ΠΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ

Σε εποχές που η χώρα μας γίνεται συχνά αρνητικό πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο, που θεωρείται έως και επικίνδυνος τουριστικός προορισμός, έρχεται ένας ηθοποιός, παγκόσμιου βεληνεκούς, με το παράσημο του σταρ στο πέτο, τη λάμψη του περιζήτητου χολιγουντιανού αστέρα, τα τρία Όσκαρ στο τσεπάκι και τη διεθνή αποδοχή για το ταλέντο του, για να μας κάνει λίγο να αναθαρρήσουμε. Ο λόγος φυσικά για τον Ντάνιελ ντέι Λιούις, αυτόν τον φοβερό Ιρλανδό ηθοποιό, που έχει κάνει το ραντεβού του στην Αθήνα προτεραιότητα στην πραγματικά ασφυκτική ατζέντα του.

Ο «Λίνκολν» στην Αθήνα
Με όρους θρησκευτικής συνέπειας, ο Ντέι Λιούις έχει παραστεί σε έξι πρεμιέρες ταινιών του στην Αθήνα. Είναι ούτως ή άλλως σημαντική η παρουσία του κάθε φορά στα μέρη μας. Αλλά είναι πραγματικά συγκινητικός ο λόγος που τον φέρνει εδώ: οι 240 άνθρωποι που πάσχουν από εγκεφαλική αναπηρία, το έργο του Πρότυπου Κέντρου Πόρτα Ανοιχτή της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, η επικεφαλής της Εταιρείας, Δάφνη Οικονόμου, με την οποία συνδέεται με φιλία.
Για τον ίδιο σκοπό ήρθε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Παρόλο που είναι ακριβοθώρητος και «δύσκολος», και με βεβαρημένο πρόγραμμα βρέθηκε στο Παλλάς, στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας, Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όπου δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Με απαίτηση του ηθοποιού, τα έσοδα από την εκδήλωση πήγαν στα ταμεία της Πόρτας Ανοιχτής, όπως γίνεται κάθε φορά. Ίσως περίμενε κανείς ότι η σχέση του ηθοποιού με την εν λόγω Εταιρεία θα ξεθώριαζε μέσα στα χρόνια. Ότι κάποια στιγμή το φιλανθρωπικό του «καθήκον» θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως. Απέδειξε ότι για αυτόν η σχέση του με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στηρίζεται σε έναν στέρεο δεσμό, που αντέχει μέσα στον χρόνο. Τη βραδιά της πρεμιέρας μάλιστα, η Δάφνη Οικονόμου θυμήθηκε για τότε που, πριν από πολλά χρόνια, υποδέχθηκαν τον ηθοποιό με ένα παλιό Ford αμαξάκι και τον φιλοξένησαν σε έναν καναπέ. Στη σχέση άλλωστε με τον δικό της γιο, τον Γιώργο Οικονόμου, οφείλουμε τους συναισθηματικούς δεσμούς που έχει πλέον ο ηθοποιός με τη χώρα μας. Από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Old Vic ανέπτυξαν μια στενή φιλία, που έφερνε συχνά τον Ντάνιελ ντέι Λιούις για διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως στη Σκύρο.

Το Όσκαρ και το φυλαχτό
Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε ο ηθοποιός στη χώρα μας, το 2009, για την πρεμιέρα της ταινίας Θα χυθεί αίμα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, μας έδωσε να καταλάβουμε για τα καλά το δέσιμό του με τα παιδιά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Όταν μοιράστηκε μαζί μας, με δακρυσμένα μάτια, μια προσωπική του ανάμνηση: στη βραδιά της τελετής απονομής των Όσκαρ, όπου ήταν υποψήφιος με την ταινία Το Αριστερό μου πόδι το 1989 –όπου είχε υποδυθεί τον συγγραφέα Κρίστι Μπράουν που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση– στην τσέπη του καλοσιδερωμένου κυριλέ σακακιού του κουδούνιζε το φυλαχτό που του είχαν χαρίσει τα παιδιά της Εταιρείας. Όταν μάλιστα κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, πήρε την ίδια βραδιά τηλέφωνο τη Δάφνη Οικονόμου και της είπε «πες στα παιδιά ότι κερδίσαμε».
Η παρουσία του στην Αθήνα, παρά την υστερία που προκάλεσε, συνοδεύτηκε από χαμηλούς τόνους. Τουλάχιστον από τη δική του μεριά. Ούτε κόκκινα χαλιά, ούτε φωτογραφικά φλας, ούτε γκλαμουράτες πόζες. Δεν φωτογραφήθηκε με κοσμικούς ή άλλους «παράγοντες». Έκανε, όμως, το χατίρι στη δεξίωση μετά την πρεμιέρα να μοιραστεί αγκαλιές και να μοιράσει χαμόγελα σε θαυμαστές του, επιτρέποντας μέχρι και φωτογραφήσεις με κινητά. Μόλις δύο μέρες έμεινε στην Αθήνα. Και φυσικά επισκέφθηκε τα παιδιά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, που του είχαν ετοιμάσει ειδική εκδήλωση. Και του έδωσαν ένα καινούργιο γούρι.

*Λίγες μέρες μετά την άφιξή του στη χώρα μας, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του, για την ερμηνεία του στο Λίνκολν.

Μια σημαντική προσπάθεια Το μεράκι μόλις είκοσι ανθρώπων αρχικά ήταν αρκετό για να ιδρύσει το 1972 την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών που έχει στόχο την πρόνοια για τους ανθρώπους που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Το προφίλ της Εταιρείας παραμένει μέχρι σήμερα συνεπές με τους ιδρυτικούς στόχους του, έτσι όπως τους έθεσε ο πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ., Σπύρος Δοξιάδης. «Κάθε προσπάθεια στον τομέα της υγείας πρέπει, για να είναι αποδοτική, να περιλαμβάνει τρεις τομείς: την προσφορά βοήθειας, την εκπαίδευση και την έρευνα». Το έργο περιλαμβάνει ειδικά ιατρεία και κοινωνική υπηρεσία, τμήματα ψυχολογίας, φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και αισθητηριακής ολοκλήρωσης, νηπιαγωγείο, δημόσιο επταθέσιο ειδικό δημοτικό σχολείο, παραγωγικά εργαστήρια, λέσχη ενηλίκων, ξενώνα προσωρινής διαμονής, εξειδικευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα γυμναστικής, αθλητισμού, θεραπευτικής κολύμβησης και θεραπευτικής ιππασίας. Η Εταιρεία λαμβάνει μια τακτική κρατική επιχορήγηση, αλλά είναι κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και γενναιοδωρία που συνεχίζει την ανάπτυξή της. Πληροφορίες: www.eps-ath.gr 

Leave a Reply