Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά; Κι όμως…

Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιάΟ Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά χαρακτηρίζεται, όπως και στους ενήλικους, από χρόνια υπεργλυκαιμία, οφειλόμενη σε διαταραχές της έκκρισης της ινσουλίνης, της δράσης της ή αμφοτέρων. Κριτήρια για τη διάγνωση του  αποτελούν: γλυκόζη πλάσματος σε τυχαία μέτρηση μεγαλύτερη – ίση ≥200 mg/dl (νεότερα δεδομένα κατεβάζουν τα επίπεδα στα 180 mg/dl) και παρουσία συμπτωμάτων ή επίπεδα γλυκόζης νηστείας μεγαλύτερα – ίσα ≥126 mg/dl.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) είναι ο συνηθέστερος τύπος διαβήτη στα παιδιά. Το 90-95% των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη ηλικίας μικρότερη <16 ετών έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσολογικό σύστημα του πάσχοντος καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) συσχετίζεται με την παχυσαρκία. Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται τριπλασιασμός των περιπτώσεων παιδικού διαβήτη, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης της παχυσαρκίας. Στην αιτιοπαθογένεια του Σακχαρώδη Διαβήτη ενέχεται συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί ο Σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά είναι πολυδιψία, πολυουρία, απώλεια βάρους, καταβολή, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία, θάμβος όρασης και προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) χρειάζονται αγωγή με ινσουλίνη. Επιπλέον, καλός γλυκαιμικός έλεγχος και αποφυγή των υπογλυκαιμιών είναι απαραίτητα.

Είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία εμφανίζεται, ο Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά και ιδίως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) αποτελεί πρόκληση για το παιδί και την οικογένεια.  Τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας με την επιταχυνόμενη σωματική, πνευματική και συναισθηματική αύξηση, μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα λόγω του διαβήτη.

Το κλειδί για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη βρίσκεται στην ισορροπία μεταξύ διατροφής, άσκησης και ινσουλίνης. Τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) πρέπει να τηρούν τακτικά ωράρια μέτρησης του σακχάρου τους, τακτικά ωράρια χορήγησης ινσουλίνης και γευμάτων.

Οι γονείς παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) πρέπει να δίνουν στους δασκάλους γραπτές οδηγίες για τα παραπάνω και οδηγίες αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, όπως η υπογλυκαιμία.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων σχετιζόμενων με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) στο σχολείο έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως:

Προωθεί υγιή, παραγωγική εκπαίδευση στα παιδιά με διαβήτη.
Μειώνει τις απουσίες από το σχολείο λόγω της νόσου.
Εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης σχετιζόμενης με το διαβήτη.
Προάγει πλήρη συμμετοχή των διαβητικών παιδιών σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) χρειάζεται:

Ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης.
Περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.
Υγιεινή διατροφή
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά βήματα για την πρόληψη της νόσου.

Η Δρ Θάλεια Παπάζογλου είναι Παιδίατρος-Παιδοενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα τη βρείτε στην Ευρωκλινική Παίδων

Leave a Reply