H ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατροΈσβησε το πρώτο του κεράκι; Καιρός για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο! Τα πρώτα γενέθλια του μωρού, όπως μας εξηγεί ο παιδοδοντίατρος Σωκράτης Μητάκος, είναι περίπου η εποχή που πρέπει να εξετασθούν τα δοντάκια του, καθώς πολλά από τα προβλήματα του στόματος, όπως η τερηδόνα, έχουν τη βάση τους σ’ αυτήν την ηλικία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, η εξέταση γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού και ο παιδοδοντίατρος ενημερώνει τους γονείς για τη σωστή διατροφή του παιδιού, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, μπιμπερό), τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού και το βούρτσισμα των δοντιών.

Γιατί να φροντίσω τα νεογιλά δόντια του παιδιού αφού θα τα αλλάξει; Διότι η υγεία των νεογιλών δοντιών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την υγεία των μόνιμων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια είναι ικανά να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στο παιδί (πόνο, αποστήματα, προβλήματα γενικής υγείας) καθώς και στα μόνιμα δόντια πριν ακόμα αυτά εμφανιστούν στο στόμα. Η υγεία είναι μία και αδιαπραγμάτευτη, είτε αφορά τα νεογιλά, είτε τα μόνιμα δόντια.

Τι είναι η φθορίωση και πότε να γίνεται για πρώτη φορά; Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, ευχάριστη για το παιδί, απαντά ο παιδοδοντίατρος, που χρησιμεύει στον πρόληψη της τερηδόνας. Αφού τα δόντια καθαριστούν, εφαρμόζουμε ένα ζελέ με ευχάριστη γεύση που ενισχύει την αδαμαντίνη, έτσι ώστε τα δόντια να είναι πιο ανθεκτικά στην επίθεση της τερηδόνας. Επιπλέον κουβεντιάζοντας, δίνεται η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί το παιδί σε θέματα που αφορούν τη διατροφή του καθώς και το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Εκτός από τη φθορίωση, άλλα προληπτικά μέσα, όπως οι καλύψεις των οπών και σχισμών των δοντιών, χρησιμοποιούνται την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με τη συμβουλή του παιδοδοντίατρου. Η φθορίωση είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου ώστε να μην έχει στοματικά προβλήματα; Δίνοντας σημασία σε πολύ απλά, μα πολύ σημαντικά πράγματα, καταλήγει ο κ. Μητάκος:
1. Προσοχή στη διατροφή, με περιορισμένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης από τη μία, και με ισορροπημένη και πλήρη διατροφή από την άλλη.
2. Σωστές οδηγίες, όσον αφορά το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.
3. Τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο που εξασφαλίζουν εκτός από το συχνό έλεγχο και εξοικείωση με τον οδοντίατρο, στάση που θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή.
Επιπλέον, τονίζει, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι πρέπει και οι ίδιοι να ελέγχουν την κατάσταση του στόματος των παιδιών τους, ώστε να απευθύνονται εγκαίρως στον οδοντίατρο. Τέλος, η ανά εξάμηνο παρακολούθηση του παιδιού, προσφέρει την έγκαιρη διάγνωση ενός ορθοδοντικού προβλήματος, οδηγώντας μας στην άμεση παρέμβαση και στην αποφυγή μεγάλων ορθοδοντικών προβλημάτων στο μέλλον.

Ο Σωκράτης Μητάκος είναι Ειδικευμένος Παιδοδοντίατρος στο Montpellier & Lyon Γαλλίας. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο  210 6032825 ή στείλτε email στο smitakos.pd@gmail.com

Leave a Reply