμε τη διεξαγωγή μια νέας τελείως διαφορετικής παράστασης με πολλή μουσική που να προβάλλει και να τονίζει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα της βιβλιοθήκης. Το «Απαγορεύεται η μουσική» είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση, σε αντίθεση με «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» που βαδίζει σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια του θεάτρου.

Η μουσική της παράστασης είναι εξαιρετική και αυτό φαίνεται και από την αυθόρμητη συμμετοχή, με χορό και τραγούδι, μικρών και μεγάλων! Να περιμένουμε να κυκλοφορήσει και CD; Ναι, ελπίζουμε πως το CD της παράστασης θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες και οι θεατές της θα μπορούν να το προμηθεύονται από το φουαγιέ του θεάτρου.

Τι άλλο κάνετε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας Κοπέρνικος; Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου CD με τραγούδια για παιδιά, σε συνέχεια του πρώτου μας δίσκου «Ο κόσμος ανάποδα» και, φυσικά, ο σχεδιασμός των θεατρικών μας παραγωγών για τη νέα χρονιά.

A3_OUT

Το «Απαγορεύεται η μουσική» παίζεται κάθε Κυριακή στις 15:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Ελισσαίος Βλάχος, Μιχάλης Κοιλάκος
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία-σκηνικά: 
Γκάυ Στεφάνου
Στίχοι: 
Έμη Σίνη
Εισιτήρια:
 €8,00 (παιδικό), €10,00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 17 Μαΐου.

No Responses

Leave a Reply