ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Καλώς ορίσατε πίσω στο σπίτι παρέα με το νεογέννητο μωρό σας! Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να αναρρώσει από τη γέννα και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που σίγουρα θα επιβάλλει στο σπιτικό σας το νεοφερμένο βρέφος. Όμως, μόλις αισθανθείτε καλύτερα και σας δώσει την άδεια ο γιατρός σας (περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό), γυμναστείτε! Σημειώνουμε ότι αν ήσαστε από τις εγκύους που δεν σταμάτησαν να γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και είχατε φυσιολογικό τοκετό, τότε μία ελαφριά εξάσκηση, όπως βάδισμα μέτριας έντασης δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αποδεκτή αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα από τον τοκετό σας.
Γυμναζόμενες, θα αφιερώσετε λίγο χρόνο και σε εσάς, εκτός από το μωράκι σας, θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την ευεξία σας, ενώ θα βοηθήσετε το σώμα σας να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο των κινήσεών του. Ακόμα η μέση (που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποστοστό των εγκύων και των νέων μαμάδων) θα σταματήσει να σας ενοχλεί, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και εξαφανιστούν οι κιρσοί, οι κράμπες και το πρήξιμο στα πόδια, θα κινδυνεύετε πολύ λιγότερο από επιλόχειο κατάθλιψη, θα χάσετε πιο εύκολα τα εναπομείναντα κιλά της εγκυμοσύνης και θα φορέσετε γρήγορα τα ρούχα που φορούσατε πριν… φουσκώσετε!
Η πιο εύκολη μέθοδος αερόβιας εκγύμνασης, με την οποία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η νέα μαμά, είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο! Μάλιστα μπορείτε να περπατάτε σε γρήγορο ρυθμό είτε μόνη είτε με το μικρό σας μέσα στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο σλινγκ. Ξεκινήστε με βάδισμα στην ευθεία και σταδιακά προσθέστε στη βόλτα σας μια ανηφορική διαδρομή και αυξήστε τον ρυθμό σας, ανάλογα πάντοτε με τις αντοχές σας. Επίσης, ιδιαίτερα ευεργετική και βέβαια ευχάριστη αερόβια γυμναστική είναι και το κολύμπι, αλλά χρειάζεται να περιμένετε λίγες παραπάνω εβδομάδες για να αποφύγετε λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος. Επιπλέον, αν έχετε στατικό ποδήλατο, χρησιμοποιήστε το 2-3 φορές την εβδομάδα σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά και σταδιακά ασκηθείτε περισσότερο.
Όσον αφορά την εκγύμναση των κοιλιακών μυών, που έχουν σίγουρα χαλαρώσει, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή που θα σας καθοδηγήσει και θα σας υποδείξει τις κατάλληλες ασκήσεις, ανάλογα με την περίπτωσή σας. Το αν γεννήσατε φυσιολογικά ή με καισαρική και ο χρόνος ανάρρωσης που διαφέρει από λεχώνα σε λεχώνα είναι αυτά που θα καθορίσουν και τον ρυθμό της άσκησής σας. Επίσης, ήπιες μέθοδοι εκγύμνασης όπως το πιλάτες και η γιόγκα, εκτός από προγράμματα για εγκύους, έχουν προγράμματα και για νέες μητέρες με θεαματικά αποτελέσματα! Όσον αφορά τον θηλασμό, ακόμα και η πιο σκληρή γυμναστική δεν επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή γάλακτος. Σε περίπτωση, όμως, που θηλάζετε πρέπει να αποφεύγετε ασκήσεις για το στήθος και να φοράτε πάντα υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν, ενώ το να έχετε θηλάσει πριν γυμναστείτε θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ελαφριές. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε να τηρείτε τον προγραμματισμό σας και να εφαρμόζετε πιστά το πρόγραμμά σας, να κάνετε πάντοτε προθέρμανση, να πίνετε πολύ νερό, ώστε να ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια της άσκησης και να σταματήσετε αμέσως αν αισθανθείτε ζαλάδα, πόνο ή άλλη αδιαθεσία. Καλή γυμναστική!

Leave a Reply