ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ: Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

ΚοιλιοκάκηΣτο… δικαστήριο της διατροφής βρίσκεται πολύ συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένας συνήθης ύποπτος: η γλουτένη. Όλο και συχνότερα ακούμε για τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης της γλουτένης, η οποία βρίσκεται σχεδόν παντού. Φυσικά, δεν ενστερνίζονται όλοι οι ειδικοί το κατηγορητήριο. Υπάρχει όμως μια ασθένεια η οποία συνδέεται με αυτό το αμφιλεγόμενο συστατικό και αυτή είναι η κοιλιοκάκη. Το Taλκ, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κουρκούλη, γαστρεντερολόγο (Τζάνειο Νοσοκομείο) συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης εντεροπάθεια του λεπτού εντέρου η οποία επιδεινώνεται και προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης από άτομα  γενετικά προδιαθετειμένα. Η γλουτένη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύμπλεγμα αδιάλυτων στο νερό πρωτεϊνών προερχόμενων από το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από ατροφία των λαχνών του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου με συνοδό σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Πόσο διαδομένη είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια από τις συνηθέστερες ασθένειες στην Ευρώπη. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 100 άτομα είναι πιθανό να νοσεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Tα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν συχνά κατά πολύ από οργανισμό σε οργανισμό και ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν δε και περιπτώσεις στις οποίες η νόσος δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Στους ενηλίκους παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, και ως συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση, καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές. Στα βρέφη που πάσχουν από κοιλιοκάκη τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια, η στασιμότητα ή η απώλεια βάρους. Στα μεγαλύτερα παιδιά στα συμπτώματα να περιλαμβάνονται: ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες.

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι υποπτεύονται οι ίδιοι ή τα παιδιά τους πάσχουν από τη νόσο;

Θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους, ο οποίος γιατρός θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων, όπως είναι τα αντισώματα έναντι της γλιαδίνης, του ενδομυίου και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης και εάν αυτές είναι θετικές τότε συνίσταται βιοψία εντέρου.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κοιλιοκάκη;

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μια αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν χρειάζονται φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή της. Mοναδική θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη, που βοηθά στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και στον έλεγχο της πάθησης.

Ποια φαγητά περιέχουν γλουτένη;

Αρκετές είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, εξίσου όμως πολλές είναι και αυτές που δεν περιέχουν, οπότε τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται για τον πάσχοντα. Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία είναι εγγυημένα να μην περιέχουν γλουτένη και φέρουν την αντίστοιχη σήμανση και τα οποία είναι διαθέσιμα σε όσους πάσχουν. Να σημειωθεί ότι η κοιλιοκάκη θεωρείται αναπηρία της τάξης του 67%, που δικαιολογεί ένα επιπλέον επίδομα για τον πάσχοντα, με στόχο να καλυφθούν τα έξοδα και οι ιδιαιτερότητες της ειδικής διατροφής.

Leave a Reply