ΔΙΧΡΩΜΑ ΦΥΛΛΑ-ΠΩΣ ΤΟ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ-ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ

Τα πειράματα μας τα προσέφερε το Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής. Καλό είναι να γίνονται υπό την επίβλεψη ενήλικα.

ΔΙΧΡΩΜΑ ΦΥΛΛΑ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:
1.Ένα φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου με φαρδιά φύλλα
2.Ένα ή περισσότερα φύλλα μαύρο χαρτί (ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων του φυτού)
3.Κολλητική ταινία
4.Ψαλίδι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Κόβουμε το χαρτί σε μέγεθος και σχήμα που να μπορεί να καλύψει ένα φύλλο του φυτού μας (αν δεν φτάνει το χαρτί, ενώνουμε δύο ή και περισσότερα φύλλα με την κολλητική ταινία). Τυλίγουμε το φύλλο του φυτού με το χαρτί και τα συγκρατούμε με την κολλητική ταινία. Ύστερα από περίπου μία εβδομάδα, ξετυλίγουμε το φύλλο και το συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα. Το φύλλο που ήταν σκεπασμένο θα έχει αρχίσει να μαραζώνει και να χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:
Το φύλλο δεν μπορεί να τραφεί χωρίς το φως του ήλιου και για τον λόγο αυτόν μαραζώνει. Η χλωροφύλλη που του προσδίδει το πράσινο χρώμα δεν μπορεί να παραχθεί γιατί το φυτό δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη φωτοσύνθεση.
Μπορείτε να επαναλάβετε το πείραμα χρησιμοποιώντας φυτό εσωτερικού χώρου με παχιά μεγάλα φύλλα. Κολλήστε λεπτές λωρίδες (12 εκ.) κολλητικής ταινίας σε ένα ή περισσότερα φύλλα του φυτού και αφαιρέστε τες προσεκτικά έπειτα από μία εβδομάδα. Λέτε να γίνουν ριγέ; Δοκιμάστε το!

ΠΩΣ ΤΟ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ
1.Ένα βαθύ πιάτο
2.Νερό
3.Πιπέρι
4.Απορρυπαντικό πιάτων
ΟΔΗΓΙΕΣ
Γεμίστε το πιάτο με νερό και ρίξτε πιπέρι σε όλη την επιφάνεια του νερού. Το πιπέρι επιπλέει. Βάλτε στο δάχτυλό σας μια σταγόνα απορρυπαντικού και ακουμπήστε το στην επιφάνεια του νερού. Το πιπέρι θα εξαφανιστεί!
Ορίστε ένα ακίνδυνο και εύκολο επιστημονικό τρικ που μπορείτε να κάνετε στους φίλους σας!

ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:
1.Νερό
2.Ένα χάρτινο τετράγωνο κουτί αδιάβροχο (π.χ. από γάλα )
3.Σχοινί
4.Καρφί
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ανοίγουμε με το καρφί τέσσερις τρύπες στο χάρτινο κουτί: μια τρύπα στο κάτω δεξιά μέρος κάθε πλευράς του κουτιού. Κρεμάμε με το σχοινί το κουτί από κάπου και το γεμίζουμε με νερό. Το νερό πετάγεται από τις τρύπες και το κουτί περιστρέφεται ανάποδα από τη φορά με την οποία πετάγεται το νερό.