…KI ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ! Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

66-662400_dance-royalty-free-clip-art-kid-dance-hdΠροσπαθώντας να ισορροπήσουμε πάνω σε έναν κοφτερό βράχο, στο χαλάκι που γλιστράει, δίπλα από την κοφτερή γωνία του τραπεζιού ή στο βρεγμένο δάπεδο του μπάνιου, πολλές φορές, όλοι εμείς, πραγματοποιούμε ασυνείδητα δεινές «χορευτικές φιγούρες». Τις περισσότερες από αυτές δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε θέση γιατί η κινησιολογική δημιουργικότητα είναι έξω από τα δικά μας στεγανά, πιθανότατα επειδή δεν καλλιεργήθηκε ποτέ.  Στο άκουσμα ενός ρυθμικού μοτίβου, επίσης, όλοι, μικροί μεγάλοι, νιώθουμε την ανάγκη να κινηθούμε και να εκφράσουμε τη μουσική χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Ο χορός είναι μια έμφυτη λειτουργία και γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου. Πρώτη και σημαντικότερη η ανάγκη για επικοινωνία. Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά μας την ευκαιρία να εκφραστούν, να κινηθούν ελεύθερα αλλά και με ασφάλεια, να εκτονωθούν χωρίς να εξαντληθούν, να δημιουργήσουν και να αισθανθούν – με λίγα λόγια: να χορέψουν.

Πώς;
Η ενασχόληση ενός παιδιού με τον χορό μπορεί να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται να διαθέτει συγκεκριμένο σωματότυπο. Ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης, θα αποκομίσει τα οφέλη του χορού και κυρίως θα κοινωνικοποιηθεί και θα διασκεδάσει. Στα τρία του μπορεί να ξεκινήσει με μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής, όπου θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της μουσικής, τον αυτοσχεδιασμό, τον ελεύθερο χορό, το θεατρικό παιχνίδι και το τραγούδι. Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ομάδας, εισάγεται στις βασικές αρχές του χορού και εξοικειώνεται με την κλασική μουσική. Έτσι αποκτά την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση ώστε μελλοντικά να καταφέρει αβίαστα να αναδείξει το ταλέντο του.

Πότε;
Στα έξι του το παιδί μπορεί να ξεκινήσει μπαλέτο, σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό και αυτό γιατί στην ηλικία αυτήν ωριμάζει ψυχοκινητικά και μπορεί να αυξήσει το εύρος των κινήσεών του. Το μπαλέτο γυμνάζει το σώμα συνολικά, αλλά κυρίως την πλάτη, βελτιώνοντας τη στάση του κορμού. Μάλιστα, αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Καλλιεργεί την υπομονή, την επιμονή και την πειθαρχία ενώ παράλληλα βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν μουσική παιδεία. Ο σύγχρονος χορός εμπλουτίζει τη φαντασία τους και ενισχύει τη δημιουργικότητά τους αφού βασίζεται κυρίως στην ελεύθερη και φυσική κίνηση. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να διασκεδάσουν, πάντα όμως στο πλαίσιο κανόνων. Εκτονώνουν την ενέργειά τους ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να την οροθετούν και να την ελέγχουν. Τέλος, στον αυτοσχεδιασμό, με την καθοδήγηση του δάσκαλου, τα παιδιά σχεδιάζουν τις δικές τους κινήσεις – γίνονται δημιουργοί και χορευτές ταυτόχρονα. Σε πολλές σχολές πλέον διδάσκονται και η jazz, το hip hop καθώς και η capoeira, πράγμα που σημαίνει ότι το αγοράκι ή το κοριτσάκι μας μπορούν να ανακαλύψουν εκεί ένα νέο ενδιαφέρον.  Επιλογές υπάρχουν πολλές. Η απόφαση είναι στα χέρια (και στα πόδια!) των παιδιών μας.

Τι να φορέσει;
Για ένα μάθημα μπαλέτου τα παιδιά μας θα χρειαστούν τα ειδικά παπουτσάκια μπαλέτου, ένα καλσόν και ένα κορμάκι σε όποιο χρώμα τους αρέσει. Και για πιο ζεστά ποδαράκια μπορούν να φορέσουν γκέτες. Από μια ηλικία και μετά, και εφόσον η δασκάλα κρίνει ότι το παιδί είναι έτοιμο, θα ξεκινήσει το μάθημα με τις pointes. Στο μάθημα του σύγχρονου χορού τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς μια χαλαρή και άνετη φορμούλα με ένα t-shirt είναι μια χαρά. Παπουτσάκια δεν χρειάζονται. Τα ίδια ισχύουν και για τον αυτοσχεδιασμό. Στην jazz και στο hip-hop υπάρχουν τα ειδικά παπούτσια, τα οποία μοιάζουν με αθλητικά και τα παιδάκια μπορούν να φοράνε ένα κολάν ή μια φορμίτσα και ένα μπλουζάκι. Για την capoeira ένα άνετο ντύσιμο είναι αρκετό.

Για τα παιδιά υπάρχει και η capoeira, ένας συνδυασμός χορού και πολεμικής τέχνης που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη δύναμη, την ταχύτητα, την ελαστικότητα και την ευελιξία των μυών. Επίσης θα τους διδάξει πώς να αναπτύξουν ισορροπία, θα τους βοηθήσει στην κοινωνικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων τους. Η τεχνική αυτή εξασκεί όλο το σώμα και όλες τις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την καύση του περιττού λίπους. Οι μαθητές καλούνται να τραγουδήσουν παραδοσιακά βραζιλιάνικα τραγούδια αλλά και να μάθουν τον κώδικα της capoeira καθώς η κάθε κίνηση έχει και τη δική της λέξη.

Mε τον χορό εκδηλώνουμε συναισθήματα, εξωτερικεύουμε σκέψεις και συνυπάρχουμε ισότιμα με τους υπόλοιπους μαθητές. Τα παιδιά λοιπόν κάνουν μια εισαγωγή στο πώς είναι να εκθέτουν τον εαυτό τους μέσω του σώματος. Ο χορός είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος έκφρασης που θα τα βοηθήσει να χτίσουν μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό τους αλλά και με τους υπόλοιπους. Κοινωνικοποιούνται, διασκεδάζουν αλλά και υπακούουν σε κανόνες με αποτέλεσμα να βάζουν ένα λιθαράκι στο κεφάλαιο αυτοπειθαρχία.

Leave a Reply