ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΧΙΝΟ

αχινόΟι αχινοί δείχνουν ότι η θάλασσα στην οποία βρίσκονται είναι καθαρή, όμως δεν είναι εύκολο να κολυμπήσουμε παρουσία τους. Αν και χάρη στο χρώμα τους είναι συνήθως ευδιάκριτοι, καμιά φορά… την πατάμε και τους πατάμε, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε πολλά μικρά αγκάθια στο κάτω μέρος του πέλματός μας και φυσικά να πονάμε! Πολύ. Τα δε παιδιά, αν τύχει και πατήσουν αχινό, μπορεί να μην είναι και τόσο ψύχραιμα! Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε!

– Αν είναι δυνατόν, αφαιρούμε γρήγορα απαλά όσα αγκάθια προεξέχουν από το πόδι μας, για να μειωθεί ο πόνος. Δεν πρέπει να σκαλίσουμε βαθιά το δέρμα, γιατί τότε η επούλωση θα αργήσει. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα αργότερα θα απορροφηθούν ή θα αποβληθούν από το σώμα μας. με τον καιρό. Τοποθετούμε λάδι ή baby oil στο σημείο του δέρματος που έχουν εισχωρήσει τα αγκάθια, για να το μαλακώσουμε. Προσεκτικά και με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, που έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα ή καίγοντας τις άκρες του με έναν αναπτήρα, πιάνουμε όσα αγκάθια προεξέχουν. Χρησιμοποιούμε μεγεθυντικό φακό, ώστε να βλέπουμε καλύτερα.

– Έπειτα βάζουμε το πόδι μας σε ζεστό νερό, για να το ηρεμήσουμε και να μειώσουμε τον πόνο. Έπειτα, πλένουμε την περιοχή με οξυζενέ ή κάποιο αντιβακτηριακό, τύπου μπεταντίν, και βάζουμε, για καλό και για κακό, μια αντιβιοτική κρέμα για να μη μολυνθεί η πληγή.

– Το ξίδι βοηθάει, οπότε ρίχνουμε πολύ πάνω σε μια βρεγμένη πετσέτα και την τοποθετούμε στην πληγείσα περιοχή για αρκετή ώρα.

– Αν παρατηρήσουμε κάποιο είδος έντονης αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, οίδημα ή δυσκολία στην αναπνοή, μιλάμε άμεσα με γιατρό ή επισκεπτόμαστε το ιατρικό κέντρο της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε.

– Αρχικά, θα δυσκολευόμαστε να πατήσουμε το πόδι. Καλό είναι να φοράμε κλειστά παπούτσια για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση των πληγών και να απολυμαίνουμε κάθε τόσο την περιοχή. Αν νιώσουμε τε πόνο σαν από τσίμπημα, πιθανόν έχουν έρθει πιο κοντά στην επιφάνεια του ποδιού αγκάθια που ήταν πολύ βαθιά στο πόδι. Τότε χρησιμοποιούμε εκ νέου λάδι και τσιμπιδάκι και δοκιμάζουμε να τα αφαιρέσουμε.

– Αντιμετωπίζουμε τον πόνο με παυσίπονα, κάθε 4-6 ώρες.

τι κάνουμε αν πατήσουμε αχινό

Tips: 

  • Αν κολυμπάτε σε θάλασσα με αχινούς, φοράτε κι εσείς και τα παιδιά σας πλαστικά παπούτσια θαλάσσης , ώστε να μην έχετε κανένα φόβο
  • Αποφύγετε το κολύμπι σε θολά νερά, καθώς δεν βλέπετε τον πάτο της θάλασσας, δίπλα σε βράχια και κατά τις νυχτερινές ώρες, γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Το πάτημα του αχινού δεν είναι επικίνδυνο, αλλά είναι, όπως προαναφέρθηκε, επώδυνο και η αποκατάσταση του τραύματος είναι αργή. Γι΄αυτό… προσοχή και καλές βουτιές!

Leave a Reply