25 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΚΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

25 μύθοι και κλισέ για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά που θα κάνετε επιτέλους delete φέτος τις γιορτές για να περάσετε καλά, απλά, με τα παιδιά, σαν παιδιά. 

Χωρίς παρεξήγηση, λατρεύουμε την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Όμως, κάπως αλλιώτικη μοιάζει φέτος η λάμψη των γιορτών, στη σκιά της κρίσης. Ακόμα και ο πάπας, μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, είπε πως «τα φώτα και οι γιορτές των Χριστουγέννων θα μοιάζουν ψεύτικα». Μήπως, λοιπόν, είναι καιρός να κάνουμε μια μικρή… ανασκαφή κάτω από τον σωρό χαρτιών περιτυλίγματος, ζάχαρης άχνης, χρυσόσκονης και φελιζόλ, για να αναζητήσουμε το απλό και ουσιαστικό μήνυμα των γιορτών, απολαμβάνοντας αυτές τις άγιες μέρες με τα παιδιά, σαν παιδιά; Ίσως χρειαστεί να βάλουμε όρια στις υπερβολές μας κάνοντας άμεσα delete σε 25 μύθους και κλισέ που στοιχειώνουν από άλλες εποχές τις οικογενειακές γιορτές.

1. Overdose από στολίδια, η εμμονή να μη μείνει αστόλιστη σπιθαμή στο σπίτι.

Delete Για χριστουγεννιάτικο ντεκόρ πιο μίνιμαλ και λιγότερο πανηγυριώτικο, περιοριστείτε στο δέντρο και σε όμορφες γωνιές απλά στολισμένες. Αφήστε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν με υλικά χειροτεχνίας, συγκεντρώστε σε ένα σημείο πρωτόλεια έργα τους από το νηπιαγωγείο.

2. «Όλα τα παιδάκια λατρεύουν να φωτογραφίζονται με τον Άγιο Βασίλη». Σοβαρά; Τι να πουν κι εκείνα τα δίχρονα που δεν πάνε να καθίσουν στην αγκαλιά του με τίποτα, χαμογελούν μαγκωμένα ή του τραβάνε τη fake γενειάδα κοιτώντας τον στραβά;

Delete Ας βγάλει το ενσταντανέ με τον Santa αυτός που το θέλει πραγματικά, είτε είναι τεσσάρων χρόνων είτε σαράντα…

3. «Πρέπει να φτιάξουμε κουραμπιέδες/μελομακάρονα, για να μυρίσει το σπίτι». Σύμφωνοι, αλλά τι να κάνουν οι μαμάδες που δεν προλαβαίνουν ή δεν έχουν το χάρισμα του Παρλιάρου;

Delete Τίποτα! Σπεύσατε στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς σας και επιδοθείτε με τα παιδιά σε crash test για την ανάδειξη του πιο βουτυράτου κουραμπιέ. Ή βρείτε μια απλή συνταγή για μπισκότα και δώστε στους μικρούς σεφ υλικά και κουπ πατ για να πλάσουν και να φουρνίσετε παρέα αστέρια από γλυκιά ζύμη.

4. Η γεμιστή γαλοπούλα must στο γιορτινό τραπέζι. Το παρδαλό πουλερικό με καταβολές από τους Αζτέκους πρωταγωνιστεί στα χριστουγεννιάτικα family movies αλλά… Κάντε μια πρόχειρη έρευνα και θα δείτε πόσα είναι τα γκουρμέ πιτσιρίκια που δεν βλέπουν την ώρα για τη γέμιση με κουκουνάρι και ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών!

Delete Αν δεν το έχετε να ράβετε ποπούς γαλοπούλας με σακοράφες, αφήστε το για τους ειδικούς (όπως η χρυσοχέρα γιαγιά). Απλοποιήστε τη ζωή σας επιλέγοντας ένα λιγότερο glamorous αλλά αγαπημένο πιάτο των παιδιών, όπως το σνίτσελ από φιλέτο γαλοπούλας, ψητό στον φούρνο, παναρισμένο με θρυμματισμένα πατατάκια!

5. Το τραπέζι του ρεβεγιόν πρέπει να είναι υπερπαραγωγή. Πάλαι ποτέ…

Delete Ζητήστε από τους καλεσμένους, αντί για δώρο, ο καθένας να φέρει τη σπεσιαλιτέ του.

6 «Είναι πολύ μικρός/μεγάλος για να πει τα κάλαντα (μτφ.: ντρέπομαι/βαριέμαι να βγω μαζί του στη γύρα)».

