ΖΑΜΠΙΖΙΑ: ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Στο χείλος ενός επιβλητικού καταρράκτη, στην καρδιά της Αφρικής, απλώνεται μια πανέμορφη πόλη, όπου κατοικούν πτηνά κάθε είδους (εκτός από μαραμπού). Η πόλη ονομάζεται Ζαμπίζια και τη διοικεί ο Σεκχούρου. Το νεαρό γεράκι και φιλόδοξο Κάι αποφασίζει να εγκαταλείψει το απομονωμένο του φυλάκιο, όπου ζει αυτάρκης με τον πατέρα του Τεντάι, για να γίνει μέλος των Τυφώνων, της ξακουστής ομάδας που περιπολεί και διατηρεί ασφαλή τη Ζαμπίζια. Ο πατέρας, έχοντας φυσικά τους λόγους του, του δεν συμφωνεί με την απόφαση του γιου του και τον ακολουθεί, μέχρι που αιχμαλωτίζεται από ένα ύπουλο Ιγκουάνα, που σκοπεύει να επιτεθεί στο καταφύγιο των πτηνών, χρησιμοποιώντας τα μαραμπού και εκμεταλλευόμενο την αφέλειά τους. Ο Κάι και η αδελφή ψυχή του Ζωή θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να σώσουν την πόλη από τα υποχθόνια σχέδια του Ιγκουάνα και της παρέας του.

Zambezia 001
Η Zαμπίζια είναι μια διασκεδαστική και αστεία ταινία κινουμένων σχεδίων, που καταπιάνεται με διαχρονικά ζητήματα, όπως η περιβόητη σχέση πατέρα-γιου και η αρμονική ένταξη ενός προσώπου, ή στη δική μας περίπτωση ενός πουλιού, σε μια κοινωνία με νόμους και δομές. Γεμάτη έξυπνες και φλεγματικές ατάκες, άπλετη δράση και ηρωικές ανατροπές, η ταινία παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης δομών και συνεργασίας, ώστε όλα τα μέλη μιας κοινότητας να ζουν αρμονικά και με ασφάλεια. Η ιστορία, που διαδραματίζεται στην εντυπωσιακή κοιλάδα του ποταμού Ζαμβέζη και στους καταρράκτες της Βικτώρια, αντλεί έμπνευση από τον μοναδικό φυσικό  πλούτο της περιοχής και μας μεταφέρει την πεμπτουσία της αφρικανικής ηπείρου.

zampizia poster

Ποιος είναι ποιος

Κάι (με τη φωνή του Φοίβου Ριμένα): Ο Κάι είναι ένα κεφάτο, φιλοπερίεργο, γενναίο και ευγενικό πουλί, με παράτολμο χαρακτήρα που τον βάζει συχνά σε μπελάδες. Τον έχουν μεγαλώσει για να είναι ανεξάρτητος, ενώ από μόνος του δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός. Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μοναχικό χαρακτήρα. Είναι διχασμένος ανάμεσα στην αυτάρκεια και στην ανάγκη να έχει φίλους και να ανήκει σε μια κοινωνία. Αυτή η αντίφαση δίνει την εντύπωση ότι είναι αλαζόνας και ψευτοπαλληκαράς.

Ζωή (με τη φωνή της Μαρίας Ζερβού): Δυναμική και αυθάδης, διαθέτει σαρδόνιο χαμόγελο. Είναι υιοθετημένη και διαποτισμένη με το πνεύμα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Τα δίνει όλα, πολύ συχνά σε βάρος της. Είναι ειδήμονας στα σχοινιά και δεν έχει ποτέ πρόβλημα να αιωρείται από το ένα κλαδί στο άλλο. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκομίλητη, κυρίως λόγω ανασφάλειας, ενώ ξέρει να αλλάζει θέμα συζήτησης πολύ γρήγορα.

screen_shot_2014-05-01_at_11.47.12_am

Σεκχούρου (με τη φωνή του Ηλία Ζερβού): Είναι ο ιδρυτής της Ζαμπίζια. Είναι ο μέντορας, η πατρική φιγούρα για όλους. Διατηρεί την ψυχραιμία του υπό συνθήκες πίεσης, είναι σοφός και διαισθητικός. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και ενσαρκώνει το πνεύμα αλληλεγγύης που κάνει την Ζαμπίζια πολλά παραπάνω από ένα απλό δέντρο. Δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας και είναι θερμός, προσιτός και τον διακρίνει η κατανόηση. Του αρέσει να παρακολουθεί τα πηγαινέλα και τις καθημερινές ασχολίες της κοινότητας.

Τεντάι (με τη φωνή του Φώτη Πετρίδη): Πρόκειται για ένα γεράκι μέσης ηλικίας, που ταλαιπωρείται από τον θάνατο της γυναίκας του. Έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα του Κάι με στόχο να κάνει τον γιο του ανεξάρτητο. Δεν του λέει ποτέ καλή κουβέντα και τον εκνευρίζει το γεγονός ότι ο Κάι έχει γίνει ανεξέλεγκτος. Είναι ικανός και δυνατός, αλλά τα μυστικά που κρατάει από τον Κάι τον βαραίνουν μέρα με τη μέρα.

