Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

ερχομός του δεύτερου παιδιούΟ ερχομός του δεύτερου παιδιού. Ξαφνικά ο βασιλιάς χάνει το βασίλειό του. Εκεί που όλοι και όλα είναι στραμμένα επάνω του, ξαφνικά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο δεύτερο παιδί που έχει σαφώς περισσότερες ανάγκες. Το πρώτο παιδί χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, νιώθει παραμελημένο, παραγκωνισμένο. Με απλά λόγια, όπως είπαμε και στην αρχή, νιώθει πως χάνει το βασίλειό του. Ως γνωστόν, η συμπεριφορά των παιδιών είναι άκρως εγωιστική, οπότε το ανώριμο ακόμα παιδί ψάχνει τρόπους για να αμυνθεί.

Τα παιδιά ανεξάρτητα από τις εποχές ήταν και παραμένουν οι μεγαλύτεροι εγωιστές. Ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, ξεκινάει με τη γέννηση ή και πριν από αυτή. Το πρώτο παιδί «παλινδρομεί» σε πρότερα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης κατά Φρόυντ. Έτσι μπορεί να παλινδρομήσει στο στοματικό στάδιο (χρήση μπιμπερό, πιπίλας) ή στο πρωκτικό στάδιο (αδυναμία ελέγχου σφιγκτήρων). Η χρήση τουαλέτας μπορεί να γίνει τιμωρητική και το πρώτο παιδί ενώ έχει ελέγξει τους σφιγκτήρες του, ξαφνικά αρχίζει να έχει μια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, όσον αφορά το θέμα αυτό.

preparing-for-second-baby-landing-315x315

Είναι σημαντική η προετοιμασία του πρώτου παιδιού για τον ερχομό του δεύτερου;

Βεβαίως και είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει να δεχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το δεύτερο. Είναι πολύ συνηθισμένο τα δεύτερα παιδιά να υφίστανται μια επιθετικότητα από τα πρώτα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί από τους γονείς ότι δεν γίνεται ανεκτή καμία κακή μεταχείριση προς το δεύτερο παιδί. Ακολουθούν τα sos της εκπαίδευσης μικρών και μεγάλων:

  • Αν πρόκειται να αλλάξει δωμάτιο το πρώτο παιδί ή να γίνει αλλαγή κρεβατιού, αυτό πρέπει να γίνει πριν τη γέννηση του δεύτερου ώστε τα πρώτα παιδιά να μην αισθανθούν παραμελημένα και ακυρωμένα. Όταν έρθει το παιδί στο σπίτι, κάποιοι συγγενείς και φίλοι θα φέρουν δώρα στο νεογέννητο, είναι σημαντικό οι γονείς να παίρνουν δώρα και στο πρώτο παιδί ώστε να μην αισθάνεται ότι έχει χαθεί το ενδιαφέρον για αυτό.
  • Καλό είναι τα πρώτα παιδιά να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες των γονέων με το δεύτερο παιδί και οι γονείς πρέπει να υπενθυμίζουν στο πρώτο παιδί τα οφέλη που θα έρθουν αργότερα από τη συναναστροφή με το αδερφάκι του. Θα μπορούν να κάνουν παρέα, να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να πηγαίνουν μαζί στις παιδικές χαρές και εκεί να παίζουν με άλλα παιδάκια και θα μπορούν να πηγαίνουν σε παιδικά πάρτι μαζί με τους γονείς τους.
  • Πριν τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μπορεί σύσσωμη η οικογένεια να επισκεφτεί μια άλλη οικογένεια που έχει μωρό, ώστε να δει το πρώτο παιδί πως συμπεριφέρεται η οικογένεια στο μωρό της.
  • Αν υπάρχει φωτογραφικό υλικό από το πρώτο παιδί, καλό θα ήταν οι γονείς να του το δείξουν ώστε να δει πως ήταν το ίδιο ως μωρό.
  • Μια εξάσκηση επάνω σε κούκλες ή η συμμετοχή στην αγορά βρεφικού ρουχισμού μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη διαδικασία για το πρώτο παιδί.

1475130991041

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ερχομός του δεύτερου παιδιού φέρνει αναστάτωση στο πρώτο, όμως η σωστή προετοιμασία θα κάνει πιο ανώδυνη την έλευση του νέου μέλους της οικογένειας στο σπίτι.

2

Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Θα τον βρείτε στο stathisbartzokas.webnode.gr 

Leave a Reply