Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνουν στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης». Το συνέδριο αυτό οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να λειτουργήσει ως απάντηση ή ως αντίδοτο στις διάφορες μορφές της κρίσης.
Η ψηφιακή αφήγηση συνδυάζει την παραδοσιακή αφήγηση – που αποτελεί διαχρονικά βασική ανθρώπινη ανάγκη – με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Σε μια εποχή κρίσης, η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί τόσο μέσο δημιουργικής αντίδρασης και κάθαρσης όσο και μέσο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Στο διεθνές συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων επιστημόνων και ειδικών στο θέμα και αυτοί που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη της ψηφιακής αφήγησης, όπως ο Joe Lambert και η Pip Hardy.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:

  • Κεντρικές ομιλίες, παρουσιάσεις εργασιών και πάνελ, όπου προβάλλεται ο βιωματικός, εξομολογητικός και λυτρωτικός χαρακτήρας της ψηφιακής αφήγησης
  • Προβολές ψηφιακών ιστοριών των ομιλητών
  • Εργαστήρια για την ψηφιακή αφήγηση (workshops)
  • Παράλληλες δωρεάν δράσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ομιλιών: Πρόγραμμα


Επίσημος ιστοχώρος συνεδρίου:
http://dst.ntlab.gr/

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: dst14@ntlab.gr

Πού και πότε: 8-9-10 Μαΐου 2014, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22

Παράλληλες δράσεις  

Α. Εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης με το λογισμικό Scratch 

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης», το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από 8 έως 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα (http://dst.ntlab.gr/), θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου (Παρθενώνος 36), την Πέμπτη 8/5 και ώρα 5.00 μ.μ., εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης με τη χρήση του λογισμικού Scratch για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της δυναμικής του λογισμικού Scratch, στο πλαίσιο δημιουργίας εκδοχών ψηφιακών αφηγήσεων που εντάσσονται στην τεχνική της διαλογικής αντιπαράθεσης (debating).

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και προαπαιτείται δήλωση συμμετοχής στο e-mail: ptragaz12@gmail.com, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. 

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Παναγιώτης Τραγαζίκης, Διευθυντής 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου   

Β. Ψηφιακές Αφηγήσεις στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 8-10 Μαΐου (http://dst.ntlab.gr/)  και σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (http://www.hcm.gr/), μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές αφηγήσεις, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον πολυμορφικό χώρο του μουσείου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου, ώρα 18:00-20:00 στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα).
Συμμετοχή στη δράση μπορούν να δηλώσουν γονείς με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και μπορούν να λάβουν μέρος σε ομάδες των δύο, δηλαδή ένας γονέας με ένα παιδί.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και προαπαιτείται δήλωση συμμετοχής στο e-mail: antzellina@gmail.com, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Μαρία Κρικλάνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, Αγγελική Λιάπη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, Χαρά Μαυρουδή, Med Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, Μαρία Τσαπάρα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση  

Γ. Μηλιά, ένας χώρος αφήγησης 

Παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης» διοργανώνεται εργαστήριο με θέμα «Μηλιά, ένας χώρος αφήγησης». Οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα παίξουν με την ψηφιακή μηλιά, «κρεμώντας» τις ιστορίες τους στα κλαδιά της και θα ακούσουν προτάσεις για να ανθίσει μια ψηφιακή Μηλιά και στη δική τους τάξη. Στο εργαστήριο διάρκειας δύο ωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 17.00 (o χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα) θα αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της «Μηλιάς» ως πλατφόρμα ψηφιακής αφήγησης, ως χώρος συνεργασίας εκπαιδευτικών αλλά και σημείο συνάντησης της ψηφιακής με την παραδοσιακή αφήγηση.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Η συμμετοχή είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και προαπαιτείται δήλωση συμμετοχής στα e-mail: alexandra_nakou@yahoo.gr, eni.meliadou@gmail.com, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

 Υπεύθυνες Εργαστηρίου: Ελένη Μελιάδου, Νηπιαγωγός, Med Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, Αλεξάνδρα Νάκου, Νηπιαγωγός, Med Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση

Leave a Reply