Αίας (με τη φωνή του Θανάση Κουρλαμπά): Τον τρέφει η τάξη, η συνέπεια και οι ευθείες γραμμές. Η δέσμευση του να υπερασπίζεται τη Ζαμπίζια είναι ακλόνητη, αλλά η στρατιωτικού τύπου ηγεσία του τον παρασύρει καμιά φόρα σε κοντόφθαλμες στρατηγικές κινήσεις. Ο Αίας τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον ιδρυτή και αρχηγό της Ζαμπίζια, Σεκχούρου, αν και τον ενοχλούν οι φιλειρηνικές τάσεις του τελευταίου. Ο Αίας είναι εξαιρετικός και καλά εκπαιδευμένος στις πτήσεις και δεν αναζητά τίποτα λιγότερο από την τελειότητα για την ομάδα του. Η αναίδεια και η ανυπακοή είναι το κόκκινο πανί του.

Ίζυ (με τη φωνή του Γιώργου Σκουφή): Είναι ευδαιμονιστής χωρίς αιδώ και καμαρώνει ότι γεύεται όλα τα προνόμια της Ζαμπίζια, δουλεύοντας ελάχιστα και κυρίως επινοώντας δουλειές για τον εαυτό του. Σε αντίθεση με τον Κάι, ο Ίζυ είναι υπερβολικά κοινωνικός και έχει φυσική τάση στην κολακεία. Τα πιάνει εύκολα, είναι ασεβής (ειδικά απέναντι στην εξουσία) και αδιόρθωτα χοντρόπετσος. Πριν να έρθει στη Ζαμπίζια, ο Ίζυ έπρεπε να προσέχει μόνος του τον εαυτό του και τώρα του είναι δύσκολο να παραδεχθεί ότι θέλει πραγματικά να είναι μέλος της κοινότητας.

Tendai 001

Γκόγκο (με τη φωνή της Κατερίνα Γκίργκις): Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο δείγμα  Εφιππιόρυγχου (πελαγόμορφο πουλί). Είναι εκκεντρική με ιδιότροπο χιούμορ και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις φάρσες, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά αγαπητή στα μικρά πουλάκια. Εκπροσωπεί τη φιγούρα της γιαγιάς στη Ζαμπίζια και ενώ είναι μεγάλη σε ηλικία, δεν βάζει φτερό κάτω…

Μπόντζο (με τη φωνή του Κωστή Πατρίκιου): Μοχθηρό και πονηρό Ιγκουάνα που συνδυάζει δύναμη και πνεύμα. Πιστεύει φανατικά στην αγνότητα της φύσης και θεωρεί ότι η αρχή του κοινοτισμού που επικρατεί στη Ζαμπίζια αποτελεί απόκλιση από το φυσιολογικό. Πάσχει, η αλήθεια είναι, από ιδέες μεγαλείου και σκοπεύει να ισοπεδώσει τη Ζαμπίζια για να επαναφέρει την τάξη των πραγμάτων. Και για να φάει τα αυγά των πουλιών…

Τα δύο μαραμπού: Ο Σέσιλ (με τη φωνή του Βασίλη Μήλιου) θυμίζει χολωμένο, εκπατρισμένο Βρετανό που δεν προτίθεται με τίποτα να συνεισφέρει κάτι στη Ζαμπίζια, ενώ προτιμά να τρώει πτώματα. Είναι μονίμως στην τσίτα γιατί τον έχουν αποκλείσει από την κοινότητα, γεγονός που συγκαλύπτει υιοθετώντας μια αντιπαθητική περσόνα.  Επίσης, είναι ένα ιδιαίτερα κακομούτσουνο μαραμπού. Ο Μόρτον (με τη φωνή του Κωστή Πατρίκιου), από την άλλη, είναι εμφανίσιμος και γενικά πιο συμπαθής από τον ξάδερφο του. Τον κατακλύζουν τα συναισθήματα του και είναι επιρρεπής στις συγκινήσεις, ενώ προσπαθεί να συγκρατηθεί όταν είναι παρών ο Σέσιλ. Θα έδινε τα πάντα για να είναι μέρος της Ζαμπίζια, κυρίως γιατί τρελαίνεται για πάρτι.

ΖΑΜΠΙΖΙΑ: ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Σκηνοθεσία: Wayne Thornley

Σενάριο: Andrew Cook, Raffaella Delle Donne, Anthony Silverston, Wayne Thornley

Ακούγονται: Φοίβος Ριμένας, Ζερβού Μαρία, Ηλίας Ζερβός, Φώτης Πετρίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Σκουφής, Βασίλης Μήλιος, Κατερίνα Γκίργκις

Διάρκεια: 83’

Visit:
www.feelgoodentertainment.gr
www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr  

22 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood