ΧΗΜΙΚΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά, τα οποία περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων, σε υφάσματα αλλά και σε καθαριστικά λεκέδων για το σπίτι και το αυτοκίνητο, μπορούν να βλάψουν σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Με ποιον τρόπο;

Όπως αναφέρουν ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα παιδιά που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στο αίμα αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο μη επαρκούς απόκρισης στα εμβόλια. Οι ειδικοί παρακολούθησαν 600 παιδιά των νήσων Φαρόε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από την εμβρυική ζωή τους έως και την ηλικία των επτά ετών.

Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων PFCs στο αίμα των μητέρων τους ενώ τα κυοφορούσαν καθώς και στο αίμα των ίδιων των παιδιών με την απόκριση των μικρών εθελοντών στο εμβόλιο της διφθερίτιδας-τετάνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο διπλασιασμός των επιπέδων ενός κοινού PFC που ονομάζεται PFOS στο αίμα της εγκύου αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 39% στη συγκέντρωση αντισωμάτων ενάντια στη διφθερίτιδα όταν το παιδί της ήταν πέντε ετών.

Παράλληλα ο διπλασιασμός των επιπέδων PFCs στο αίμα του ίδιου του παιδιού αντιστοιχούσε σε μείωση κατά 50% στη συγκέντρωση αντισωμάτων ενάντια στη διφθερίτιδα στον οργανισμό του. Το ανησυχητικό ήταν μάλιστα ότι πολλά παιδιά είχαν λιγότερα αντισώματα από αυτά που είναι απαραίτητα για την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις. Ποιο είναι το μήνυμα; Θωρακίστε όσο περισσότερο μπορείτε τα μικρά σας από τον «χημικό κόσμο» που τα (και μας) περιβάλλει.