Delete Οργανωθείτε με άλλες μαμάδες ως happening, φορέστε τα κερατάκια σας και συνοδέψτε τα παιδιά διακριτικά στους γύρω δρόμους, ανταλλάσσοντας ευχές με τους ανθρώπους της γειτονιάς. Μετά, μαζέψτε τα παιδιά σε ένα σπίτι, να κάνουν τη δίκαιη μοιρασιά στα κέρματα και να παίξουν.

7.  Τα πολύ πρωινά κάλαντα. Τέτοια πρεμούρα τα οκτάχρονα, μάλλον δεν είναι γιατί δεν κρατιούνται να ψάλουν το «καλήν εσπέραν, άρχοντες» αλλά για να προλάβουν να πάνε πρώτοι στα μαγαζιά της γειτονιάς, προτού τελειώσουν τα ψιλά.

Delete Έθιμο είναι, όχι αρπαχτή. Φέτος πρωτοτυπήστε, βγείτε μαζί τους να τα πουν σούρουπο παραμονής κρατώντας ‒για μοναδική ατμόσφαιρα‒ αναμμένα φαναράκια.

8. Το τεχνητό χιόνι. Παντού, για ‒με το ζόρι White Christmas‒ ενώ άλλα λέει ο υδράργυρος, να χώνεται το φελιζόλ κι ο αφρός κάτω από τον καναπέ, να μην ξεκολλάει ούτε το Πάσχα.

Delete «Ασπρίστε» το σπίτι αλλά με μέτρο, όχι σαν να καταπλάκωσε το καθιστικό σας χιονοστιβάδα των γαλλικών Άλπεων. Ελέγξτε τα υλικά, αν είναι οικολογικά και υποαλλεργικά, αλλιώς δώστε στα παιδιά να «χιονίσουν» το δέντρο με βαμβάκι.

9. Tα λαμπιόνια-υπερπαραγωγή. Όλον τον χρόνο κάνετε κήρυγμα στα παιδιά να σβήνουν το φως βγαίνοντας από το δωμάτιο και, ξαφνικά, τον Δεκέμβριο, ζώνετε το σπίτι με λαμπιόνια που καίνε μια ΔΕΗ, λες και πρέπει το μπαλκόνι σας να είναι ορατό από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Delete Ανάψτε για το καλό στη βεράντα ένα αστέρι, αλλά χωρίς κιτς, ενεργοβόρες φωταψίες ξεπατικωμένες από χριστουγεννιάτικες αμερικανιές.

10. «Πρέπει να περάσουν όλα από τα χεράκια της μαμάς».

Delete Πείτε «απεταξάμην τη Μάρθα Στιούαρτ» και δώστε σαφείς εντολές. Ο μπαμπάς να κόψει ψωμί, σαλάτες, τα παιδιά να βάλουν σερβίτσια και χαρτοπετσέτες, αρκεί να στρωθεί ομαδικά και χαλαρά το τραπέζι, όχι για φωτογράφηση σε ιλουστρασιόν περιοδικό.

11. «Γιορτές είναι, δεν θα φάμε όλοι μαζί;».

Delete Αν κάποιοι φίλοι ή συγγενείς δεν κατεβαίνουν «αμάσητοι» ούτε τις γιορτές, διαλέξτε για συνδαιτυμόνες τους πραγματικά αγαπημένους σε σας και τα παιδιά.

12. «Θα είναι σαν να ξαναζούμε τα παιδικά μας Χριστούγεννα…» Μεγάλες προσδοκίες των μεγάλων που ‒σύμφωνα με μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Κάρντιφ‒ συχνά προσκολλώνται σε αρώματα και γεύσεις των γιορτών, ελπίζοντας να ξανασυνδεθούν με το παιδί μέσα τους.

Delete Μήπως να βγαίνατε λιγάκι από το fb και να παίζατε μαζί του κατάχαμα στο χαλί γέφυρες και βαρελάκι;

 13. «Όλοι πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι».

Delete Βάλτε στο playlist του ρεβεγιόν το «Σε όποιον αρέσουμε» της Δήμητρας Γαλάνη.

14. Θα είμαστε αγαπημένοι 24/7». Σαν σε διαφημιστικό σποτ; Στην αληθινή ζωή, δεν αρκεί τι δείχνει το ημερολόγιο για να καταλαγιάσουν εντάσεις, νεύρα, εκρήξεις θυμού από μικρούς και μεγάλους.

Delete Αποδεχτείτε ότι «αγία οικογένεια» υπάρχει μόνο στη φάτνη, δείξτε κατανόηση, κάντε ανακωχή.

