ΤΟ FUTURE LIBRARY ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Πρωτοπόροι του Future Library στα Βαλκάνια καλούνται να σχεδιάσουν Νέες Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών σε ένα διαγωνισμό Βραβείων Καινοτομίας: μια δράση-ορόσημο του προγράμματος INELI-Balkans.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει! Μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και μετά από συνεχή εκπαίδευση, βιβλιοθηκονόμοι από την αρχαία Ιλλυρική πόλη Σκόδρα μέχρι το διεθνές επιχειρηματικό κέντρο Ζάγκρεμπ, από τη γραφική Πιάτρα Νέαμτς στα Καρπάθια Όρη μέχρι το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Βάρνα στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, από τους δημιουργικούς αστικούς παλμούς του Βελιγραδίου μέχρι τη γαλήνια πολυπολιτισμική Ίζολα στις ακτές της Αδριατικής, καλούνται από το Future Library να υποβάλουν Προτάσεις για το Σχεδιασμό Νέων Υπηρεσιών Βιβλιοθηκών!

INELI-BALKANS3

Επιλεγμένες προτάσεις θα λάβουν Βραβεία Καινοτομίας τα οποία θα συνοδεύονται από χρηματοδότηση για την πιλοτική εφαρμογή τους. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του πρώτου κύκλου της εκπαίδευσης του προγράμματος INELI-Balkans, που με επίκεντρο την καινοτομία ξεκίνησε μέσα από βιωματικά εργαστήρια και συνεχίστηκε σε μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή αίθουσα διδασκαλίας, προσφερόμενη από τη Google. Σταθμό στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτέλεσε, επίσης, η δίμηνη δωρεάν γνωριμία όλων των βιβλιοθηκών του INELI-Balkans και των χρηστών τους με το Press Reader, μια υπερσύγχρονη ψηφιακή υπηρεσία που παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε εφημερίδες από όλο τον κόσμο.

Έχοντας ως εφόδια από το Future Library ένα ψηφιακό αποθετήριο πολυμεσικού εκπαιδευτικού περιεχομένου, έναν οδηγό βέλτιστων βιβλιοθηκονομικών πρακτικών για τον προσδιορισμό νέων κοινωνικών αναγκών, καθώς και εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού, εξεύρεσης πόρων και διαχείρισης αλλαγής, οι Πρωτοπόροι Υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών του INELI-Balkans ξεκινούν να σχεδιάσουν νέες εμπειρίες για τα μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων. Η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2016 και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στη 2η Συνάντηση INELI-Balkans το Νοέμβριο του 2016.

14063905_1015657251865183_8259112761347045471_n

Ο σχεδιασμός νέων υπηρεσιών βιβλιοθηκών με χρηματοδότηση για την πιλοτική εφαρμογή τους είναι μια δράση που το Future Library έχει ήδη εφαρμόσει με επιτυχία σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Σήμερα και για πρώτη φορά, το Future Library επεκτείνει την ιδέα αυτή σε Βραβεία Καινοτομίας και εκτός Ελλάδας στο διεθνές δίκτυό της, αξιοποιώντας την ευρηματικότητα και τη εξαιρετική ικανότητα των βιβλιοθηκών των Βαλκανίων να προσφέρουν λύσεις για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη του τόπου τους.

Μείνετε συντονισμένοι για τις «καινοτομίες» των Πρωτοπόρων του Future Library στα Βαλκάνια: Το Future Library μέσα από το Διεθνές Δίκτυο Αναδυόμενων Καινοτόμων Βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων (INELI-Balkans), συνδέει πρωτοπόρους επαγγελματίες βιβλιοθηκών από 11 χώρες, ενθαρρύνοντάς τους με δράσεις εκπαίδευσης και δικτύωσης και με βραβεία καινοτομίας, να ανταλλάζουν γνώσεις, να συνεργάζονται και να πειραματίζονται με νέες υπηρεσίες βιβλιοθηκών. Το πρόγραμμα INELI-Balkans του Future Library πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Συνεργάτες: Google, Press Reader

Χάρτης του Future Library INELI-Balkans

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το χάρτη των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Future Library “INELI-Balkans”: https://goo.gl/ujMv8v

O;OIP

Leave a Reply