ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ένα από τα πιο κλασικά ερωτήματα των γονέων είναι το πώς θα καταλάβουν ότι το μωράκι τους μεγάλωσε και χρειάζεται το επόμενο κάθισμα αυτοκινήτου. Η απάντηση είναι απλή, και τα κριτήρια είναι ξεκάθαρα, αλλά η πληροφόρηση εμποδίζεται πολύ συχνά από την παραπληροφόρηση. Όταν η ερώτησή σας αφορά την ασφάλεια των παιδιών σας, είναι σημαντικό να ρωτάτε τους ειδικούς. Διότι δεν είναι σπάνιο ακόμη και ο παιδίατρός σας να μην έχει τις τελευταίες γνώσεις πάνω σε τεχνικά θέματα που ανανεώνονται διαρκώς.

Πότε αλλάζω κάθισμα

Το πρώτο παιδί είναι σε σωστό για το ύψος του κάθισμα, ενώ το δεύτερο όχι (το κεφάλι περισσεύει).

Κανόνες:

-Το κεφάλι του παιδιού πρέπει να είναι ολόκληρο εντός των πλευρικών μαξιλαριών. – Με άλλα λόγια δεν πρέπει να περισσεύει το κεφάλι του από την πάνω πλευρά του καθίσματος. Αν το κεφαλάκι του φαίνεται από το πλάι του καθίσματος, τότε είναι καιρός για το επόμενο στάδιο.

-Οι ζώνες πρέπει να είναι στο ύψος των ώμων – Οι ζώνες του καθίσματος πρέπει να περνάνε πάνω από τον ώμο του παιδιού, και να φτάνουν στο καθισματάκι του, +2 ή -2 εκατοστά από το επίπεδο του ώμου του παιδιού, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση. – Δεν ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να σφίγγουμε πολύ καλά τη ζώνη του καθίσματος, έτσι ώστε να χωράνε maximum 2 δάχτυλα δικά μας μεταξύ ζώνης και παιδιού.

-Το ύψος παίζει ρόλο – Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα γκρουπ των καθισμάτων χωρίζονται βάσει κιλών και ηλικίας. Αυτό άλλαξε, και βάσει του καινούριου κανονισμού i-size, το πρωταρχικό ρόλο τον παίζει το ύψος. Έτσι το πρώτο γκρουπ (Βρεφικό) είναι για παιδιά έως 85 εκ (περίπου 15 μηνών), όπου το κάθισμα κοιτάζει απαραιτήτως προς τα πίσω, το δεύτερο γκρουπ (Νηπιακό) είναι για παιδιά έως 105 εκ ύψος (περίπου 4 ετών), όπου συνίσταται το κάθισμα να κοιτάζει προς τα πίσω, και το τελευταίο γκρουπ (Παιδικό) είναι από 105 εκ μέχρι και 150 εκ (περίπου 11-12 ετών). Μετά τα 150 εκ, δεν απαιτείται ειδικό κάθισμα, αφού η ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για ανθρώπους που έχουν ύψος μεγαλύτερο από 140 εκ.

Rearfacing, αλλά λάθος κάθισμα

Το κάθισμα κοιτάζει προς τα πίσω όπως συνίσταται, αλλά το κεφάλι του παιδιού περισεύει από το κάθισμα.

O Δημήτρης Γιαννακάκης είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός εξειδικευμένος στην παιδική ασφάλεια. Θα τον βρείτε στο safebebe.gr. Εκεί, στην κατηγορία αυτοκίνητο–>Καθίσματα αυτοκινήτου, θα βρείτε κατάλληλα καθίσματα αυτοκινήτου για κάθε ύψος και ηλικία του παιδιού σας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με τη Safebebe και το εξειδικευμένο προσωπικό της θα σας κατατοπίσει αμέσως. Μην ξεχνάτε ότι αν αγοράσετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου από τη Safebebe, κερδίζετε δωρεάν τοποθέτηση και εκμάθηση λειτουργίας στο σπίτι σας (Εντός Αττικής). 

Leave a Reply