15. «Όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά». Στερεότυπο υπό εξαφάνιση, λόγω κρίσης. Κάποτε έπρεπε να ξενιτευτούμε οικογενειακώς αναζητώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων, χόμπιτ και καλικάντζαρους σε σαλέ, λουσάτα ξενοδοχεία, χιονοδρομικά.

Delete Σπίτι μου σπιτάκι μου, με καλή παρέα, χωρίς μιζέριες.

16. «Όσο πιο ψηλό το δέντρο, τόσο πιο εορταστικό το κλίμα». Ναι, και πιο ακριβό, μπελαλίδικο στο στόλισμα, ρουφήχτρα για μπάλες και λαμπιόνια.

Delete Δείτε με άλλο μάτι το παλιό, μικρό δεντράκι, ως vintage. Το μέγεθος δεν κάνει τη διαφορά στα παιδιά. Σημασία έχει να πάρουν μέρος στο στόλισμα, κρεμώντας μπάλες, φτιάχνοντας αυτοσχέδια στολίδια κι ας μην είναι το τελικό αποτέλεσμα σαν έλατο βιτρίνας.

17. «Θα χουζουρέψουμε!» Πείτε το αυτό στο τρίχρονο που κοπανάει την πόρτα σας για να ανοίξει το δώρο πριν φέξει ή στο μωρό που ακολουθεί το (πολύ πρωινό) βιολογικό ρολόι του.

Delete Βάλτε κανόνες, αν επιτρέπει η ηλικία του παιδιού. Αλλιώς, σηκωθείτε από το κρεβάτι αναπολώντας τα εργένικα χουχουλιάσματα ως το μεσημέρι…

18. Να στείλουμε ευχές με μαζικό email, whatsapp, sms…

Delete Κρύο πράγμα το τσουβάλιασμα φίλων και γνωστών, έστω κι αν λες «χρόνια πολλά».

19. Οι λίστες. Για δώρα, ψώνια, δουλειές, ευχές…

Delete Delete!

20. «Όλοι αγαπάνε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια». Αυτό ξαναπείτε το αφού έχετε ακούσει 7.465.745.628.756 φορές το «Ρούντολφ το Ελαφάκι».

Delete Πλημμυρίστε τις διακοπές με μουσική, αλλά όχι τα άπαντα των Christmas songs ever σαν να είναι το σπίτι εμπορικό κέντρο.

21. «Πρέπει να του πάρω ό,τι μου ζητήσει, πάση θυσία».

Delete Αυτή η έρευνα θα σας ξε-αγχώσει. Οι συγγραφείς του αμερικανικού μπεστ σέλερ «Βγάλτε από την πρίζα τη μηχανή των Χριστουγέννων» επί δύο δεκαετίες συγκέντρωσαν τις απαντήσεις χιλιάδων γονέων σχετικά με το τι θυμούνταν περισσότερο από τις γιορτές όταν ήταν παιδιά. Οι απαντήσεις κατά σειρά: συναισθήματα, τελετουργίες, σχέσεις, δώρα.

 22. «Τα παιδιά θα ανοίξουν τα δώρα τους με ενθουσιασμό». Ναι, ακριβώς όπως στις ταινίες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δείτε κατσούφικα πρόσωπα επειδή «άλλο ζήτησαν κι άλλο έφερε ο Άγιος Βασίλης».

Delete Αντί να εισπράξετε την απογοήτευσή τους ως ενοχή, δείτε την ως ευκαιρία να τους μιλήσετε για το αληθινό νόημα των γιορτών.

23. Το γράμμα στον Άγιο Βασίλη Αν η επιστολή στον αγαπημένο άγιο παύει να είναι τόσο αθώα αλλά καρμπόν περιγραφή του τελευταίου μοντέλου ηλεκτρονικού…

Delete Μήπως να του πείτε ότι ο Άγιος Βασίλειος δώρισε την περιουσία του στους φτωχούς, έρχεται από την Καισαρεία κι όχι από τη χώρα του υπερκαταναλωτισμού;

24. «Έχω πένθος, προβλήματα, κακή διάθεση αλλά πρέπει να δείχνω καλά, για χάρη των παιδιών».

Delete Μην προσποιήστε. Θα το καταλάβουν. Μιλήστε τους ειλικρινά, πάρτε τα αγκαλιά.

25 «Με την καινούργια χρονιά πρέπει να βάλουμε στόχο να…» και άλλα τέτοια ψυχαναγκαστικά που, κάπου στα μέσα Ιανουαρίου ούτε θυμάστε, αλλά σας αγχώνουν κάθε Πρωτοχρονιά.

Delete Αρκετά με τα βαρύγδουπα new year resolutions, σαν τις από Δευτέρα δίαιτες.

Leave a Reply